vierailija
Hoppula sanoo, että Suomessa tulisi kiinnittää huomiota maatalouden kehitykseen, jotta suomalaisten ruoan saanti ei olisi liikaa muiden maiden tuotannon varassa.
- Meillä ei ole varaa hukata osaamista ja olemassa olevaa infrastruktuuria, jotka ovat suomalaisten vahvuuksia.
Suomessa maatilojen määrän kehityskäyrä on ollut laskeva jo vuosia. Viimeisen parin vuoden aikana lasku on hieman tasaantunut, muttei kuitenkaan pysähtynyt. Lopettavat maatilat huolestuttavat Kalle Hoppulaa.
- Jos tätä menoa jatketaan, niin ongelmia tulee.
"
Ruoasta voi tulevaisuudessa olla pulaa myös Suomessa. Ilmastonmuutoksen vaikeuttaessa maanviljelyä maailmalla, tulisi Suomen ruokaturvan olla mahdollisimman omavarainen. Kansalaisten ruoansaanti voidaan turvata kotimaisella ruokatuotannolla, jolloin ei olla tuontielintarvikkeiden varassa hintojen noustessa.
Tutkija Kalle Hoppula Luonnonvarakeskuksesta (Luke) varoittaa, että ruoan saatavuuteen liittyvät tulevaisuuden ongelmat tulee tiedostaa ja huomioida jo nyt. Hoppulan mukaan nälänhätä voi tulla Suomeenkin, mutta paniikkiin ei ole syytä.
- Ei voida ennustaa, että hätä tulee. Pitää kuitenkin tiedostaa, että riski on olemassa ja varautua siihen, hän sanoo.
Hoppula sanoo, että Suomessa tulisi kiinnittää huomiota maatalouden kehitykseen, jotta suomalaisten ruoan saanti ei olisi liikaa muiden maiden tuotannon varassa.
- Meillä ei ole varaa hukata osaamista ja olemassa olevaa infrastruktuuria, jotka ovat suomalaisten vahvuuksia.
Hoppulan kanssa samoilla linjoilla on myös agroekologian professori Juha Helenius Helsingin yliopistosta.
- Tässä on olemassa vaara, että ihmiset tuudittautuvat liikaa siihen ajatukseen, että Suomi voi aina ostaa ruokaa ulkomailta, hän sanoo.
Heleniuksen mukaan suomalaisten ruokaturvan kulmakiviä on kuitenkin varmistaa, että olemassa olevaa ruoantuotannon kapasiteettia osataan arvostaa ja ylläpitää myös tulevaisuutta ajatellen."
Koko juttu : http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707182200270635_u0.shtml
- Meillä ei ole varaa hukata osaamista ja olemassa olevaa infrastruktuuria, jotka ovat suomalaisten vahvuuksia.
Suomessa maatilojen määrän kehityskäyrä on ollut laskeva jo vuosia. Viimeisen parin vuoden aikana lasku on hieman tasaantunut, muttei kuitenkaan pysähtynyt. Lopettavat maatilat huolestuttavat Kalle Hoppulaa.
- Jos tätä menoa jatketaan, niin ongelmia tulee.
"
Ruoasta voi tulevaisuudessa olla pulaa myös Suomessa. Ilmastonmuutoksen vaikeuttaessa maanviljelyä maailmalla, tulisi Suomen ruokaturvan olla mahdollisimman omavarainen. Kansalaisten ruoansaanti voidaan turvata kotimaisella ruokatuotannolla, jolloin ei olla tuontielintarvikkeiden varassa hintojen noustessa.
Tutkija Kalle Hoppula Luonnonvarakeskuksesta (Luke) varoittaa, että ruoan saatavuuteen liittyvät tulevaisuuden ongelmat tulee tiedostaa ja huomioida jo nyt. Hoppulan mukaan nälänhätä voi tulla Suomeenkin, mutta paniikkiin ei ole syytä.
- Ei voida ennustaa, että hätä tulee. Pitää kuitenkin tiedostaa, että riski on olemassa ja varautua siihen, hän sanoo.
Hoppula sanoo, että Suomessa tulisi kiinnittää huomiota maatalouden kehitykseen, jotta suomalaisten ruoan saanti ei olisi liikaa muiden maiden tuotannon varassa.
- Meillä ei ole varaa hukata osaamista ja olemassa olevaa infrastruktuuria, jotka ovat suomalaisten vahvuuksia.
Hoppulan kanssa samoilla linjoilla on myös agroekologian professori Juha Helenius Helsingin yliopistosta.
- Tässä on olemassa vaara, että ihmiset tuudittautuvat liikaa siihen ajatukseen, että Suomi voi aina ostaa ruokaa ulkomailta, hän sanoo.
Heleniuksen mukaan suomalaisten ruokaturvan kulmakiviä on kuitenkin varmistaa, että olemassa olevaa ruoantuotannon kapasiteettia osataan arvostaa ja ylläpitää myös tulevaisuutta ajatellen."
Koko juttu : http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707182200270635_u0.shtml