Taitoluistelu vai telinevoimistelu kumpi harrastus lapselle?

  • Viestiketjun aloittaja endea
  • Ensimmäinen viesti
endea
Lapsi haluaisi aloittaa jomman kumman harrastuksen eli mitä näissä on eroa? Kumpi vaativampaa harjoitusmäärässä? Kumpi olisi urheilun kannalta monipuolisempaa liikuntaa. Mitä muuta? En näistä tiedä mitään. Onko jollain kokemusta?
 
"lissu"
Molemmat lajit monipuolisia tasapainoa ja kehon hallintaa opetellaan molemmissa ja oheisharjotteina molemmissa niin lenkkeilyä hyppynarulla hyppimistä kuin perinteisiä venyttelyjä jne.
Molemmissa lajissa oma vaativuutensa ja jos kilaptasolle tähtää molemmissa lajeissa harjoittelua ja oheisharjoittelua on paljon.
 
halipupu harmaana
Anna lapsen syksyllä kokeilla molempia, seuroissahan on yleensä ns.ilmaisia kokeilutunteja. Taitoluistelu voi olla vähän kaliimpaa, jos se vaikuttaa asiaan yhtään asiaan.
 
"jep"
Taitoluistelu on monipuolisempaa. Itse harrastin 10 vuotta luistelua 8v ihan kilpatasollakin. Kilpatasolla on aika rankat treenit. Meillä oli jää 4krt/vk, balettiharjoituksia 1krt/vk ja lihaskuntoa ja venyttelyä 2krt/vk. Harrastetasolla yleensä 1-2krt /vk pelkkä jääaika. Kallis harrastus on. Munkin kilpaluistimet maksoi yli 500e, siihen päälle kisapuvut, matkat treeneihin, ja kausimaksu meillä oli jotakin 700e muistaakseni. Että kyllä tuohon luisteluun palaa rahaa useampi tonni vuodessa. Mutta kyllä mä siitä nautinkin koko rahan edestä !

Telinevoimistelusta ei sinänsä ole kokemusta eli en tiedä yhtään hintoja tms treeni määriä mutta uskoisin että ns helpompi harrastus toteuttaa. Lapsi voi kotona harjoitella ja varmaan saa sitä kautta enemmän kavereita. Luisteluryhmässä meillä oli kova kilpailu. Jos mun pitäis valita kumpaan lapsen laittaisin niin kyllä se tuo telinevoimistelu olisi tai jos lapsi oikein hinkuu jäälle niin harrastetasolla 1krt vk, kausimaksu 5kk 100e
 
meillä
[QUOTE="jep";30042862]Taitoluistelu on monipuolisempaa. Itse harrastin 10 vuotta luistelua 8v ihan kilpatasollakin. Kilpatasolla on aika rankat treenit. Meillä oli jää 4krt/vk, balettiharjoituksia 1krt/vk ja lihaskuntoa ja venyttelyä 2krt/vk. Harrastetasolla yleensä 1-2krt /vk pelkkä jääaika. Kallis harrastus on. Munkin kilpaluistimet maksoi yli 500e, siihen päälle kisapuvut, matkat treeneihin, ja kausimaksu meillä oli jotakin 700e muistaakseni. Että kyllä tuohon luisteluun palaa rahaa useampi tonni vuodessa. Mutta kyllä mä siitä nautinkin koko rahan edestä !

Telinevoimistelusta ei sinänsä ole kokemusta eli en tiedä yhtään hintoja tms treeni määriä mutta uskoisin että ns helpompi harrastus toteuttaa. Lapsi voi kotona harjoitella ja varmaan saa sitä kautta enemmän kavereita. Luisteluryhmässä meillä oli kova kilpailu. Jos mun pitäis valita kumpaan lapsen laittaisin niin kyllä se tuo telinevoimistelu olisi tai jos lapsi oikein hinkuu jäälle niin harrastetasolla 1krt vk, kausimaksu 5kk 100e[/QUOTE]


Halapahan tuo kausimaksu sinulla on ollut jos kyse todella kausimaksusta (syksy 700€ ja kevät 700€)
Meillä lapsi luistelee ja hänellä maksaa kuukaudessa 200€ siihen sitten vielä joka kausi/talvi erikseen seuran jäsenmaksu 30€ joka on siis pakollinen + lisenssi.
Luistimet tosiaan pyörii siellä 450-700€ välissä mitä meilläkin on jouduttu ostelemaan.
 
