Valehteliko Ilta-Sanomat elokuussa tietoisesti rokotettujen tartuntojen todennäköisyydestä?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Ilta-Sanomat uutisoi elokuussa otsikolla "liikennehaaveri todennäköisempi kuin kahden piikin jälkeinen korona". Samaan aikaan Israelissa neljäs korona aalto oli räjähtänyt ylös. Yhdysvaltain tautivirasto CDC kertoi jo heinäkuussa miten deltavariantti tarttui Massachusettsin festareilla 74%:sti täysrokotettuihin ja suositteli myös täysrokotetuille suojamaskeja tartuntojen ehkäisempiseksi. Joko Ilta-Sanomat ja sen haastattelemat asiantuntijat olivat epäpäteviä, tai sitten Ilta-Sanomat tietoisesti valehteli kansalle. Miten on?


Koska IS saa Julkisen sanan neuvoston tuomion ja pahoittelee asiaa, sekä julkaisee samankokoisena todellisen tiedon asiasta?

Vidunmoiden "läpivuotavuus" k-rokotteilla kun mm. Tanskan terveysviranomaisten datan mukaan omikron-tartunnoista 90% on rokotetuilla, rokotekattavuus taitaa olla pienempi ja 8,4% on rokottamattomilla, ainakin puolet pienempi kuin heidän prosenttiosuutensa väestöstä.

Jo delta-variantti tarttui rokotettuihin siinä missä rokottamattomiin, mm. Norjan pikkujoulubailuissa jossa 140 täysrokotettua rokotepassillista sai tartunnan (kaikkiaan 70% juhlijoista) tartunnoista noin 50% oli deltaa ja 50% omikronia.

Aiemmin syksyllä tartuntamäärät olivat sen verran matalampia ettei faktoja deltan tarttuvuudesta rokotteiden läpi haluttu agendan takia kertoa, mutta omikron-muunnos oli hyvä tekosyy tehdä tämä, kun rokotettujen tunnettujen ihmisten sekä joukkueiden ym. massatartuntojen lisääntymisen takia valhenarratiivia ei voitu enää ylläpitää.

Todennäköisesti aiemmatkin alfa jne. varianttitartunnat menivät rokotteiden läpi samalla tavalla, mutta koska covid kausivaihtelevana tautina helpottuu automaattisesti kevääseen ja kesään tultaessa, tartuntojen lasku voitiin laittaa k-rokotteiden tartuntasuojan piikkiin rokotuskattavuuden kevään 2021 mittaan lisääntyessä.
 
vierailija
Tässä pitää tietää, että:

"Selvityksen tekeminen ei ole aivan yksinkertaista eikä aukotonta. Koronatilanne elää koko ajan, eikä tulevasta voi tehdä edes kovin tarkkaa arviota. IS käytti koronatilanteen arvioinnissa tuoreimman kahden viikon nousseita koronalukuja. Kuolemissa katsottiin pidempää, neljän kuukauden jaksoa taaksepäin."

Eli elokuun alussa 2021 kun tarkasteltiin tartuntalukuja kaksi viikkoa taaksepäin, oli todennäköisyys loukkaantua liikenteessä suurempi kuin saada koronavirustartunta kahden piikin jälkeen.
 

Yhteistyössä