Vauvan pään muoto huolettaa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Minulla on lähes 7kk ikäinen vauva, jonka pää painui jo ensimmäisten viikkojen aikana littanaksi toiselta puolelta takaraivosta. Huomasimme ongelman kun vauva oli 6 vkoa vanha. Syyksi selvisi ahtaus kohdussa raskausaikana ja siitä aiheutunut kireä niska jolloin vauvan pää ei kääntynyt toiselle puolelle ollenkaan. Vauva siis piti alussa päätään aina vaan samaan suuntaan nukkuessa. Aloitimme aktiivisen asentohoidon pään muodon korjaamiseksi heti n. 2kk iässä ja fysioterapian, jossa kireä niska saatiin jumpattua ja pää kääntyi normaalisti molemmin puolin noin 3kk iässä. Kuitenkin vauva edelleen suosi nukkuessa tuota toista littanaa puolta päästä ja alkoi muuttaa asentoa nukkuessaan vasta noin 5kk iässä. Nyt on noin 2kk nukkunut pääasiassa kyljellään niin, että littanalla puolella ei ole ollut painetta. Päivisin on viihtynyt pääasiassa mahallaan jo 4kk iästä lähtien. Muuten lapsi on kehittynyt ihan normaalisti; kääntyi mahalleen 4kk iässä ja nyt ryömii. Pää kasvaa omalla käyrällä ja lääkärin mukaan mitään kallosaumojen ennenaikaista luutumista ei tässä vaiheessa ole syytä epäillä. Höpöttelee paljon ja on muutenkin kaikin puolin normaalin oloinen, paitsi tuo pään muoto - se on todella littana edelleen.

Toivoisin löytäväni täältä jonkun, jonka lapsella olisi myös ollut tämä sama ongelma. Tuntuu, ettei kenenkään tutun tai puolitutunkaan lapsella ole tällaista, vaikka neuvolassa sanovat olevan aika yleistä. En ole koskaan nähnyt yhdelläkään vauvalla tällaista ongelmaa enkä siksi edes tiennyt, että näin voi käydä.

Jos jollain on vastaavaa ollut, missä vaiheessa pää lähti pyöristymään ja missä vaiheessa pää oli palautunut normaaliksi? Tunnen itseni täysin epäonnistuneeksi äidiksi kun sain näin nätin tyttöni pään "pilalle".
 
vierailija
Et ole epäonnistunut äiti :) Sulla on tuota aikaa pohtia seuraavat kakskytä vuotta, jätä se tärkeämpään vaiheeseen.
Pään luut on vauvoilla pehmeät, jotta se pääsisi pois vatsasta jne. Muoto kehittyy 2-3 vuotiaaksi asti, eli jatka vain asentohoitoa ja pyörittelyä.
On olemassa muuten myös vauvoille tyynyjä ja kypäröitä, jos haluat niitä kokeilla. Niissä ei ole vahvoja näyttöjä, toimiiko, mutta kuvittelisin, että haluat tehdä kaikkesi ja olisit surullinen, jos kukaan ei olisi tätä sanonut.
Ihanaa, että on terve ja aktiivinen!
 
vierailija
Kokeilin vauvalle sellaista erityistyynyä kun nukkui vielä selällään, mutta ei siitä ollut mitään hyötyä. Nyt kun nukkuu pään kannalta hyvässä asennossa kyljellään niin tyyny ei tähän enää vaikuttaisi muutenkaan. Suomessa tuo kypärähoito ei ole käytössä, kysyin sitä lääkäriltä mutta sanoi, että ei käytetä täällä. Lähinnä siis ilmeisesti jenkkien juttu. Ap.
 
vierailija
Ei ihan sama asia, mutta meillä oli imukuppisynnytys, jonka seurauksena vauvan pää muotoutui hassun malliseksi. Imukupista jäi tavallaan iso kupla päälaen sivulle. Muistaakseni se siinä kahden ja kolmen ikävuoden välillä tasoittui itsekseen.
 
vierailija
Imukuppisynnytys tosiaan asia erikseen, mutta sinällään kallon muovautumisesta siinäkin on kyse. Hyvä kuulla, että ongelma korjaantui ajan kanssa.

Onko muita kokemuksia?