meillä
Alkuperäinen kirjoittaja meillä;30042887:
Halapahan tuo kausimaksu sinulla on ollut jos kyse todella kausimaksusta (syksy 700€ ja kevät 700€)
Meillä lapsi luistelee ja hänellä maksaa kuukaudessa 200€ siihen sitten vielä joka kausi/talvi erikseen seuran jäsenmaksu 30€ joka on siis pakollinen + lisenssi.
Luistimet tosiaan pyörii siellä 450-700€ välissä mitä meilläkin on jouduttu ostelemaan.
Jatkan vielä eli heinäkuu on ainut jolloin ei maksa mitään kun ei ole jäätä/harkkoja. Mutta sillloin kannattaakin taas maksaa se lisenssi jne. kun ei ole tuota kerta kuussa olevaa jää maksua maksettavana.
 
"jep"
Meillä kesti kausi 3kk... et ei se niin halpaa ollutkaan kuin luulit. 3×700e koska pidin taukoa kesä-elokuut. 2100e, lisenssit, puvut, luistimet, ja tosiaan meiltä treeneihin oli 50km per suunta. Apua miten kallista kun nyt ajattelee.
 
"Happy"
Vastaan vaikka kysymyksestä on kulunutkin jo aikaa, jos joku toinenkin miettii samoja asioita. (Itse pohdin näitä aikoinaan myös). Meillä 7-vuotias tyttö harrastaa nyt molempia lajeja. Taitoluistelua hän on harrastanut 1,5 vuotta, ja tänä vuonna harjoituksia on 3 x viikossa. Tuon telinevoimistelun hän aloitti harrastemielessä 1xvkossa kun luisteluseura ei tuossa vaiheessa tarjoa vielä kunnon oheistreenejä. Siitä varmaan luovutaan sitten kun/jos luisteluharjoitukset ja oheiset lisääntyvät. Hänelle telinevoimistelu tarjoaa hyvää kehonhallintaa, iälle sopivia lihaskuntoliikkeitä ja venyttelyä, ja hauskaa temppuilua kavereiden kanssa. Luistelu on taas tällä hetkellä ehkä vähän vaativampi, mutta rakas laji jossa paljon kehittymismahdollisuuksia. Tärkeintä minun mielestäni on se, että tyttö tuntuu pärjäävän lajissa, pitää ja nauttii luistelusta ja on saanut paljon kavereita seurasta.

Molempia lajeja on mahdollista harrastaa sekä vakavasti kilpaillen, että vähemmän vakavasti "vain harrastaen". Taitoluistelussa voi päästä kisaamaan taitajat-sarjaan vaikkei kaikki hypyt sujuisi, yleensäkin kilpa-mahdollisuuksia on monen tasoiselle. Kilpailua ei pidä ajatella kamalan vakavana asiana, vaan se kuuluu lajiin samoin kuin esiintyminenkin.
Telinevoimistelusta en tiedä minkälaisia kilpasarjat ovat.

Molempia lajeja voi varmasti kokeilla muutaman kerran ilmaiseksi, samoin seuroista voisit kysellä minkätasoista harrastamista oman paikkakunnan seura tarjoaa.

Isommissa seuroissa on erikseen kilpa- ja harrastusryhmät, ja kilparyhmillä usein tosi monet harjoitukset viikossa, ja harrastaminen saattaa siksi olla kalliimpaa. Pienemmissä seuroissa (ainakin meillä) harjoitusmäärät kohtuullisempia myös kilparyhmäläisillä. Pidemmän aikaa harrastaneet isommat luistelijat osallistuvat sitten esim. Luistelukoulun opetukseen, jolloin saavat alennuksia omista tunneistaan ja lisäksi hyvää työkokemusta.

Hinta on kyllä minunkin mielestä aika suolainen varusteineen kaikkineen, mutta usein jäämaksut ovat kalliita, ja hintaan sisältyy ammattivalmentajan (siis jonkun jolla koulutus ja saa palkkaa työstään) valmennus ja mahdollisesti yhdet tai useammat oheiset. Alkuun pääsee kuitenkin pienemmälläkin investoinnilla, käytettyjä taitoluistimia, joilla aloittaminen käy mainiosti, saa 50-60 eurolla ja luistelukoulutunnit eivät ole yhtä kalliita kuin kehitys- tai kilparyhmien tunnit. Ja meillä ainakin tuo telinevoimistelu on todella edullinen harrastus (n. 80 euron kausimaksu, ei varustehankintoja).

