Taas esimerkki holtittomasta rahanjakamisesta

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija

Kivijärvellä rakennetaan uutta lomakylää. Ihan jees ja ajatus niliaitasta innoituksensa saaneesta mökistä on kiva. Mutta.
Kivijärven nilimökin rakentaminen maksaa suunnittelu- ja markkinointikuluineen noin 260 000 euroa. Alueen ja mökin suunnittelussa on käytetty arkkitehtitoimistoa.Kunnan osuus rahoituksesta on 60 000 euroa, sillä valtaosan pilottihankkeen kuluista kattaa työ- ja elinkeinoministeriön tuotekehitykseen myöntämä avustus.
Eli kun joku keksii tehdä hieman erinäköisen mökin, niin tottahan siihen muutama sata tonnia tuotekehitystukea tulee. Seuraavaksi voidaan tehdä kaksijalkainen mäkki ja sitten mullistavavasti 8-kulmainen (pyöreitä on valitettavasti jo, niin se ei ole innovatiivista). Jokaiselle voi myöntää vähän tuotekehitystukea.

Pointti on siis siinä, että tässä myönnetään verorahaa tuotekehitystuen nimellä hankkeelle, jossa ei ole mitään tuotekehitystä. Ei mökin rakentamisessa teräsbetonitolpan varaan ole mitään muuta erikoista kuin arkkitehdin tekemä design. Kaikki muu on ihan tuttua huttua alkaen tolpan ja lattian valamisesta ja päättyen mäkin rakentamiseen niille valetuille perustuksille.

Oikeasti kyse on taas yhdestä hyvävelituesta ja kun kyse on vähän maaseutumaisemmasta kunnasta, luultavasti siellä kepuvirkamies jakaa rahaa kepukunnanjohtajan suosikkihankkeelle, jota toteuttaa joku kepupikkuserkun rakennusfirma ja lopulta yrittäjäksi lomakylään tulee joku toinen kepupikkuserkku. Ja kun vastaavia koplauksia tapahtuu muutama vuodessa per jokainen Suomen 310 kunnasta, niin eipä tarvitse ihmetelle miksi veroja pitää nostaa.