Tapetaanko lampaat maitoon lisättävän D-vitamiinin takia?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Tai yleensäkin kun lampaanvillasta valmistetaan D-vitamiinia, niin tapetaanko ne lampaat sitä varten? Jos joku löytäisi suomeksi tai englanniksi tarkempaa tietoa lampaanvillan rasvasta valmistetusta D-vitamiinista, niin olisin kovin kiitollinen! Olen yrittänyt tietoa etsiä, mutta huonoin menestyksin. Vai onko tämä joku lääkeyritysten top secret -juttu?

Ainoa informaatio mitä asiasta löysin, oli Ylen "Elintarvikkeiden vitaminointi yleistä" -artikkelista:

"Esko-Matti Pulkkinen täydentää, että kasviperäinen D-vitamiini saadaan hiivoista ja eläinperäinen lampaan villasta. D-vitamiinia ei voi suoraan ravistaa lampaan villasta, vaan kyse on monimutkaisemmasta tekniikasta.
Mutta mistä vitamiinit tulevat. Valio ja Ingman ilmoittavat, että ne käyttävät ruotsalaisen välittäjän tiivisteitä. Raisiollakin toimittaja on iso yritys.
- Nämä ovat kansainvälisiä yrityksiä, jotka sijaitsevat pääosin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Ne ovat allaan hyvin keskittyneitä.
Valiolta tarkennetaan, että itse vitamiinit valmistaa jokin suuri lääkeyritys, joka tietysti valmistaa vitamiineja omiinkin tuotteisiinsa. Vitamiinien valmistajat ja toimittajat vaikuttavat olevan kilpailullisista syistä suuria salaisuuksia."
 
aapeee
Löysinkin Wikipediasta lanoliinista tälläisen jutun: "Crude lanolin constitutes about 5–25% of the weight of freshly shorn wool. The wool from one Merino sheep will produce about 250–300 ml of recoverable wool grease. Lanolin is extracted by washing the wool in hot water with a special wool scouring detergent to remove dirt, wool grease (crude lanolin), suint (sweat salts), and anything else stuck to the wool. The wool grease is continuously removed during this washing process by centrifugal separators, which concentrate it into a wax-like substance melting at approximately 38 °C (100 °F)."

Eli ilmeisesti tämä d-vitamiinia sisältävä rasva saadaan keritystä villasta. Herää kysymys, jos juon lasillisen maitoa, niin onko enemmän hyötyä siitä pienestä määrästä d-vitamiinia mitä siitä saa, kuin mitä haittaa noista kaikista aineista mitä käytetään jotta se rasva ylipäätään saadaan erotettua siitä villasta. Veikkaanpa että jos tietäisin millä litkiulla se d-vitamiini siitä lampaasta tiristetään, niin mielummin menisin laitumelle nuolemaan lampaita, kuin vetäisin noita d-vitaminisoituja tuotteita.
 
vierailija
D-vitamiinessakin taitaa olla isoja laatueroja? Ainakin jos tuon sivun juttu on totta.

"Evira tarkistaa esimerkiksi vain pakkausmerkinnän oikeellisuuden, ei sen sisältöä. Toisin sanoen Evira varmistaa sen, että tuotteen pakkausmerkinnät ovat riittävät ei sitä mitä tuote sisältää. Tutkimuksia aletaan tehdä vastan kun epäillään niiden olevan virheelliset. Eli jos tuotetta mainostetaan huippulaadukkaana D-vitamiinina, ei kukaan muu kuin itse valmistaja tiedä totuutta.
Mitä monet kuluttajat eivät myöskään tiedä on se, että GMP jaetaan useampaan eri osaan, ja suurin osa markkinoilla myytävistä tuotteista valitettavasti kuuluu GMP Food Grade laatuluokkaan. Tämä Good Manufacturing Practices ei velvoita tuotetestauksia tai säätele minkä laatuisia tuotteiden kuuluisi olla. Pharmaceutical GMP vaatii tuotetestauksia, mutta tähän kuuluu vain murto-osa yrityksistä maailmassa.
HACCP arviointi rajoittuu ainoastaan elintarviketurvallisuuteen liittyviin tekijöihin, ei laatuseikkoihin, joten se ei myöskään testaa tuotteita tai vaadi tiettyä laatutasoa lisäravinteissa.
Eikö olekin mielenkiintoista ettei lisäravinteissa juuri koskaan näy laatumerkintää tai esimerkiksi palautusjuomissa heran alkuperää?
Suurin osa suomalaisista lisäravinneyrityksistä ovat markkinointiyrityksiä. Ne eivät omista tehtaita missä he tuottavat omat raaka-aineensa vaan ainesosat ostetaan muualta päin maailmaa ja markkinoidaan vastaamaan kuluttajan tarpeita. Hyvin usein yritysten tuotteet eivät perustu tieteeseen sillä ne eivät pysty vaikuttamaan tuotantoketjuun. Tämä avaa oven epäpuhtaille ravintoaineille sekä huonolle laadulle.
Tässä hieman tarkempi esimerkki. Kun lisäravinnevalmistaja ostaa raaka-aineita tuotettansa varten, saadaan jokaisesta raaka-aineesta C.O.A. (Certificate of Analysis) eli tuotteen alkuperästä, laadusta ja puhtaudesta kertova analyysi. Raaka-aineiden valmistajilla on luonnollisestikin oma hinnasto eri laatuisille ainesosille, mutta koska monet yritykset pyrkivät mahdollistamaan suurimman tuoton, valitaan raaka-aineiksi hyvin usein ne edullisimmat vaihtoehdot. On selvää, ettei laadukkaita ja elimistölle terveellisiä tuotteita voida myydä halvalla jos raaka-aine hintoihin ei pysty itse vaikuttamaan; sehän olisi liiketaloudellisesti kannattamatonta. "
 
vierailija
Tämä sinun spämmäämäsi juttu on palstalla jo moneen kertaan käsitelty, mutta tiivistettynä vielä muistutus: ei ole totta.

Toki lisäravinnepillereissä ja kapseleissa on paljon laatueroja riippuen siitä mitä muuta ne sisältävät.
Tiedätkö että Kiinalaiselta tehtaalta voit tilata esim. D-vitamiinia useampaa eri laatua? Tällä palstalla selvästi käy muutamia ihmisä jotka laatuasioista jotain tietävät, joten miksi väität että he kaikki ovat väärässä?
 
vierailija
Tiedätkö että Kiinalaiselta tehtaalta voit tilata esim. D-vitamiinia useampaa eri laatua? Tällä palstalla selvästi käy muutamia ihmisä jotka laatuasioista jotain tietävät, joten miksi väität että he kaikki ovat väärässä?
Miksi meidän suomalaisten tulisi saada huippulaatua? Emme kai me ole mikään erityismaa muiden maiden joukossa. Mitä velkaisemmaksi maaksi tulemme on jatkossa tyytyminen ostetaan sitä mihin raha riittää laatua.
 

Yhteistyössä