Molemmat lajit ovat sellaisia, jotka yleensä aloitetaan aika nuorena. Tätä kannattaa miettiä, ja kysellä vähän minkä ikäisiä ryhmissä on mukana.
 
"Happy"
Vastata kysymykseen :) eli telinevoimistelun sanotaan olevan tosi hyvä liikuntamuoto monipuolisuutensa vuoksi. Harjoituksissa siis monipuolisesti lämmitellään, venytellään, tehdään lihaskuntoharjoituksia ja esim. Kärrynpyörää, käsillä seisontaa, erilaisia kieppejä ja muita pyörityksiä rekillä, eritasonojapuilla ja renkailla jne. Olen jonkinverran lukenut että kilpatasolla harjoitukset olisivat haastavia, valmentajat ankaria ja syömishäiriöitä voi esiintyä. Mutta seuroja on monia. Meillä täysin harrastushenkinen juttu ja kivaa lapsilla tuntuu olevan, valmentaja ei ole lepsu muttei liian ankarakaan.

Luistelu vaatii jonkun verran kivunsietoa (aika monesti harjoituksissa muksahdetaan jäähän hyppyjä yms. Kokeillessa), erityisen paljon rohkeutta ja uskallusta, ja keskittymiskykyä. Notkeutta, tasapainoa ja akrobaattisiakin taitoja, mutta myös kestävyyttä (ohjelmat kestävät ainakin pari minuuttia ja se on pitkä aika pienille täyttä esittämistä ja luistelua). Voimaa, jotta jaksaa hypätä. Rytmitajua ja esiintymiskykyä. Eläytymistä. Näitä kaikkia voi oppia, se on minusta yksi tärkeimmistä asioista. Tosi monipuolista urheilua ja meidän valinta harrastukseksi... :)
 
"Eräs äiti"
Taitoluistelu on superkallis harrastus. Tavallisen "mattimeikäläisen" ei kannata sitä harrastaa. Meillä peruskouluikäisen tytön harrastus maksaa lähemmäs 10000 euroa vuodessa! kk-maksu on viitisensataa, luistimien hinta lähentelee 1000 euroa, lisäksi muut varusteet, kisamaksut, luisteluseuran pakolliset erikseen laskutettavat leirit... Olisi mielenkiintoista kuulla muidenkin luistelua harrastavien hinnoista. Harrastus on upea, mutta jos olisin aikanaan tajunnut, mitä lajin harrastaminen pidemmä päälle maksaa, olisimme todennäköisesti valinneet jonkun toisen lajin esim. juuri tuon telinevoimistelun.
 
Vierasss
Tytön luokalla on yks tyttö joka harrastaa taitoluistelua. Sääliiksi käy tyttöä, kun harjoituksia hänellä on kuusi kertaa viikossa. 3 kertaa aamuisin 6.30 aikaan ja sit koulun jälkeen iltapäivällä heti perään. Läksyjä tekee vasta illalla myöhään. Ei ole omaa aikaa ollenkaan. En tiedä miten selviää mut väsynyt tuntuu olevan. En kyl haluis omaa lasta lähettää 6.30 harjoittelemaan vaan nukkua.
 
"eräs äiti"
Kyllä kerran kaudessa saa luistinkauppaan varata tonnin mukaan. Kengät ja terät ostetaan erikseen. Kenkä on hinnasta noin puolet ja harrastuksessa hieman isommilla lapsilla tarpeellinen erikoisterä maksaa toisen puolikkaan. Ei tavallisilla citymarketissa myytävillä kaunoluistimilla pysty taitoluistelua harrastamaan. Luistelukoulussa ne kyllä kelpaavat, mutta siitä eteenpäin pitää olla lajiin sopivat erikoisluistimet. Pienemmillä lapsilla ei tosin hinta ole yhtä kallis, mutta jo harrastuksen alkutaipaleella kannattaa ottaa huomioon, mitä harrastus maksaa pidemmän päälle.
 
