Tarttuuko korona itämisaikana?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
Kukaan ei tiedä.
Miten joku voi olla niin pahvi, että vastaa noin? Tietoa koronasta on ollut tarjolla jo pitkään, mutta ilmeisesti osa suomalaisista on jo lukutaidottomia ja ymmärrystä vailla.

Tutkimuksiakin aiheesta löytyy pinoittain, mutta jos aloittaisit THL:n sivuilta.

Mikä on COVID-19-taudin itämisaika?

Itämisajaksi kutsutaan aikaa tartunnasta ensioireiden alkuun. Taudin itämisajaksi on arvioitu 1–14 päivää, yleisimmin oireet ilmaantuvat noin 4–5 päivää tartunnasta.

Kuinka kauan henkilö on tartuttava?

Nykytiedon mukaan koronavirustautiin sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa ja juuri ennen oireiden alkua. Tartuttava aika kestää lieväoireisessa koronavirustaudissa noin viikon ja vakavimmissa tautimuodoissa jopa kaksi viikkoa.

Tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo 1–2 vuorokautta ennen oireiden alkamista. Myös oireeton henkilö saattaa toimia tartunnanlähteenä. WHO:n mukaana valtaosan tartunnoista aiheuttavat kuitenkin oireiset henkilöt.


 
vierailija
Ongelmia luetun ymmärtämisessä? "Itämisajaksi kutsutaan aikaa tartunnasta ensioireiden alkuun."
Ei mulla ole ongelmia, mutta ensioireiden alku on kuin veteen piirretty viiva, ei kukaan pysty sanomaan tarkalleen että naps nyt alkoi oireet, vaan yleensä ihminen alkaa ihmettelemään että olenpa jo toista päivää kummallisen väsynyt ja eilinen ruoka kiertää edelleen vatsaa ja kurkkua ärsyttänyt mauste vaivaa vieläkin... Ja se on siinä, tautia on tajuamattaan tartutettu jo vuorokausi!
 

Yhteistyössä