Yritätkö väittää, että tehotuotettu broileri mitä kanaksi kutsutaan on parempi vaihtoehto kuin aidosti luomu punainen liha?1. Proteiinin saanti ei vähene
Punaista lihaa ei ole tarkoitus vain poistaa lautaselta, vaan korvata se muilla vaihtoehdoilla. Proteiinia saa aivan samalla tavalla kanasta, kalasta, kananmunasta, maitotaloustuotteista tai palkokasveista.
– Esimerkiksi nyhtökaurassa on painoyksikköä kohden enemmän proteiinia kuin punaisessa lihassa, Reijo Laatikainen sanoo.
6. Tyydyttyneen rasvan saanti vähenee
Punainen liha on merkittävä tyydyttyneen eli terveydelle haitallisen kovan rasvan lähde.
– Rasvan laatu muuttuu paremmaksi, vaikka punainen liha vaihtuisi edes kanaan – puhumattakaan siitä, jos se vaihtuu kalaan tai kasviproteiineihin.
5. Kuitua saa enemmän
Jos vaihtaa kasvikunnan proteiineihin, terveydelle edullisen kuidun saanti kasvaa.
10. Aivoinfarktin ja sepelvaltimotaudin riski pienenee
– Myös näiden sairauksien riski vähenee, jos punaisesta lihasta suuri osa on ollut prosessoituja lihavalmisteita – kuten kinkkua ja meetvurstia, joissa on nitriittiä, tyydyttynyttä rasvaa ja paljon suolaa.
– Punainen liha ei ole hirveä myrkky eikä sen syömistä tarvitse kokonaan lopettaa, mutta kyllä sitä olisi hyvä vähentää, hän sanoo."
– Tämä on oikeasti tulevaisuudessa tärkeä juttu – paitsi ympäristövaikutusten myös jokaisen yksilön terveyden kannalta.
Jos punaisesta lihasta ei halua luopua kokonaan, terveyshyötyjä saa jo pienentämällä viikoittaista kulutusta.
– Jos se tippuu syöpätutkijoiden suositteleman 300 gramman paikkeille, silloin suolistosyövän ja tyypin 2 diabeteksen riski ei enää lisäänny.
![]()
10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä punaista lihaa
Etenkin miehet syövät punaista lihaa reippaasti yli suositellun enimmäismäärän.www.is.fi
Tai joku myrkyllinen papu tai vilja?