Siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko.

Valmistuu helposti ja nopeasti.

Perinteisesti siirapilla makeutettu perunalaatikko on valmistettu tukevaksi haarukalla syötäväksi ruuaksi. Nykyisin se valmistetaan usein vähäpätöiseksi litkumaiseksi lisukkeeksi.


Näistä raaka-aineista valmistuu varsin yksinkertaisesti::

2 kg jauhoisia perunoita tai hyvin soseutuvia yleisperunoita tai hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita
1-2 dl vehnäjauhoja
2 dl tummaa siirappia, tumma siirappi antaa sopivasti väriä
50–100 g voisulaa
8 dl maitoa, tarvittava maidon määrä vaihtelee huomattavasti perunalajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan
2 tl suolaa
Voi maustaa sopivilla mausteilla, mutta mausta hillitysti. Monen mielestä maustamatta paras


Näin valmistuu siirapilla aidoti makeutettu perunalaatikko:

Soseuta perunat kuumina niukkaan määrään keittovettä - näin vältetään tarpeettomat keittotappiot. Lisää voi siivuina sulamaan soseeseen. Lisää tumma siirappi. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen ja lisää suola ja mahdolliset halutut mausteet. Sekoita tasaiseksi.

Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluat niin innalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.

Paista aluksi siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 200 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Vajaassa vuoassa siirapilla makeutettu perunalaatikko saattaa kuivahtaa korppumaiseksi. Kun paistetaan täysissä vuoissa, niin silloin saadaan mehevä siirapilla makeutettu perunalaatikko.

Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 2-4 tuntia.
 
vierailija
Aito perunalaatikko makeutetaan imellyttämällä, ei siirapilla. Taito, jonka todella harva nykyään hallitsee.
Aito siirapilla makeutettu perunalaatikko makeutetaan aidosti siirapilla ja sitä ei imelletä.

Valitettavasti moni käyttää aidosta siirapilla makeutetusta perunalaatikosta "imelletty perunalaatikko" nimitystä. Onhan imelletyn perunalaatikon ja siirapilla makeutetun perunalaatikon valmistusmenetelmätkin selvästi erilaiset.
 
vierailija
Imelletty perunalaatikko imelletään siinä vaaiheessa, kun sose sisältää ainoastaan perunaa, hiukan vettä notkistmiseen ja vehnäjauhoja tai vaihtoehtoisesti ruisjauhoja. Muut ainekset lisätään vasta imeltämisen jälkeen. Suola ja suolainen voi lisätään imeltämisen jälkeen, joten niillä ei ole mitään vaikutusta imeltämiseen. Samoin maito ja mahdolliset mausteet lisätään aina imeltämisen jälkeen.
 
vierailija
Aito perunalaatikko makeutetaan imellyttämällä, ei siirapilla. Taito, jonka todella harva nykyään hallitsee.
Sehän riippuu ihan siitä että millainen aito perunalaatikko on kysymyksessä.
Aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko makeutetaan siirapilla.
Aito aidosti imelletty perunalaatikko imelletään, Makeus saadaan imelltämällä, ei siirapilla eikä muillakaan tavoilla makeuttamalla.
 
vierailija
Ei voi olla totta täällä kinastellaan perunalaatikosta, haloo! Mitä väliä onko tavallinen pottumuusi, imellytetty siirapilla tai ei koska makumieltymykset ja tekotavat vaihtelevat. Mitäs jos vaihdettaisiin aihe vaikka lanttulaatikkoon?
Imelletty lanttulaatikko on ihan mielenkiintoinen aihe. Onko kenelläkään tietoa miten imelletty lanttulaatikko valmistetaan. Saisiko valmiita reseptejä.

Miten lanttulaatikko imelletään ???
 
vierailija
Löytyisikö imelletty naurislaatikko?
Löytyy imelletty naurislaatikko.


Imelletty naurislaatikko

Kun imelletty naurislaatikko valmistetaan yksinomaan nauriista, niin imeltäminen vaatii hiukan tarkkuutta. Naurislaatikon imeltyminen tehostuu ja varmistuu, kun naurislaatikkoon lisätään perunaa,

Ainekset:

niukasti keittovettä, vesi jää soseeseen.
2 kg nauriita
½-1 kg perunoita
4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja. Perinteisesti on lisätty ruisjauhoa
n. 100 g voita
kermaa niin että saadaan sakean puuromainen sose. Osa nesteestä voi olla maitoa
2-3 teelusikallista suolaa
Voi maustaa tavallisen perunalaatikon tai lanttulaatikon mausteilla. Olisiko maustamatta paras.

Valmistusohje:

1. Pese nauriit ja perunat hyvin. Kuori ja paloittele nauriit kattilaan reiluiksi kuutioiksi ja halkaise isot perunat.

2. Kypsennä nauriit ja perunat kattilassa suolattomassa, erittäin niukassa vesimäärässä täysin kypsäksi. Valvo kypsymistä ettei vesi pääse loppumaan. Lisää tarvittaessa tilkka kuumaa vettä.

3. Soseuta nauriit ja perunat kuumina erittäin niukkaan keittoveteen.

4. Jäähdytä kuuma naurissose huolellisesti 72-76 asteiseksi.

5. Lisää jauhot vähitellen ja samalla sekoittaen 72-76 asteiseksi jäähdytettyyn naurissoseeseen. Mitään muuta ei saa lisätä. Laita kansi kattilaan.

6. Laita naurissosekattila noin 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä noin 2-3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana noin 2-4 kertaa. Maistamalla voit seurata imeltymisen edistymistä.

7. Lisää imeltyneeseen naurissoseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää kermaa niin että saat notkean, mutta kuitenkin puuromaisen naurissoseen. Lisää suola. Tässä vaiheessa voit lisätä halutut mausteet - älä peitä kuitenkaan imelletyn nauriin makua. Sekoita tasaiseksi.

8. Laita naurissose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja korppujauhoa.
Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Näin saadaan mehevä imelletty naurislaatikko ja se ei korppuunnu pitkän paiston aikana. Ohut kerros laakeassa vuokassa kuivuu ja korppuuntuu pitkän paistamisen aikana helposti.

9. Imellettyä naurislaatikkoa paistetaan noin 3-4 tuntia.
 

Yhteistyössä