Jussi NiinistöWikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jussi Niinistö (s. 27. lokakuuta 1970 Helsinki) on Nurmijärvellä asuva suomalainen kansanedustaja, historiantutkija ja perussuomalainen poliitikko. Hän on oppiarviltaan filosofian tohtori ja toimii Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian ja Helsingin yliopiston Suomen historian dosenttina. Niinistön tuotanto käsittelee etenkin Suomen aktivismin- ja itsenäistymisenajan sota- ja henkilöhistoriaa.
Niinistö väitteli tohtoriksi 1998 väitöskirjanaan Paavo Susitaival 18961993. Aktivismi elämänasenteena. Vuonna 2008 ilmestyi hänen teoksensa Isontalon Antti. Eteläpohjalainen jääkäri, värväri ja seitsemän sodan veteraani.
Sisällysluettelo [piilota]
1 Toiminta politiikassa ja järjestöissä
2 Yksityiselämä
3 Teokset
4 Lähteet
[muokkaa] Toiminta politiikassa ja järjestöissäNiinistö on Perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri. Hän toimi vuoden 2006 presidentinvaaleissa Timo Soinin vaalipäällikkönä. Hän toimi myös vuoden 2007 Eduskuntavaalien ja vuoden 2009 Europarlamenttivaalien Perussuomalaisten puolueen vaalipäällikkönä.
Niinistö valittiin Nurmijärven kunnanvaltuustoon vuoden 2008 Kunnallisvaaleissa. Hän sai 500 ääntä. Niinistö johtaa Nurmijärven Perussuomalaisten valtuustoryhmää. Lisäksi hän johtaa Perussuomalaisten Kuntaliiton valtuustoryhmää.
Niinistö on myös Vapaussodan Perinneliiton julkaiseman Vapaussoturi-lehden päätoimittaja ja Vapaussodan Invaliidien Muistosäätiön perinnetyön sihteeri. Tästä työstään ansioituneena hän sai Vapaussodan Perinneliiton kultaisen jäsenmerkin 2005.
Niinistö on Suomalaisuuden Liiton hallituksen jäsen. Samoin hän on Suomalaisuuden Liiton perustaman Viro-säätiön hallituksen jäsen, kuten myös P. E. Svinhufvudin muistosäätiön hallintoneuvoston ja Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan jäsen. Lisäksi Niinistö kuuluu puolustusministerin lokakuussa 2009 asettamaan laajapohjaiseen neuvottelukuntaan, jonka tehtävänä on tukea asevelvollisuuden yhteiskunnallisia vaikutuksia tutkivan selvitysryhmän työtä.
Uusi Suomi (verkkolehti) kertoi vuonna 2011, että Jussi Niinistöllä oli 1990-luvun alussa tiivis suhde äärioikeistolaiseksi luonnehdittuun Kansallinen Kulttuuririntama -järjestöön, jonka Valkoinen Rintama -lehteen hän kirjoitti artikkeleita. Niinistö kuittasi Uuden Suomen haastattelussa toiminnan nuoruuden radikalismiksi. Hän sanoo joka tapauksessa olleensa tuolloin sitä mieltä, että Karjala on palautettava ja pakkoruotsi poistettava, ja olevansa edelleen samaa mieltä.[1]
Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa perussuomalaisten Jussi Niinistö sai 4881 ääntä ja tuli valituksi Uudeltamaalta uutena henkilönä eduskuntaan.[2]
[muokkaa] YksityiselämäNiinistön isä on Teknillisen korkeakoulun epäorgaanisen kemian emeritusprofessori Lauri Niinistö[3] ja äiti Vantaan Katriinan sairaalan aiempi ylilääkäri Leena Niinistö (o.s. Alarmo)[4]. Niinistöllä on kaksi sisarusta. Niinistö on asunut Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa, kunnes vuonna 1999 muutti Nurmijärvelle. Hänellä on vaimo Kati Niinistö (s. 1970), joka on opettaja, ja kolme lasta.