tietoa opettajan koulutuksesta

haaveena olisi aineenopettajan työ, mutta en ole saanut oikein selvyyttä miten edetä opiskeluissa. Valkolakki on... kaapissa tomun peitossa;) jos jollain olisi antaa vinkkejä ja vaikka ihan omakohtaisia kokemuksia opinnoista ja itse työstä opettajana, niin olisin todella! mielissäni:)
 
harmis
Aineopettaja opiskelee ylipistossa pääaineena sitä, mitä haluaa opettaa ja suorittaa myös kasvatustieteen opintoja (opettajan pedagogiset opinnot) sekä yleensä ainakin yhden pitkän sivuaineen. Itse olen opiskellut historiaa ja ollut historian ja yhteiskuntaopin (ja taloustiedon) opettajana tuuraamassa, vaikka en pedagogisia opintoja tehnytkään. Luokanopettajat taas koulutetaan yliopiston opettajankoulutuslaitoksella.

En hirveästi ihastunut opettajan työhön ja siksi en pedagogisia opintoja tehnytkään. Opetin lukiossa aika isoja ryhmiä ja huomasin olevani enemmän luennoitsijatyylinen kuin ehkä sellainen, mitä lukiolaisille vielä pitäisi olla. Isoissa ryhmissä tuntui siltä, että piti "huutaa" koko ajan, vaikka oppilaat olivatkin ihan "kiltisti".

Voit hyvin pyrkiä yliopistoon lukemaan sitä, mikä sinua kiinnostaa ja päättää vasta myöhemmin teetkö pedagogiset vai et. Aineopettaja suorittaa opintojen loppuvaiheessa myös auskultoinnin (eli harjoittelee jossain koulussa opettajana). Senkin voi tehdä vasta muiden opintojen jälkeen. Varsinaista aineopettajan koulutusohjelmaa ei siis ainakaan yliopistoissa ole. Ammattikorkeista en tiedä, mutta käsittääkseni sieltä valmistuu ammattiaineiden opettajia, yliopistosta taas peruskoulun ja lukion opettajat.
 
keväänkilinä harmaa
Jos haluaa aineenopettajaksi niin ensisijaisesti ei haeta kasvatustieteen laitokselle vaan kyseistä ainetta opiskelemaan pääaineena. Sitten sen päälle suoritetaan opettajan pedagogiset opinnot, joiden jälkeen onkin sitten aineenopettajaksi valmis.
 
Ammattikoulun opettajilla ilmeisesti kovin erilainen systeemi..?!?Työkokemusta ollessa tarpeeksi ei tarvitse käydä kuin opettajan opinnot..eli entinen poikakaverinikin oli restonomi/ravintolakokki ja opiskeli vuoden opettajan opintoja ja toimii nyt ammattikoulussa opettajana..
 
äyti
Tarkoitukseni ei ollut olla noin epäselkeä. Jäi ja sana pois, siis:

Yliopistoon (esim. humanistiseen tiedekuntaan) hakemaan vaan ja kasvatustieteen laitokselle (myös).

Yksinkertaisuudessaan..
 
töyhtö
itse opiskelen parhaillaan luokanopettajaksi, eli kasvatustieteiden laitoksessa. sitä kautta voi hankkiä myös kaksoispätevyyden esim. äidinkielessä tai matikassa jolloin voit opettaa sekä ylä- että alakoulussa. ei lukiossa kuitenkaan.
 
harmis
\
Alkuperäinen kirjoittaja 08.03.2006 klo 18:30 kuutar kirjoitti:
Pei: Sana on EPÄSELVÄ, ei EPÄSELKEÄ. Olet siis äidinkielen opettaja? :LOL:

Ja harmis: Sana on AINEENOPETTAJA, ei AINEOPETTAJA.

Voi elämä teidän kanssanne.

T:Luokanopettaja (äitiyslomalla)
:eek: Kuutar: Aineenopettaja tai aineopettaja, molempia käytetään, varsinkin (Turun) yliopistossa tuota jälkimmäistä. Varsinaista ammattinimikettä yläasteella/lukiossa en tiedä eikä se kyllä kiinnostakaan. Kiva kuitenkin, että kerrot meille, miten asiat on. Mutta täytyy sanoa, että minun puolestani myös epäselkeä saa olla sana siinä missä muutkin, vaikkei sanakirjasta löydykään. Kaikki tuntemani luokanopettajat (ja aineopettajat) muuten ovat mukavaa ja suvaitsevaista porukkaa, jotka itsekin keksivät uusia sanoja alvariinsa eivätkä jaksa niuhottaa tyhjästä. Mutta näköjään sekaan mahtuu myös poikkeuksia. Piristävää! :LOL:

Huom! Ei tarvitse korjata mahdollsiia kirjoitusvirheitä tai muita epäsuomalaisuuksia. Osaisin tehdä sen itsekin, mutta en viitsi. (Copy Writer, hoitovapaalla)

Niin. Ja AP:lle: Opettajat todellakin ovat mukavaa väkeä, ainakin pääsääntöisesti. Ja ainakin ne, jotka keskittyvät opettamiseen. ;)
 
pei
No, voi herranjestas, että täälläkin täytyy olla niinpiruntärkeä ja oikeinselkeä. Minusta on kiva olla joskus vapaalla ja puhemuodossa.

Enkä sitä paitsi ollut mielestäni epäselvä, kun niin selvinpäin tässä on tullu oltua. Lähinnä syövyksissä, ei juovuksissa. Voi, taisi jäädä verbi pois. No, eiköhän sen joku tarkkapäisempi huomaa.

 

Yhteistyössä