Te, jotka osaatte tehdä oikeasti hyvää imellettyä perunalaatikkoa ja saatte sen siis hyvin imeltymään?

  • Viestiketjun aloittaja joulumuori
  • Ensimmäinen viesti
joulumuori
Missä lämpötilassa, miten ja kuinka kauan imellytätte? Entä onko joku tehnyt niin että imellytyksen jälkeen on pakastanut laatikon ja paistanut sitten vasta sulatuksen jälkeen? Vaikuttaako tuo pakastus rakenteeseen tai makuun jotenkin huonontavasti?
Kaikki neuvot ja vinkit kehiin, kiitos:=)
 
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/41984/Imelletty%20h%C3%A4m%C3%A4l%C3%A4inen%20perinteinen%20perunalaatikko%20eli%20-tuuvinki

Tätä voisi jopa kokeilla tänä vuonna. Sen tiesinkin että pitkään tämä prosessi kestää mutta tuolla on näköjään hyvin myös selitetty "virheitä" muista ohjeista.

Viimevuonna kans taisin imellyttää hellan päällä, eikä siitä tullut oikeanlaista mutta tänä vuonna uusi yritus ;)
 
hmm
mä oon imellyttäny uunissa. laittanu 50 asteeseen, ja aina välillä sammuttanu kun se on lämminny valmiiksi. jotkut kai imellyttää ilman tuota sammuttelua.

ja aina oon tehny pakkaseen, paistanu aattona. hyvää on!
 
Alkuperäinen kirjoittaja joulumuori:
Mistä sitä tuon oikean lämpötilan sitten löytää... Onko joku kokeillut lämmittää saunan ja siellä jälkilämmössä imellyttää, mahtaisiko toimia?
Minä imellytän uunissa, ja vielä niin, että on paistimittari survoksessa, ja lämpötila koko ajan tuolla välillä 50-75 astetta.
 
laatikoiden tekijä
Olen hellan päällä imellyttäny, mutta lämmönlähde pitää olla lähellä niin että imeltyminen
tapahtuu. Liian kuumaa ei saa olla. Keitetyt ja soseutetut perunathan ovat lämpimiä
keittämisen jälkeen, lisään liinan kattilan päälle.
Jos on laittanut maitoa soseeseen, pitää varoa ettei maito happane ja pilaa koko erää.
Aika pian sitä oppii näkemään milloin imeltyminen on alkanut, perunasoseen rakenne muuttuu.
Imellytän muutaman tunnin.
Pakastamisesta en osaa sanoa.
 
olen imellyttänyt aina yön yli pöydällä ja sit aattona paistanut, ja jso ei meinaa imeltyä niin siirappi avaan sen verran et alkaa imeltyä ja antakaa tosiaan imeltyö yön yli kunnolla ei mitään pika imellytyksiä uunissa tms!
 
Annan imeltyä yön yli lämpimässä paikassa muttei liian kuumassa. Ripaus sokeria joukkoon auttaa lähtemään sen hyvin imeltymään. Paisto pitkään ja pienessä lämpötilassa.
 
Alkuperäinen kirjoittaja :
olen imellyttänyt aina yön yli pöydällä ja sit aattona paistanut, ja jso ei meinaa imeltyä niin siirappi avaan sen verran et alkaa imeltyä ja antakaa tosiaan imeltyö yön yli kunnolla ei mitään pika imellytyksiä uunissa tms!
Lämpöä pitää olla vähintään 50 astetta että soseutettu peruna alkaa imeltymään. Siirappia ei kuulu lisätä vaan imellyttää oikeassa lämpötilassa.
 
Imeltyyyyy
Imeltyy kun on vettä, jauhoja, riittävästi lämmintä ja riittävän pitkä aika.

1. Kun perunoita on kellaroitu jonkin aikaa, niin kaikki perunalaadut imeltyy.

2. Prunat voi kuoria ennen keittämistä. Ei vaikuta imeltymiseen.

3. Perunat voi keittää vähässä vedessä ja soseuttaa veteen. Tarvittaessa lisätään noin 77 asteista vettä niin että sose notkistuu. Vesi on erittäin tärkeä osa imellyttämistä. Sekoitetaan jauho noin 75-77 asteiseen soseeseen – imeltyminen alkaa heti.
Kun keitetään runsaassa vedessä, jätetään keitinvettä notkistamista varten. Jauho voidaan jakaa kahteen erään ja loput jauhosta lisätään puolen tunnin kuluttua. Samalla tarkistetaa maistamalla, että imeltyminen on alkanut.

