Takkaleivinuunit

  • Viestiketjun aloittaja ijhg
  • Ensimmäinen viesti
ijhg
Onko teillä kokemuksia takkaleivinuuneista? Mitä hyvää, mitä huonoa? Kumpi parempi, sellainenko, jossa sekä takan että uunin voi lämmittää erikseen/yhtäaikaa vaiko niin, että vain takka lämmitetään (ja se lämmittää uuninkin)? Jos on erikseen lämmitettävät, vaatiiko 2-hormisen piipun? Mikä malli teillä on, ja paljonko syö lattiapinta-alaa? Pitikö jotenkin huomioida talon perustuksia tehtäessä? Paljonko takkaleivinuuninne maksoi? Saako muurari muurattua tuollaisen tiiviin pakkauksen ihan irtotiilistä, vai pitääkö olla Tiilerin valmistakka? Joku joskus meinasi, että paikalla muuratut takkaleivinuunisysteemit vievät väkisinkin 3-4 neliötä, että pienempään tilaan niitä ei saa muurattua. Valmiit systeemit vienevät sen neliön verran lattia-alaa. Kiitos :flower:
 
Sarita
Meillä on Tiilerin titta - takka jossa päällä leivinuuni ja kulmaan sijoitettava malli. Vie tilaa noin metrin kertaa metri.
Ainakin meillä voi lämmittää leivinuunin erikseen ja käsittääksi 2-horminen piippu on vain puusaunan vuoksi eli tämä takkaleivinuuni ei sitä vaadi.
Muurari voi suunnitella ja tehdä vastaavan tai vähän erilaisen ihan tavallisista tiilistä, mutta sitä en tiedä viekö se tilaa enemmään ja onko se enää kannattavaa.
Tuo leivinuuni ei ole kylläkään järin suuri - 2 pientä leipää voi siinä paistaa
 
Meille on tulossa muistaakseni Tiilerin tyyne malli, eli leivinuuni on keittiön puolella ja takka olohuoneen puolella. ja ihan yksi hormi tulee olemaan. Mikään mahdoton hinnaltaan tämä takka/leivinuuni ei ollut, ostimme sen seinäjoella pytinki messuilla, saimme vähän extraa päälle kun otimme kaksi, eli meille ja miehen veljelle. ;) <br><br>
 
ijhg
Kiitos, Sarita ja piikuli. Viel tuosta hormista kyselen: onko uunille ja takalle kummallekin sitten omat savupellit, jos hormi on yhteinen? Ja uunin koosta: jos sinne mahtuu vain 2 limppua kerralla, niin joulukinkun paistohaaveet on sitten haudattava, vai?
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 11.08.2006 klo 10:39 ijhg kirjoitti:
Kiitos, Sarita ja piikuli. Viel tuosta hormista kyselen: onko uunille ja takalle kummallekin sitten omat savupellit, jos hormi on yhteinen? Ja uunin koosta: jos sinne mahtuu vain 2 limppua kerralla, niin joulukinkun paistohaaveet on sitten haudattava, vai?
No, meillä kyllä luulisin tuohon Tyyneen mahtuvan aika isonkin kinkun....
Uunin puoli ainaskin näytti isolta... kun kävimme myyjän kotona samaa takka/leivinuunia katsomassa!

Siinä oli muistaakseni semmonen "ruuvi" josta sai käännettyä joko takan puolelle tai uunin puolelle hormin kiinni ja taas toiselle puolelle auki... jos oikein muistan :ashamed:
Meillä siis talopakettikin tulee vasta tässä elokuun lopussa, mutta kaikki on suurinpiirtein jo hommattu/tilattu valmiiksi..... =) <br><br>
 
Maire
\
Alkuperäinen kirjoittaja 11.08.2006 klo 10:39 ijhg kirjoitti:
Kiitos, Sarita ja piikuli. Viel tuosta hormista kyselen: onko uunille ja takalle kummallekin sitten omat savupellit, jos hormi on yhteinen? Ja uunin koosta: jos sinne mahtuu vain 2 limppua kerralla, niin joulukinkun paistohaaveet on sitten haudattava, vai?

Meillä on myös Tiilerin Titta ja kyllä sinne n. 8kg kinkku mahtuu ja tulee tosi hyvä kinkku! Tosin Kinkun pois otto uunista vähän vaikeaa koska tulee sitä nestettä niin on vaikea nostaa pois uunista ettei läiky! Ja kinkun paistoon riittää pelkän takan lämmitys parina päivänä että lämpenee kunnolla! Ikinä ei olla pidetty tulta leivinuunin puolella! =)
 
Hei, mukava kuulla kokemuksia tuosta tiilerin titasta, se on nyt kovasti meille tuloillaan. Kertokaahan lisää, halutaan ehdottomasti takka leivinuunilla. Iso leivarikin olisi kiva mutta turhan massiivinen meidän tulevaan taloon.
 
