tumma suklaa

Eläinlääkäriasema Akuutin sivuilta:

"Monet koirat rakastavat suklaata. Ihmiselle suklaasta aiheutuvat seuraukset ovat vähäisiä, mutta koirille suklaan yletön syöminen voi aiheuttaa menehtymisen. Lemmikille ei siis saa antaa tavallista suklaata!

Suklaan sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Vaarallisinta on siis suklaa, jossa on teobromiinia eniten. Miedointa on maitosuklaa ja vahvinta = vaarallisinta on tumma taloussuklaa. Suklaajäätelössä ei useinkaan ole isoja määriä varsinaista suklaata.

Myrkytysoireita saadakseen koiran on syötävä maitosuklaata 200 g/kg tai tummaa suklaata noin 20 g/kg (eli noin 200 g/10 kg). Mitä tummempaa suklaa on (mitä isompi kaakaoprosentti), sitä pienempi määrä riittää aiheuttamaan myrkytysoireet. Tummassa suklaassa kaakaon määrä yleensä vaihtelee 44-80 % välillä.

Suklaamyrkytyksen oireita ovat levottomuus, kuumuudesta johtumaton läähätys, verinen oksentelu, virtsan tiputtelu, sydämen tiheä lyönti, lihasnykäykset, tärinä ja kouristelu. Oireet voivat alkaa vasta 1-3 vuorokauden viiveellä, koska suklaa imeytyy hitaasti koiran elimistössä.

Ensiapu jos koira on juuri (alle 30 min sitten) syönyt suuren määrän suklaata. Yritä oksennuttaa koiraa laittamalla suolaa suoraan koiran kurkkuun. Pyörittele pieni suolapallo n. 1/2 - 2 tl suolaa ja ripaus vettä kämmenellä. Aseta suolapallo koiran kitalaen takaosaan, siis mahdollisimman taakse nieluun. Tämä aikaansaa oksennusrefleksin useimmilla koirilla. Kokeile suolalla oksennuttamista vain kerran, useampi yritys voi aiheuttaa suolamyrkytyksen. Suolakäsittelyn jälkeen lemmikille on oltava tarjolla raikasta vettä.

Oksennuttamisen jälkeen anna koiralle lääkehiiltä estämään/hidastamaan mahdollisen myrkytyksen etenemistä. Hiilitablettien annostus 1 g/elopainokilo.

Ota ensisijassa yhteyttä eläinlääkäriin oireiden mukaista hoitoa varten.

Suklaamyrkytyksen ennaltaehkäisy on helppoa pitämällä suklaarasiat, joulun suklaakonvehdit ja leivonnassa käytettävät suklaat lemmikkien ulottumattomissa. Tarjoa lemmikillesi vain lemmikeille suunniteltuja herkkuja!"
 

Yhteistyössä