Sirpalle terveisiä..
(Trumpille on tärkeintä, että hän itse tulee ensin..)
"Selänne kannattaa Trumpia, vaikka tämä on ”omituinen äijä”. Yksi syy on, että Trump sanoo avoimesti oman maan tulevan ensin. Selänteen mukaan se ei tarkoita, etteivätkö he antaisi rahaa esimerkiksi hyväntekeväisyyteen.
– Se menee juuri sinne, minne me halutaan. Suomessa taas kerätään hirveät määrät veroeuroja ja lähetetään ne jonnekin Afrikkaan, Selänne sanoi Helsingin Sanomille."
Afrikkaa koskeva väite vähintäänkin muistuttaa valeuutista, jollaisista Trumpkin tosin on tunnettu, kun sen suhteuttaa valtion budjetin todelliseen verokertymään ja menokohteisiin.
Totta on, että Suomi jakaa valtion budjetista kehitysyhteistyörahoitusta, joka on tälle vuodelle 1,2 miljardia euroa. Siinä on veroeurojakin paljon. Summa on 0,42 prosenttia Suomen bruttokansantulosta eli selvästi alle Suomen sitoumuksen nostaa kehitysyhteistyöraha 0,7 prosenttiin.
Tällä hallituskaudella rahoitus pienenee selvästi eli tavoite lipui yhä kauemmaksi YK:lle ja EU:lle luvattua tasoa ja kohti Selänteen toivomaa tilaa.
Kehitysavun summaan kuuluu paljon muutakin kuin Afrikan-projekteja, kuten pakolaisten vastaanottokuluja sota- ja kriisialueilta ja humanitaarista apua.
Vastaavasti valtiolle arvioidaan kertyvän verotuloja tänä vuonna 68,2 miljardia euroa. Verotulot ovat merkittävä, mutta eivät ainoa osa valtion vuotuisista tuloista, joiden kokonaisuudesta sitten rahoitetaan kaikenlaisia menoja, muun muassa kehitysapuun.
Veronmaksajan rahoista suurin osa ei mene Afrikkaan vaan selkeä pääosa eli noin 44 prosenttia sosiaaliturvaan. Se tarkoittaa muun muassa osaa suomalaisten eläkkeistä ja kuntalaisten sosiaalipalveluita, kuten päivystystä, erikoissairaanhoitoa, vanhustenhoitoa ja lasten päivähoitoa.
Kymmenen prosenttia menee terveydenhoitoon, koulutukseen ja hallintoon kullekin. Pienempiä virtoja menee puolustukseen, turvallisuuteen, ympäristönsuojeluun ja asumiseen.
Vaikka kaikki miljoonat eurot Afrikkaan pysäytettäisiin, on vääristelyä vihjata että esimerkiksi näistä puroista voisi laskea suomalaisten veroastetta – jota kylläkin pidetään kohtuukorkeana OECD-vertailuissa."
Mielipiteitä on monia, ja erityisen monia on Selänteillä. Mutta pitävätkö väitteet paikkansa? kysyy IS:n Taloussanomien toimittaja Elina Ranta.
www.is.fi