Suomi pääsisi ilman Ruotsia Natoon

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Ei ole olemassa mitään Suomi-Ruotsi suurkuntaa vaan kaksi erillistä ja itsenäistä valtiota. En voi ymmärtää sitä miksi emme voi toimia sen mukaisesti.
Voimme tietenkin ja ehkä vielä joudumme niin tekemäänkin, mutta toistaiseksi ei ole ollut tarvetta. Ihmiset suhtautuvat tähän niin kuin olisi normaalia, että naton tapaiseen puolustusliittoon liityttäisiin parissa kuukaudessa. Ei se ole normaalia. Normaalia on, että prosessi vie muutaman vuoden. Toistaiseksi ei ole mennyt vuottakaan. Vuosi ja pari kuukautta oli Mika Aaltolan arvio. Jäsenhakemus jätettiin toukokuussa eli ensi kesä olisi vielä hyvin optimaalisessa aikahaarukassa.

Suomen ei tarvitse mennä natoon samaan aikaan Ruotsin kanssa, mutta on myös hyvä miettiä sitä tarvitseeko asiaa kiirehtiä. Ruotsi on varmasti meille Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian (koska aseet) jälkeen meidän tärkein liittolaisemme puolustusliitossa. Turkki tuskin tulee hirveästi meitä avustamaan, jos Venäjän ohjukset tulevat rajan yli. Täytyy myös miettiä minkälaiseen liittoon me olemme menossa: Turkin tyyliseen vai sellaiseen, jossa Ruotsikin on mukana. Siis millainen nato ja mihin suuntaan sen halutaan kehittyvän.

Turkilla ja Unkarilla on täysi oikeus tehdä omat päätöksensä ja yrittää kiristää itselleen etuja. Mutta meillä ja naton muilla jäsenmailla on yhtä lailla oikeus tehdä omat päätöksensä ja olla suostumatta kiristykseen. Suomen ei kannata omalla toiminnallaan hankaloittaa meidän tukijoidemme asemaa vaatimalla ja pitämällä meteliä. Pikemminkin kannattaa toimia sillä tavalla kuin aiomme toimia jäseninä ollessammekin: rauhallisesti, ennakoitavasti ja luotettavasti.
 

Yhteistyössä