"eräs äiti"
Eikä muutaman kympin perushokkaritkaan riitä joukkueessa jääkiekkoa harrastaville. Mutta kyllä lätkähokkaritkin ovat huomattavasti taitoluistelua halvempia. Lätkä onkin halpa harrastus taitoluisteluun verrattuna. Kokemusta on molemmista.
 
"..."
Tyttömme on harrastanut molempia, nyt vain telinevoimistelua. Luistelu on tosiaan kallista ja harjoitusmäärät nousee nopeasti, jolloin myös maksu kallistuu.

Telinevoimistelu on ollut tytöllemme meluisampi. Taitoluistelussa vallitsee mielestäni negatiivinen kilpailuhenki. Vanhemmat haukkuu valmentajia selän takana ja ovat muutenkin ylimielisiä kuppikuntalaisia. Johtuu varmaankin korkeammasta elintasosta, en tiedä? Telinevoimistelu on ehkä maanläheisempää ja sopii meille paremmin. Ja tosiaan kehittää kehoa monipuolisesti.
 
Lissu70
Minulla on lasten kautta paljon kokemuksia kilpatelinevoimistelusta. Laji on todella monipuolinen (taito, voima, notkeus, kestävyys, tasapaino, esiintymistaito, rohkeus).

On uskomatonta miten eka- tai tokaluokkalaiset telinevoimistelijatytöt ovat niin vahvoja, että vetävät 15 leukaa, kiipeävät pitkiä köysiä pelkillä käsivoimilla jalat spagaattissa, tekevät monta kymmentä jalkojen nostoa puolapuilla tai tekevät yhden jalan ns. pistoolikyykkyjä tasapainonsa säilyttäen. Jääkiekkoilijapojat eivät pärjää lainkaan edes voimapuolella. Puhumattakaan siitä millaista taitoa vaatii seistä minuutti käsillään paikallaan, tehdä spagaattihyppyjä puomilla tai volttisarjoja permannolla jne.

Ilmaiseksi taito ei tule. Treenit on hyvä aloittaa noin vuotta ennen kuin menee kouluun tai viimeistään koulun alkaessa. Sitä myöhemmin aloittavat ovat jo auttamatta myöhässä - siis jos tavoite on pärjätä kilpailuissa 10-15-vuotiaana. Alkuun treenejä on 2 x 2 h viikossa ja kolmasluokkalaisilla varmasti jo 4 x 3 h viikossa. Tietty on seuroja ja valmentajia joilla on kunnianhimoa vähemmän, mutta isoissa seuroissa (Tamperen Voimistelijat, Espoossa EsTT, Helsingissä STVK, Turussä Pyrkivä jne.) se menee näin.

Harrastaminen ei ole erityisen kallista ennen kuin vasta sitten jos nuori on maajoukkuetasoa ja kiertää kisoissa ympäri maailmaa. Ei se tosin kaikkein halvinkaan laji ole, mutta halvemmasta päästä. Syömishäiriöitä ei ole meidän seurassa tullut vastaan yhtään sen melkein 10 v. aikana mitä olen mukana ollut. Päin vastoin valmentajat kannustavat lapsia syömään, että jaksavat treenata.

Muutenkin meininki on reipasta ja henki ollut hyvä. Silloin tällöin tosin on tullut vastaan äiti - ei koskaan isä - jolla on niin vahvoja näkemyksiä oman lapsensa erinomaisuudesta että yhteentörmäyksiä on sattunut valmentajien suuntaan. Mutta sitä on kai kaikessa kilpaurheilussa.

Telinevoimistelu on kehittävä harrastus myös niille, jotka eivät halua olla mukana kilpaurheilussa.

Parhaat nettisivut aiheesta ovat nämä, vaikka omat lapset ovatkin ihan eri paikkakunnaan seurassa.
http://www.stvk.fi/esittely/telinevoimistelu-lajina/
http://www.stvk.fi/kilparyhmat/kilpaileminen-naisten-telinevoim/
http://www.stvk.fi/kilparyhmat/telinevoimistelun-kustannukset-k/
 
Pin
Jaa'a, ilmoitin vajaa 5v poikani juuri tunti sitten telinevoimisteluun. Ei oikein tiennyt mihin olisi halunnut kun kyselin, niin ajattelin tuon olevan sopivan monipuolinen. Voi siitä sitten tähdätä moniin muihin harrastuksiin jos haluaa näin tehdä myöhemmin...
Kausi maksoi hurjat 170e ja kestää 4kk. On alussa vain tunti viikossa, 5-7v taisi olla kaksi tuntia viikossa ja maksoi jotain 200e/kausi.
 
