Suomalaisessa yliopistossa ei enää voi opiskella suomeksi

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
– Sunnuntaina lumisateiden alkaessa oli voimakasta paluumuuttoa niin töyhtöhyypillä, kiuruilla kuin peipoillakin.
Monet linnut ovat kuitenkin varautuneet kevätmuuttoon tankkaamalla etelässä ravintoa, minkä avulla ne selviävät talvikeleissä jonkin aikaa.
Löysin tämän Ylen jutun.
 
vierailija

"Aalto-yliopistossa maisteriohjelmat ovat pääosin englanninkielisiä. Hartikaisen suora opintopolku johti joko Spatial Planning and Transportation Engineering- tai Real Estate Economics -ohjelmaan.

Hän valitsi Spatial Planning -maisteriohjelman eli yhdyskuntasuunnittelun.

– Olihan se kielimuutos kova shokki. Minulla on alun perin englannista arvosana B, jonka olen korottanut C:ksi. Eli kielitaitoni on hyvin keskinkertainen.

Digitaaliset kurssimateriaalit mahdollistivat sen, että Hartikainen on käyttänyt Googlen kääntäjää hankalissa teksteissä varmistaakseen, onko hän ymmärtänyt oikein.

Luokkahuoneessa tilanne on toinen."


Todella epäreilu tilanne. Itse kirjoitin englannista laudaturin ja osaan sitä erinomaisella tasolla, mutta ei se silti ole sama kuin äidinkielen käyttäminen. Yliopisto-opinnoissa tarvitaan hyvin spesifiä ja teknistä sanastoa, joka ei tule koulun ranskalaiset perunat ja lasi viiniä, kiitos-harjoituksissa vastaan. Kun huonolla englannilla kirjoittaa asiatekstiä, lopputulos on tönkkö. Se vaikuttaa varmasti arvosteluun, jos teksti ei ole sujavaa.
 
vierailija
"Esimerkiksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijat näkevät englanninkielisen opetuksen ratkaisevan tärkeänä Suomen kansainvälistymisen ja kilpailukyvyn kannalta.

He ovat osallistuneet keskusteluun kannanotollaan, jossa toteavat, että englanninkielinen opetus tuottaa kansainvälisiä huippuasiantuntijoita ja luo merkittävää etua työelämään."


Tämä on taas sellainen pakkoruotsi-argumentti, jossa suuret massat pitää valjastaa palvelemaan muutaman etua. Herää kysymys miten monta kansainvälistä huippuasiantuntijaa vaikkapa tänä vuonna valmistuvasta vuosiluokasta tulee. Kuinka moni sieltä päätyy opettamaan jenkkiyliopistoon tai työhön lontoolaispankkiin ja kuinka moni tekee uransa suomalaisessa vakuutusyhtiössä tai yrittäjänä Porvoossa. Ja ennen kaikkea jäisikö niiden muutaman kansainvälisen huippuasiantuntijan ura todella tekemättä mikäli eivät opiskelisi englanniksi suomalaisessa yliopistossa. Ei ainakaan ennen vanhaan jäänyt.
 

Yhteistyössä