Sarita
\
Alkuperäinen kirjoittaja 11.08.2006 klo 10:39 ijhg kirjoitti:
Kiitos, Sarita ja piikuli. Viel tuosta hormista kyselen: onko uunille ja takalle kummallekin sitten omat savupellit, jos hormi on yhteinen? Ja uunin koosta: jos sinne mahtuu vain 2 limppua kerralla, niin joulukinkun paistohaaveet on sitten haudattava, vai?
Mulla ei oo kinkun paistosta vielä kokemusta mutta luulisin että sinne tosiaan voi maksimissaan 8kg kinkun saada mahtumaan.
Ja yksi savupelti meillä vaan on.
 
Mikaela06
Titta myös meillä ja sit olen polttanu leivinuunin puolella jos teen pizzaa, tulee jotenki parempi.Tai isoja määriä jotain (joululaatikot). Tuntuu et jäähtyy muuten liikaa. Mut illalla jos polttaa takan puolella ja laittaa puuron yöks hautumaan (nestettä tarpeeks ettei kuivu) niin aamulla saat valmista puuroa. Ohrapuuro ainakin vallan loistavaa. Ja valurautakattilaan tai savipataan pinnasta ruskistettuja lihan paloja sipulin ja porkkanan (+ muut mausteet) kera pari kolme tuntia. Parempaa tulee mitä kauemmin saa hautua. Mul ollu jo 6 vuotta Titta ja tyytyväinen olen ollut. Meillä myös lämpeää keittiö ja 2 makuuhuonetta pelkästään sillä talvisinkin. Eli hintansa tienannut varmasti takaisin sähkönkulutuksessa.
 
Hei!

Meillä Tiilerin Tytti. Jokseenkin sama kuin Tyyne, mutta luukut samalla puolella. Leivinuuni on ns. neljän leivän uuni, eli ihan ok-kokoinen. Talvella ollaan lämmitetty takalla taloa n. joka toinen päivä. Takkaa ja leivinuunia voi polttaa erikseen tai samaan aikaan. Paistamista varten pitää myös leivinuunissa polttaa puita, hauduttamista varten riittää takan poltto.

Ainakin jos talossa tuulettuva alapohja, niin takan kohta pitää tehdä vahvistettuna. Tutuilla ei taloa suunniteltaessä takan painoa tajuttu huomioida, joten joutuivat tyytymään puolet kevyempään takkaan kuin olisivat halunneet.
 
Meillä Nunna-uunin takka-leivinuuni yhdistelmä. Mallin nimeä en muista, muuta sellainen kulmamalli, jossa aika painavasti kiviä (varaa enemmän lämpöä) Talvella ollaan poltettu noin joka toinen päivä siinä puita ja lammitetty niin taloa. Molemmissa pesissä poltetaan puita erikseen. Leivinuunin hiilet vedetään takan puolelle palamaan loppuun.
Leivinuuni on sellainen "kahden leivän uuni" mutta joka joulu on paistettu siellä 10kg kinkku ja hyvin on sinne mahtunut.
 
Kuuki
meille muurataan parraillaan takkaleivinuunia. Tulee sellainen metri X metri, takka toiselle ja leivinuuni toiselle puolen. Ei järin iso vaikka paikallaan tiilistä muurataan. Leivinuunista tulee täysmittanen, mahtuu leivät ja kinkut. Meinattiin ensin valmisuunia, mutta paikallaan muurattu tulee halvemmaksi, ja saa juuri sellaisen kuin haluaa.
 
ihjg
\
Alkuperäinen kirjoittaja 21.08.2006 klo 22:13 Kuuki kirjoitti:
meille muurataan parraillaan takkaleivinuunia. Tulee sellainen metri X metri, takka toiselle ja leivinuuni toiselle puolen. Ei järin iso vaikka paikallaan tiilistä muurataan. Leivinuunista tulee täysmittanen, mahtuu leivät ja kinkut. Meinattiin ensin valmisuunia, mutta paikallaan muurattu tulee halvemmaksi, ja saa juuri sellaisen kuin haluaa.
Saatteko todellakin noin pieneen tilaan uuni-takkayhdistelmän? Tuttaviemme uudessa omakotitalossa se vie tilaa n. kolme neliötä. Heille oli muurari sanonut, että kokenut muurari osaa muurata sen noin "pieneksi", yleensä kuulemma paikalla muurattuna haukkaa vielä enemmän neliöitä. Onko teillä itse suunniteltu malli?
 
kuuki
joo, kyllä se niin on,että muutaman sentin yli metri kanttiinsa koko systeemi, ainakin muurari niin lupasi. Ite suunniteltiin malli; suoralinjainen kuutio 1m x 1m x 1,80m. Rapataan kautaaltaan valkoiseksi. Taakkaan tulee kulmaluukku, eli tuli näkyy sekä olohuoneeseen että ruokailutilaan. Muurari on parhaillaan muuraamassa. Pitää käyä illalla tarkistaan pitääkö mitat paikkaansa :)
 

Yhteistyössä