Imeltyy kun on vettä, jauhoja, riittävästi lämmintä ja riittävän pitkä aika.
1. Kun perunoita on kellaroitu jonkin aikaa, niin kaikki perunalaadut imeltyy.
2. Prunat voi kuoria ennen keittämistä. Ei vaikuta imeltymiseen.
3. Perunat voi keittää vähässä vedessä ja soseuttaa veteen. Tarvittaessa lisätään noin 77 asteista vettä niin että sose notkistuu. Vesi on erittäin tärkeä osa imellyttämistä. Sekoitetaan jauho noin 75-77 asteiseen soseeseen – imeltyminen alkaa heti.
Kun keitetään runsaassa vedessä, jätetään keitinvettä notkistamista varten. Jauho voidaan jakaa kahteen erään ja loput jauhosta lisätään puolen tunnin kuluttua. Samalla tarkistetaa maistamalla, että imeltyminen on alkanut.
4. 65 asteessa muodostuu maltoosia ja 75 asteessa muodostuu erittäin makeaa dekstriiniä. Laita 77 asteinensose 65-70 asteiseen uuniin ja imellä 3-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa yön yli.
""Vanhan perinteisen tavan mukaan noin 78 asteiseen vedellä ohennettuun soseeseen sekoitetaan jauho ja sose laitetaan kunnon vällyihin ja lämpimään paikkaan esimerkiksi hellan reunalle tai muurin tuntumaan – näin sose pysyy riittävän lämpimänä riittävän pitkän ajan 4-6 tuntia tai yön yli. Imeltyminen on mahdollista jopa huoneen lämmössä, koska hyvin vällyillä eristetty sose pysyy yli 60 asteisena riittävän pitkään. Tämä vaatii kuitenkin riittävän ison erän – noin 2kg perunoita on aika varma määrä"".
5. Imeltyneeseen soseeseen lisätään maito, voi ja suola. Ei tarvi maustamista tai voi maustaa maun mukaan. Paistetaan 130-150 asteisessa uunissa.