soijajauho

  • Viestiketjun aloittaja kokki kolmonen
  • Ensimmäinen viesti
alama
Katikkeet on hyvä tehdä rasvattomiksi seuraavalla konstilla...
Jos teet esim jauhelihakastiketta, paistat sen lihan pannulla, tai kattilassakin onnistuu (ja tiskiä säästyy) Sitten sinne paistuneen lihan joukkoon lisäät vähän vehnäjauhoja tai ennemminkin maissijauhoja, pyöräytät lihat siinä, ja lisäät veden.
Soijajauhojen käytöstä en osaa sanoa :whistle:
 
kokki kolmonen
entäs tavallinen perus ruskea kastike tietääkö joku?
ja kiitokset jauheliha kastike vinkistä tuota oisinkin tarvinnut loppuviikosta kun suunnittelin mitä syön loppuviikolla ja lauantaina ajattelin tehdä jauhelihakastikkeen.
 
AkateeminenMamma
Jos tykkää talkkunasta niin silloin soijajauhon sekoittaminen jugurtteihin ja viileihin onn jees tapa lisätä proteiinin saantia - maku on hieman talkkunainen (ei niin voimakas). Itse on pitänyt kokeilla ihan talkkunan sekaan. Puuroon voi myös lisätä - soijajauhon maku on mieto mutta selvästi erottuva, joten jos siitä mausta ei pidä niin sitten nuo ei toimi.

Ruoanlaitossa soijajauhoa kyllä voi sitten muuten käyttää monellakin tapaa niin, että maku ei tunnu. Sitä voi käyttää juuri esim. kastikkeiden suurustamiseen (siis nestesuurustukseen - luulisin, että rasvasuurukseen ei sovi en tiedä, kun en itse rasvakastikkeita tee lainkaan) niinkuin muitakin jauhoja (ja onkin siihen huomattavasti järkevämpi vaihtoehto kuin valkoinen jauho) mutta soijajauho paakkuuntuu helpommin joten sen kanssa saa olla tarkkana. Leivontaan soijajauho istuu mainiosti muiden jauhojen lisänä (esim. 1-2,5dl sämpylätaikinaan) ja tekee leivonnaisista ravintokoostumukseltaan parempia. Itse käytän sitä desin verran lettu ja pannaritaikinaan - tulee terveellisempi ja pidempään kylläisenä pitävä herkkuhetki :) Lihapullien sekaan korppujauhojen asemesta (eikä silloin munaakaan tarvita, jos nyt yleensä on munan tottunut lihapulliin laittamaan) on toimiva ratkaisu ja tietenkin myös, kun tekee kasvispihvejä, soijapyöryköitä rouheesta jne. niin jauho tiivistää taikinaa.

Kastikkeista: Silloin kun laihdutin ja sitteminkään en ruskeitakastikkeita ole harrastanut. Esim. jauhelihakastike tuolla ylläolevalla jauhosuurus ohjeella ei ole läheskään rasvattomin mahdollinen. Itse käytän jauhelihaa kaikenkaikkiaan niin, että ruskistan sen mikrossa - ei vaikuta makuun ja astian pohjalta saa helposti kaadettua aimo lorauksen turhaa rasvaa pois :) Kastikkeena käytän erilaisia tomaattisysteemejä (murskasta tai paseeratusta tomaatista - jälkimmäisiä perunan kanssa) tai varsinkin perunan seuraksi soseutetuista juureksista tehty kastike ihan liemikuutiolla ja yrteillä + sipuleilla maustettuna on pop. Ja onhan näitä sitten näitä uusia 5 - 7% rasvaa sisältäviä kasvirasva valmisteita, joista tulee ihan toimiva kastike ja siinä sivussa niissä on vähän muutakin ravintoaineita, kuin rasvaa ja "tyhjää" valkoista jauhoa kuten ruskeassa kastikkeessa. Ja vielä nämä maizena suurusteet, vaikka tulevatkin kalliimmaksi kuin rasva+jauho ruskeakastike niin maku on sama (tai no - minusta parempi) ja tulos on rasvattomampi. Tätä viimeistä sekä myös niitä 5 - 7% kasvirasva kermankaltaisia sähellyksiä suosittelen kyllä vasta normaaliin ruokavalioon laihdutuksen jälkeen ja laihduttajalle suosittelisin tomaatti ja juureskastikkeita (laihdutuksen jälkeenkin tietty pääasiassa näitä).
 

Yhteistyössä