Vauvojen koko ennen ja nyt

  • Viestiketjun aloittaja kertokaas
  • Ensimmäinen viesti
Entinen vauva
Mulla ei oo mitään tutkimustietoja täällä, mutta järjellä ajatellen voisi noin kuvitella, kun kaikki ainakin saavat tarpeeksi ruokaa. Tai riippuu, miten kaukana on "ennen"...:) Raskausdiabetes on myös yleistynyt, ja sehän kasvattaa vauvojen kokoa.
 
akateeminen äiti

Vauvat syntyvät aiempaa pienempinä
07.10.2003 YLE 24

Vastasyntyneet vauvat ovat pienempiä kuin aikaisemmin, kertoo Helsingin Sanomat. Asiantuntijoiden mukaan vauvojen keskipaino on laskussa, kun naiset synnyttävät yhä vanhempina. Ensisynnyttäjien keski-ikä on nyt 27,6 vuotta, kun se 1980-luvun lopussa oli vuoden vähemmän.

Kaikkien synnyttäjien keski-ikä on 30 vuotta. Jo yli 30-vuotiaiden synnytyksissä äitiin ja lapseen kohdistuvien lääketieteellisen vaarojen määrä on lisääntynyt.

Myös raskauden aikana ilmenee vanhemmilla naisilla enemmän ongelmia. Stakesin tutkimusprofessorin Elina Hemmingin mukaan vanhempi keho ei pysty hoivaamaan sikiötä samoin kuin nuorempi: vauva kasvaa hitaasti tai syntyy liian aikaisin.

Enemmistö vauvoista syntyy kuitenkin 3,5 - 4 -kiloisina. Silti pienten, alle 2,5-kiloisina syntyneiden vauvojen määrä kasvaa. 35 vuotta täyttäneet naiset saavat alle 2,5-kiloisia vauvoja todennäköisemmin kuin muut. He myös käyvät useammin raskausaikana sairaaloiden poliklinikoilla sekä synnyttävät keisarileikkauksella.

Asiantuntijat ovat vastasyntyneiden pienikokoisuudesta huolissaan, sillä se voi vaikuttaa lasten kehitykseen. Alle 2,5-kiloisina syntyneillä on tutkimusten mukaan 50 - 70-vuotiaina enemmän sydän- ja verisuonitauteja, aikuistyypin diabetesta sekä korkeaa verenpainetta.
 
hei
Kiitti! Tosin toi tutkimuksen keskipaino ei kerro oikeestaan, että onko kuitenkin ne muut paitsi ne pienimmät vauvat isompia kuin ennen. Kun jos useampi syntyy pienenä, se tietty laskee keskiarvoa. Tuossa sanotaan, että enemmistö syntyy 3,5-4-kiloisina. Mikähän se yleisin koko sit ennen oli?


 
Viimesintä poikaa odottaessa lääkäri sanoi, että lasten keskimääränen syntymäpaino on lähempänä neljää kiloa nykyään, kun joskus aiemmin ollut 3,5 kg paikkeilla.
Lääkäri tehnyt samaa työtä vissiin jotain 40v, joten mikähän tuo "aiemmin" sitten on... oliko se 10v vai 30v sitten?
 

Yhteistyössä