Alkuperäinen kirjoittaja ...:
mites muuten suomessa oikeudessa vannotaan vala jos ei usko jumalaan?
Todistajan vala
Seurakuntaan kuuluva todistaja antaa yleensä valan todistamiseensa liittyen. Hänellä on mahdollisuus valita vakaumuksensa perusteella myös vakuutus.
Tapana on seisten lukea oheinen kaava puheenjohtajan sanelun mukaan. Valan vannominen tapahtuu joko todistajille varatun pöydän takana tai oikeudenjäsenten pöydän edessä.Toisissa tuomioistuimissa kaikki asianosalliset nousevat ylös valan ajaksi, toisissa ainoastaan valan vannoja seisoo. Puheenjohtaja neuvoo todistajaa kussakin tuomioistuimessa vallitsevasta käytännöstä yleensä ilman kysymistäkin.
Minä N. N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan kautta, että minä todistan ja kerron kaiken totuuden tässä asiassa siitä mitään salaamatta tai siihen mitään lisäämättä taikka sitä muuttamatta.
Jag N. N. lovar och svär vid Gud den allsmäktige och allvetande, att jag skall vittna och giva tillkänna allt , som jag i denna sak vet sant vara, utan att något därav törtiga eller något därtill tillägga eller däri ändra.
Todistajan vakuutus
Jos henkilö ei kuulu seurakuntaan, antaa hän vastaavalla tavalla todistajan vakuutuksen. Asia on sama, mutta uskonnollinen aines on vakuutuksen kaavasta jätetty pois. Myös menettely on vakuutuksen osalta sama kuin valankin kanssa.
Vakuutuksen saa valita myös seurakuntaan kuuluva, jos katsoo ettei halua antaa valaa. Yleensä seurakuntaan kuuluvalta todistajalta tiedustellaan kumman kaavan mukaan hän haluaa toimia.
Minä N. N. lupaan ja vakuutan kunnian ja omantuntoni kautta, että minä todistan ja kerron kaiken totuuden tässä asiassa siitä mitään salaamatta tai siihen mitään lisäämättä taikka sitä muuttamatta.