kokemusta on... Todennäköisyys meidän lapsellamme olevalle sairaudelle oli ensinnäkin 1:23 000, näistäkin vain 1-2% ovat sillä syntymekanismilla kuin meillä eli jos oikein osaan laskea niin riski saada juuri tämä kromosomivirhe olisi vain 1:2300 000. Eli Suomessa pitäisi tilastollisesti kahdella ihmisellä tämä kromosomivirhe (todistetusti tämä tilasto pitää täysin paikkansa, ihme kyllä!). Monelleko tulisi mieleenkään pelätä tällaista mahdollisuutta...
Mosaikismista luki istukkanäytteestä kertovassa opuksessa ja juuri tuo 2%, silloin tulos sitten vahvistettaisiin lv-punktiolla. Joillekin se sattuu, ikävä kyllä.
Meillä taas ei ole mahdollisuutta valita kumpaanko menisi, koska dna-tason jutut näkyvät vain istukasta, ei lapsivedestä. Ja koska meillä riski on tiedossa ollut jo ennen raskautta, niin mitä pikemmin tutkitaan, sitä parempi, ettei koko raskaus mene tulosten jännittämiseen. (vaikka niin meinasi siltikin käydä tällä kertaa, te aiempia lukeneet muistavat mut)
Vaikka tuo km riskiluku ei pitäisikään paikkaansa, on mielestäni ihan hyvä, että se kuitenkin kerrotaan etukäteen, sen perusteella voi jokainen sitten tehdä oman päätöksensä tutkimusten suhteen. Jos mitään riskiä ei sanottaisi olevan, uskoisin että punktioiden määrä olisi paljon suurempi jolloin taas keskenmenojakin saattaisi sattua enemmän, johtuvat sitten tutkimuksesta tai muusta. Ja sitten hän, jolle km sattuisi, olisi aivan murtunut ja syyttelisi itseään, lääkäreitä sun muita: "Jos olisin tiennyt että tässä voi näin käydä, en ikinä olisi mennyt..." Tuo 0,5% antaa myös näytteenottajalle jonkinlaisen suojan, sillä riski on ollut tiedossa eikä sinänsä auta jälkeenpäin vaatia korvauksia jos km sattuisi. Tietty siinä tapauksessa jos sattuisi joku ihan räikeä virhe näytteenottajalla, se nyt on taas asia erikseen.
Tottahan tuo on, mitä vappuvauvan äiti kirjoitti, että joka raskaudessa on syntymään asti olemassa 1-2% km riski, ei sata prosenttista olekaan.
Mutta toiseen asiaan, olipa Merlellä ollut huonoa neuvolapalvelua. :/ Kyllä apua ja neuvoja pitäisi saada silloin kun niitä pyytää. Jos ei itse osaa auttaa, niin ohjaisi sitten jollekin joka osaa. Itsellä on huonoja kokemuksia pääasiassa äitipolilta, sinne kun ei meinaa millään päästä vaikka hätä olisi. Keisarinleikkauksenkin jälkeen soittelin (numeroon joka annettiin että soita tähän jos tulee haavan kanssa jotain) ja valittelin että kaikki ei ole kunnossa niin toisessa päässä vaan vastattiin tylysti että joo, olet juuri ollut meillä synnyttämässä mutta ei tänne saa tulla takaisin ilman lähetettä... Tottakai neuvolassa oli silloin juuri sijainen joka totesi ongelman mutta ei siltikään USKALTANUT kirjoittaa lähettettä!! :kieh: Terveyskeskus ei myöskään puuttunut synnytysasioihin. Vasta kun kuume oli noussut 40c, pääsin kerjäämällä sisälle ilman lähetettä ja jouduin samantien viikoksi tiputukseen. Samaan aikaan vauva oli toisessa päässä taloa aina vain teholla (syntymästään asti) eikä kukaan voinut kertoa mikä mahdollisesti on vikana. Kyllä silloin oli orpo olo.
Mutta aina vain toivotan tsemppiä kaikille tuloksia jännääville! Ja aina vain on optio auki vauva nro nelosestakin... vaikka tämä raskausaika on niin älyttömän raskasta. Viisaampi olisi jo varmaan tyytynyt vähempään lapsimäärään
Jostain kai sitä jännitystä pitää elämäänsä repiä
terv Malla, pojat ja tyttö 24+1