Lissu70
Jaa'a, ilmoitin vajaa 5v poikani juuri tunti sitten telinevoimisteluun. Ei oikein tiennyt mihin olisi halunnut kun kyselin, niin ajattelin tuon olevan sopivan monipuolinen. Voi siitä sitten tähdätä moniin muihin harrastuksiin jos haluaa näin tehdä myöhemmin...
Kausi maksoi hurjat 170e ja kestää 4kk. On alussa vain tunti viikossa, 5-7v taisi olla kaksi tuntia viikossa ja maksoi jotain 200e/kausi.
Kilparyhmissä aika tavallinen hinta on vajaat 1000 eur vuodessa, joka sisältää 11 kk treenejä. Sitten pitää vielä ostaa satasen lisenssi jos kilpailee ja pari muutaman kympin pukua.

Se muuten kannattaa tarkastaa, että saa rahalleen vastinetta eli ammattilaisen valmentajan. Joissakin seuroissa pikku voimistelijanalut laitetaan jonkun teinitytön "valmennukseen". Voihan sekin kivaa olla, mutta hyvin hoidetussa seurassa kilpavoimistelijat ovat AINA ammattilaisten valmennuksessa.
 
Pin
Kilparyhmissä aika tavallinen hinta on vajaat 1000 eur vuodessa, joka sisältää 11 kk treenejä. Sitten pitää vielä ostaa satasen lisenssi jos kilpailee ja pari muutaman kympin pukua.

Se muuten kannattaa tarkastaa, että saa rahalleen vastinetta eli ammattilaisen valmentajan. Joissakin seuroissa pikku voimistelijanalut laitetaan jonkun teinitytön "valmennukseen". Voihan sekin kivaa olla, mutta hyvin hoidetussa seurassa kilpavoimistelijat ovat AINA ammattilaisten valmennuksessa.
No ihan varmasti se teinityttökin riittää jollekin pienen pienelle pojalle joka ei ole koskaan voimistellut. Kunhan nyt saa tuntumaa edes vähän ja osaa sitten päättää onko ko laji hänelle vai ei, sitten saa ihan itse pohtia haluaako harrastaa kivaa lajia, vaiko peräti kilpailla.
 
Lissu70
No ihan varmasti se teinityttökin riittää jollekin pienen pienelle pojalle joka ei ole koskaan voimistellut. Kunhan nyt saa tuntumaa edes vähän ja osaa sitten päättää onko ko laji hänelle vai ei, sitten saa ihan itse pohtia haluaako harrastaa kivaa lajia, vaiko peräti kilpailla.


Totta kai joka seurassa teinit treenauttavat 3-6 v. temppukoululaisia ja vanhempiakin harrastajatasoisia voimistelijoita ja se on ihan hyvä se.

Mutta jos temppukoulusta bongataan tai muuten pääsee kilparyhmään, jossa tähdätään kisoihin, niin ei kannata maksaa tyhjästä.
 
"Mansikki"
Totta kai joka seurassa teinit treenauttavat 3-6 v. temppukoululaisia ja vanhempiakin harrastajatasoisia voimistelijoita ja se on ihan hyvä se.

Mutta jos temppukoulusta bongataan tai muuten pääsee kilparyhmään, jossa tähdätään kisoihin, niin ei kannata maksaa tyhjästä.
Telinevoimistelussa pitää tosiaan erottaa kaksi asiaa:
1. Kilparyhmät, joissa tähdätään menestykseen kilpailuissa. Näissä pitää aloittaa mieluiten jo ennen kouluikää, että ehtii mukaan.
2. Harrasteryhmät, joihin voi mennä kuka vain melkein vauvasta vaariin.
 
muokkista
Muodostelmaluistelu. Joukkuelajina kehittää sosiaalisia taitoja ja tarjoaa mukavaa joukkuehenkeä. On monipuolisen, sillä jäätreenin lisäksi oheiset (jumppa, tanssi, baletti). On edullisempi kuin yksinluistelu ja eikä ole yksin pakertista vaan joukkuetsempillä mennään.