Tällistä myrkkyä ihmiset keuhkoihinsa vetää

UUTISET


Uutiset
Talous
Tupakoinnista 50 000 euron vahingot asuntoon – ”Haju oli niin pinttynyttä, että jopa betonilattiaa piti jyrsiä”

Eilen klo 23:00
Huoneiston saattaminen takaisin asuttavaan kuntoon oli edellyttänyt sen kokonaisvaltaista remonttia.

Näin tupruteltiin 1970-luvulla. Arkistokuva vuodelta 1978. KEIJO KOKKO
Vaasan hovioikeus on antanut ratkaisun, jossa vuokralainen määrättiin korvaamaan pitkäaikaisen tupakoinnin aiheuttamia vahinkoja. Tapauksesta kertoo Suomen Vuokranantajat ry.
Vuokranantajien mukaan tuore oikeustapaus asettaa rajat tupakoinnin aiheuttamalle tavanomaiselle kulumiselle.
Hovioikeuden ratkaisussa todetaan, että huoneiston ei voitu odottaa tulevan poikkeuksellisen huonoon kuntoon tupakoinnin seurauksena edes yli kymmenen vuotta kestäneen vuokrasuhteen aikana.
Normaali pintaremontti ei riittänyt
Tapauksessa normaali pintaremontti ei riittänyt, vaan huoneiston saattaminen takaisin asuttavaan kuntoon oli edellyttänyt sen kokonaisvaltaista remonttia.
– Todistajien kertoman mukaan tupakansavusta aiheutuneen hajun ja värjäytymien vuoksi asunnon pinnat, kalusto ja laitteet oli jouduttu kokonaan uusimaan. Haju oli ollut niin pinttynyttä, että jopa lattian muovimatto oli täytynyt poistaa ja sen alapuolista betonilattiaa jyrsiä.
– Remontti oli maksanut kaiken kaikkiaan lähes 50 000 euroa. Tähän nähden kyse ei ollut enää tavanomaisesta, vaan normaalista poikkeavan tupakoinnin aiheuttamista vahingoista huoneistolle, hovioikeus toteaa ratkaisussaan.
Hovioikeuden mukaan tupakointi oli huoneiston vaurioista päätellen poikennut selkeästi tavanomaisesta tupakoinnista. Oikeuden mukaan vuokralaisten oli täytynyt mieltää jatkuvasta ja runsaasta tupakoinnista aiheutuvan huoneistolle tavanomaisesta kulumisesta poikkeavaa vahinkoa siitä huolimatta, että tupakointia ei ollut kielletty. Vuokralainen tuomittiin korvaamaan osa remontin kustannuksista.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KELA
Omakannassa voi nyt asioida toisen aikuisen puolesta
– Tapaus on hyvä esimerkki siitä, kuinka sinänsä sallittu menettely huoneistossa voi johtaa niin mittavaan korjaustarpeeseen, että sitä ei voida katsoa enää tavanomaisen kulumisen piiriin kuuluvaksi, Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo sanoo liiton tiedotteessa.
– Vuokralaisen keskeisiin velvoitteisiin kuuluu vuokrahuoneiston huolellinen hoitaminen. Vaikka asunto on vuokralaisen koti, se on kuitenkin myös toisen omaisuutta.
Mitä on tavallinen kuluminen?
Vuokranantajat muistuttaa, että vuokralaisen on korvattava vuokrahuoneistolle tuottamuksellisesti aiheuttamansa vahingot – paitsi tavanomainen kuluminen.
– Tavanomaisena kulumisena sallitaan jäljet, jotka ilmenevät huoneistossa normaalin asumisen myötä. Kulumisen tavanomaisuutta arvioitaessa kiinnitetään huomiota muun muassa siihen, onko jälki syntynyt ajan myötä hitaasti vai äkillisesti, kuinka kauan vuokrasuhde on kestänyt ja kuinka monta henkilöä huoneistossa on asunut, Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo sanoo liiton tiedotteessa.
Hänen mukaansa tavanomaista kulumista koskeva arviointi on aina tapauskohtaista.
– Tämän vuoksi vuokrasuhteissa syntyy toisinaan riitaa siitä, mikä tulkitaan tavanomaiseksi kulumiseksi ja mikä taas ei.
Entä ovatko tupakoinnin kellastamat pinnat ja savunhaju luonnollista kulumista? Jos tupakointia ei ole kielletty huoneistossa, vuokranantajan voidaan katsoa hyväksyneen niistä aiheutuvan tavanomaisen kulumisen.
– Esimerkiksi lievät hajuhaitat tai vähäiset jäljet huoneiston pinnoissa on katsottu yleensä kuuluvan huoneiston kulumiseen. Täten vuokranantaja ei voi myöskään pidättää näistä aiheutuvia korjaus vuokralaisen vakuudesta, Aarnivuo sanoo.
 

Yhteistyössä