4. 65 asteessa muodostuu maltoosia ja 75 asteessa muodostuu erittäin makeaa dekstriiniä. Laita 77 asteinensose 65-70 asteiseen uuniin ja imellä 3-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa yön yli.

""Vanhan perinteisen tavan mukaan noin 78 asteiseen vedellä ohennettuun soseeseen sekoitetaan jauho ja sose laitetaan kunnon vällyihin ja lämpimään paikkaan esimerkiksi hellan reunalle tai muurin tuntumaan – näin sose pysyy riittävän lämpimänä riittävän pitkän ajan 4-6 tuntia tai yön yli. Imeltyminen on mahdollista jopa huoneen lämmössä, koska hyvin vällyillä eristetty sose pysyy yli 60 asteisena riittävän pitkään. Tämä vaatii kuitenkin riittävän ison erän – noin 2kg perunoita on aika varma määrä"".

5. Imeltyneeseen soseeseen lisätään maito, voi ja suola. Ei tarvi maustamista tai voi maustaa maun mukaan. Paistetaan 130-150 asteisessa uunissa.
 
vierailija
Pystyykö muuten jo ennen paistamista maistamaan onko imellytys onnistunut? Vai erottaako sen maun vasta paiston jälkeen?
Kun maistaa soseen ennen imeltymistä, niin silloin on vertailumaku ja siihen voi verrata imeltyneen soseen makua. Kun soseen lämpö on noin 77 astetta niin silloin makean maun tuntee jo muutaman minuutin kuluttua jauhon sekoittamisesta.
 
vierailija
Missä lämpötilassa, miten ja kuinka kauan imellytätte? Entä onko joku tehnyt niin että imellytyksen jälkeen on pakastanut laatikon ja paistanut sitten vasta sulatuksen jälkeen? Vaikuttaako tuo pakastus rakenteeseen tai makuun jotenkin huonontavasti?
Kaikki neuvot ja vinkit kehiin, kiitos:=)
Jäähdytän vedellä notkistetun soseen 78 asteiseksi ja sekoitan jauhon soseeseen. Laitan soseen 65-70 asteiseen uuniin ja annan imeltyä 2-4 tuntia - tarvittaessa muutama tunti lisää. Ei tarvi lisämakeutusta. On onnistunut joka kerta.
 
vierailija
Te, jotka osaatte tehdä oikeasti hyvää imellettyä perunalaatikkoa ja saatte sen siis hyvin imeltymään?

Onnistuu jokaiselta kun hylkää kaikki ohjeet missä neuvotaan imeltämään alle 65 asteen lämpötilassa.
 
vierailija
Mistä sitä tuon oikean lämpötilan sitten löytää... Onko joku kokeillut lämmittää saunan ja siellä jälkilämmössä imellyttää, mahtaisiko toimia?
Se lämpötila ei ooo eees kovin tarkka. Pääasia että on 62-75 astetta. Onnistuu hyvin kun vedellä ohennettuun 77 asteiseen soseeseen sekoittaa jauhot ja sose laitetaan 65 asteiseen uuniin imeltymään.
 
Perunasoselaatikko
Perunasoselaatikko
Tehdään puuromainen sose jauhoisesta perunasta ja suolattomasta keittovedestä. Lisätään 65 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen puoli desiä jauhoa noin kiloon perunoita. Sose laitetaan vetäytymään 80 asteiseen uuniin kolmeksi tunniksi - aikaa voi jatkaa jos haluaa makua lisää. Vetäytyneeseen soseeseen lisätään voi ja suola, sekä maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Sose laitetan voideltuun vuokaan sekä pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa ja voinokareita. paistetaan 135-170 ateisessa uunissa noin kaksi tuntia.

Sopii hyvin viikonloppuruoaksi ja tavalliseksi arkiruuaksikin. Hyvälaatuinen talven yli kellaroitu peruna sopii hyvin tähän perunasoselaatikkoon.
 

Yhteistyössä