Siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko.

Valmistuu helposti ja nopeasti.

Perinteisesti siirapilla makeutettu perunalaatikko on valmistettu tukevaksi haarukalla syötäväksi ruuaksi. Nykyisin se valmistetaan usein vähäpätöiseksi litkumaiseksi lisukkeeksi.


Näistä raaka-aineista valmistuu varsin yksinkertaisesti::

2 kg jauhoisia perunoita tai hyvin soseutuvia yleisperunoita tai hyvin soseutuvia kiinteitä perunoita
1-2 dl vehnäjauhoja
2 dl tummaa siirappia, tumma siirappi antaa sopivasti väriä
50–100 g voisulaa
8 dl maitoa, tarvittava maidon määrä vaihtelee huomattavasti perunalajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan
2 tl suolaa
Voi maustaa sopivilla mausteilla, mutta mausta hillitysti. Monen mielestä maustamatta paras


Näin valmistuu siirapilla aidoti makeutettu perunalaatikko:

Soseuta perunat kuumina niukkaan määrään keittovettä - näin vältetään tarpeettomat keittotappiot. Lisää voi siivuina sulamaan soseeseen. Lisää tumma siirappi. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen ja lisää suola ja mahdolliset halutut mausteet. Sekoita tasaiseksi.

Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluat niin innalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.

Paista aluksi siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 200 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Vajaassa vuoassa siirapilla makeutettu perunalaatikko saattaa kuivahtaa korppumaiseksi. Kun paistetaan täysissä vuoissa, niin silloin saadaan mehevä siirapilla makeutettu perunalaatikko.

Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa noin 2-4 tuntia.
 
vierailija
Aito perunalaatikko makeutetaan imellyttämällä, ei siirapilla. Taito, jonka todella harva nykyään hallitsee.
Aito siirapilla makeutettu perunalaatikko makeutetaan aidosti siirapilla ja sitä ei imelletä.

Valitettavasti moni käyttää aidosta siirapilla makeutetusta perunalaatikosta "imelletty perunalaatikko" nimitystä. Onhan imelletyn perunalaatikon ja siirapilla makeutetun perunalaatikon valmistusmenetelmätkin selvästi erilaiset.
 
vierailija
Imelletty perunalaatikko imelletään siinä vaaiheessa, kun sose sisältää ainoastaan perunaa, hiukan vettä notkistmiseen ja vehnäjauhoja tai vaihtoehtoisesti ruisjauhoja. Muut ainekset lisätään vasta imeltämisen jälkeen. Suola ja suolainen voi lisätään imeltämisen jälkeen, joten niillä ei ole mitään vaikutusta imeltämiseen. Samoin maito ja mahdolliset mausteet lisätään aina imeltämisen jälkeen.
 
vierailija
Aito perunalaatikko makeutetaan imellyttämällä, ei siirapilla. Taito, jonka todella harva nykyään hallitsee.
Sehän riippuu ihan siitä että millainen aito perunalaatikko on kysymyksessä.
Aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko makeutetaan siirapilla.
Aito aidosti imelletty perunalaatikko imelletään, Makeus saadaan imelltämällä, ei siirapilla eikä muillakaan tavoilla makeuttamalla.
 
vierailija
Ei voi olla totta täällä kinastellaan perunalaatikosta, haloo! Mitä väliä onko tavallinen pottumuusi, imellytetty siirapilla tai ei koska makumieltymykset ja tekotavat vaihtelevat. Mitäs jos vaihdettaisiin aihe vaikka lanttulaatikkoon?
Imelletty lanttulaatikko on ihan mielenkiintoinen aihe. Onko kenelläkään tietoa miten imelletty lanttulaatikko valmistetaan. Saisiko valmiita reseptejä.

Miten lanttulaatikko imelletään ???
 

Yhteistyössä