Opena joudun tuota syömään 5pv viikossa, maksaen 6,40€ per ateria. Onhan se halvempi kuin joku "oikea" työpaikkaravintola, joka 10€ hujakoilla. Mut ruoka varmasti parempaa ja ruokatauko levollisempi.
"Halpa" hinta (ateriasta, joka siis tehdään alle eurolla) kulkee malliruokailun nimellä ja tätä siihen kuuluu. Ruokailutilanteen valvonta. Pitäis katsoa, et kaikki maistaa kaikkea, syövät mitä ottavat, käyttävät haarukkaa ja veistä, puhuvat hiljaisella puheäänellä isossa tilassa.. Siinä vaiheessa kun ope pääsee syömään niin ensimmäiset on jo valmiita (et voi päästää heitä valvomatta luokkaan), kun hitaimmilla menee 40-60 minuuttia (et voi jättää heitä valvomatta ruokalaan). Pieni ruokala, ruokailulle varattu 15-20 min aikaa per luokka. Koko aika saattaa mennä jonottamiseen. Jos on paska mäihä, niin ulkovalvonta alkaa heti sen 20 min loputtua olit syönyt tai et (onneks monet työkaverit valmiita vaihtamaan ulkovalvontoja, jos näin käy). Lapset narisee ruoasta, josta opekaan ei tykkää. Tekohymyn kanssa oma lautanen malliksi täyteen ja hotkaistuksi.
Rehtori kieltänyt luokanopettajia syömästä omia eväitä, koska "malliruokailu" ja valvoa pitää kuitenkin. Helpoimmalla pääsisivät opetkin, jos ilmaisesta ruoasta luovuttaisiin. Mut eväsrumbassa perheiden erot vasta korostuis. Joillekin lapsille se koulun kämänen lämmin ruoka on koko viikon ainoat, kun viikonloppu eletään muroilla ja leivällä (mitä kaapista lapsi itse löytää). Näidenkin perheiden lapset muuten osaa olla nirsoja, vaikka kotona ei oo parempaa tarjolla.
Loukussa siis ollaan. Ja loppupeleissä kiitollinen tästäkin ruoasta, vaikka ei opelle ilmaista olekaan. Hyviä, taloudellisesti realistisia vaihtoehtoja kun ei ole.