Todisteita siitä kuinka vasemmisto on Putinin sylikoiria

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Hyvä kun näitä vanhoja juttuja nostetaan esiin. Ei meidän äänestäjien muisti ole kovin pitkä kuitenkaan. Mielenkiintoisesti Kokoomuksen äänenkannattaja jättää tyystin Perussuomalaiset jutustaan pois ja luo sellaisen mielikuvan, että ainoastaan kokoomuslaiset olivat kaukoviisaita Venäjän muodostaman turvallisuusuhan suhteen. Vaalit ovat tulossa...

Liitän tähän perussuomalaisten edustajien puheet tuosta Verkkouutisten mainitsemasta eduskuntakeskustelusta lokakuulta 2009.

Pirkko Ruohonen-Lerner /ps:

Arvoisa puhemies! Kaasuputkihanke on suunnitteluvaiheessaan herättänyt paitsi huolta ympäristöstä myös energiaturvallisuuteen ja Venäjä-politiikkaan liittyviä, sangen aiheellisia kysymyksiä. Venäjältä Saksaan kulkeva kaasuputki on toteutuessaan suurin ihmisen koskaan Itämereen tekemä rakenne. Ympäristöriskit ovat suurimmillaan putken rakentamisvaiheessa, minkä jälkeen sen vakuutetaan kuormittavan luontoa vain vähäisessä määrin. Pieniinkin haittavaikutuksiin tulee kuitenkin suhtautua vakavasti, etenkin kun tiedämme, kuinka huono Itämeren tila on jo ennestään. Ympäristön kannalta putken rakentaminen veden alle on kuitenkin ilmeisesti parempi ratkaisu kuin rakentaminen maalle.

Arvoisa puhemies! Baltian maat ja Suomi eivät hyödy kaasuputkesta taloudellisesti, mutta mahdolliset haittavaikutukset koituvat meidän osaksemme. Perussuomalaisten mielestä voidaan hyvällä syyllä kysyä, täytyykö Suomen auliisti ja korvauksetta sallia Venäjän rakentaa talousvyöhykkeellemme, kuten pääministerimme on jo lupaillut Venäjän valtion edustajille.

Omia kansallisia etujamme saa ja tulee puolustaa. Nyt olisi hyvä tilaisuus edellyttää, että Venäjä sitoutuisi kansainvälistä luottamusta lisääviin yhteisiin pelisääntöihin ja esimerkiksi rakentamaan valmiiksi Pietarin ja Kaliningradin jätevesipuhdistamot. (Ed. Kimmo Kiljunen: Suomen maatalouspäästöt!)

Kaasuputki tulee kulkemaan Suomen talousvyöhykkeellä aluevesirajamme läheisyydessä, ja putken suojaamisesta vastaa Venäjän Itämeren laivasto. Jos kaasuputki rakennetaan, mitä mieltä arvoisa pääministeri on siitä, että Venäjän merivoimien liikehdintä aluevesillämme kasvaa?


Pirkko Ruohonen-Lerner /ps(vastauspuheenvuoro):

Arvoisa puhemies! Suomi on todella alusta alkaen käsitellyt tätä kaasuputkea puhtaasti ympäristökysymyksenä, kun taas Ruotsi ja Viro ovat ottaneet huomioon turvallisuuspoliittiset näkökohdat. Meidän tulisi pohtia todella vakavasti, millaisia seurauksia voi olla siitä, että venäläisten valvontaliikenne Itämerellä kaasuputken rakentamisen seurauksena kasvaa vedessä ja veden päällä.

Näistä asioista on voitava puhua avoimesti. Tärkeitä päätöksiä ei kannata tehdä silmät ummessa. Ministeri Stubbin mukaan nyt toimitaan koplaamatta mitään. Kuten ed. Salolainen totesi, tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus käydä laajempaa dialogia ympäristökysymyksistä Venäjän kanssa, joten tilaisuus tulisi myös hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti.


Pentti Oinonen /ps(vastauspuheenvuoro):

Arvoisa puhemies! Pidän huolestuttavana sitä kehitystä, joka Venäjällä on paraikaa menossa. Maa vahvistaa armeijaansa, ja Arctic Sean kaltaiset oudot laivakaappaustapaukset lisäävät koettua salamyhkäisyyttä ja jossain määrin epäluuloakin itänaapuriamme kohtaan.

Kysyisinkin ministeri Häkämieheltä: Onko pelättävissä, että Venäjän Itämeren laivasto ryhtyy tarkkailemaan ja jopa pysäyttelemään suomalaisten alusten liikennettä näiden kulkiessa putken läheisyydessä, koska Suomessahan täytyy tämä huoltovarmuus joka tapauksessa turvata?


Pentti Oinonen /ps(vastauspuheenvuoro):

Arvoisa puhemies! En vastusta putkihanketta, mutta en usko hetkeäkään ja toivon, että ette usko tekään, ministerit, siihen, etteikö Venäjä lisäisi sotilaallista läsnäoloaan Itämerellä putken valmistuttua. Kysyisinkin teiltä, ministeri Häkämies: Kuinka suhtaudutte siihen, että Suomen huoltovarmuus riippuu siitä, että Itämerellä on Suomen kauppalaivastolle vapaa kulku?
 

Yhteistyössä