Selvisi, miksi Halla-aho lähti

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Oha -Allah, tai oikeinpäin Halla-aho löysi sukulaissielunsa ja häpesi.

Tätä varten meidän on mentävä historiassa vähän taaksepäin, eli aikaan Jugoslavia.
Keskeisimmät asiat, jotka kerron tässä ja josta valitettavasti joudutte ihan itse kaivamaan lisää tietoa.

Titon Jugoslavia. Oli kuuden tasavallan liittovaltio. Slovenia, Makedonia, Montenegro, Serbia, Kroatia ja Bosnia-Herzegovina. Uskonnot: Ortodoksit, katoliset ja muslimit. Kosovossa albaanienemmistö, Kroatiassa Krajina, jossa serbejä ja Bosniassa serbi- ja kroaattivähemmistöt.
Monet pitivät itseään yhtälailla jugoslaveina, serbeinä kroatteina tai bosnialaisina. Rajojen yli solmittiin avioliittoja.
Tito kuoli vuonna 1980.

Sitten tuli Miosevic. Entinen kommari, herännäinen nationalisti.
Tjudman. Natsismin ihailija, nationalisti ja fanaattinen. Vihasi muuten serbejä.
Bosnian serbijohtaja Radovan Karadzic. Entinen vihreä, herännäinen militanttinationalisti, myös runoilija ja psykiatri.

Sitten alettiin nationalisoimaan oikeen kunnolla. Ihan kaikkea kauheuksia en tähän kirjoita.
Väärät ihmiset potkittiin töistä ja heidän taloihinsa hyökättiin. Äänestykset meni vähän miten sattuu.
Äitiysklinikkaa ammuttiin kranaatein, talossa nukkuo 70 raskaana olevaa naista ja 173 vauvaa. Kranaattitulta leipäjonoon, bussia, jossa lapsia tulitettiin, Itäisessä Bosniassa oli 17 raiskausleiriä, 20 000 naisen arvioituun joutuneen väkivallan kohteeksi. Joukossa 3-4 vuotiaita. Serbijoukot puhdistelivat etnisesti muslimeja ja kroaatteja pois.
Kozaracissa 2500 siviiliä tapettiin. Ihmiset piiloutuivat ja kun yrittivät pois, tulistusta jatkettiin. Kaupunki antautui. Serbiasukas ilmiantoi kaupungin tärkeät muslimit, heidät joko ammuttiin tai kurkut viillettiin auki.Joka tapauksessa tarinan opetus on se, että politikot on ahneita ja ajavat pääasiassa omaa etuuan. Nämä jantterit jakoivat kansan useampaan kuin kahteen osaan. Kansa oli ennen näitä aivan tyytyväinen, oli töissä, meni naimisiin, perusti perheitä, murehti koulupärjäämisistä ja sitä rataa.
Että jos uskotte, että maailmaa hallitaan propagandalla, ja ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin elää kuplassa (kyllä persut, myös te olette kuplassa) niin valitkaa sellainen mahdollisimman väkivallaton kupla, jossa uutta väkivaltaa ei synny. Kiitos paljon.
 
vierailija
Onneksi lähti.

Jugoslavian tapahtumat olivat karmaisevat. Etelä-Euroopassa tuolloin asuneena tutustuin moneen niiltä seuduilta paenneisiin.
Karmaisee myös lukea noista tapahtumista. Eikä riemastuta ollenkaan, kun lukee sodista vuodelta 1900, että täysin samantyylisiä tapahtumia kuin ennen jokaista sotaa, on nyt.
Ja niin keveästi ihmiset vain haastavat riitaa ja retoriikka on ihan samanlaista.

Uskomisen nälkä tekee ihmisistä vastaanottavia propagandalle. Melkein toivoisin, että oman aikani propaganda olis ollut muuta kuin salaliittoteorioita àla paavo pesusieni...
 
vierailija
Karmaisee myös lukea noista tapahtumista. Eikä riemastuta ollenkaan, kun lukee sodista vuodelta 1900, että täysin samantyylisiä tapahtumia kuin ennen jokaista sotaa, on nyt.
Ja niin keveästi ihmiset vain haastavat riitaa ja retoriikka on ihan samanlaista.

Uskomisen nälkä tekee ihmisistä vastaanottavia propagandalle. Melkein toivoisin, että oman aikani propaganda olis ollut muuta kuin salaliittoteorioita àla paavo pesusieni...
Kyllä, olen samaa mieltä!

Toivottavasti ihmiset heräävät ja tajuavat, ettei riidasta ja vihan kylvämisestä ole viime kädessä kenellekään iloa eikä hyötyä.
 
vierailija
Huh mitä bjuullinschhh ittiä nuo alun lätinät mitä jussiin tulee
ggamalia juttuja kylläkin

miten jussi on ajanut omaa etuaan ja mikä johti muka lähtöönsä?
Sai valtaa ja ehkä vähän vyffeä. Katkerasta kellarikirjoittajasta tuli yhtäkkiä Mestari.
Sai syyttää petturinaisia, kun meni pykäämään lapsen salasuhteessa.
Kuka tietää motiiveista sen enempää, miksi alkoi nationalistiksi, mutta sukulaissielu löytyi.
Et kannattais sunkin vähän miettiä, ketä ja mitä palvot tai puolustat.
 
vierailija
Kyllä, olen samaa mieltä!

Toivottavasti ihmiset heräävät ja tajuavat, ettei riidasta ja vihan kylvämisestä ole viime kädessä kenellekään iloa eikä hyötyä.
On siitä. Monelle politiikolle, asevalmistajalle yms. Mutta siviileille ei, oli mies, nainen, lapsi tai jotain siltä väliltä. Ei pelkästään tuho, mitä vihollinen aiheuttaa, mutta mitä riita aiheuttaa itselle. Ei varmaan kukaan ajattelisi irroittaa naapurinsa korvia ja ripustaa niitä eteisen seinälle. Ei varmaan kukaan ajattelisi, että olisi se, joka jahtaa lapsia autoilla.. Mutta yhtäkkiä se onkin sit ihan normaali tilanne.
 
vierailija
Nationalistit pitäisi sun mielestä polttaa uunissa?
Tuo uunissa polttelu taitaa olla nationalistien harrastus. Jugoslaviassa muuten ihmisiä poltettiin taloihin ja kirkkoihin. 800 moskeijaa hävitettiin ja tuhansia teoksia ottomaaneilta poltettiin.
Meillä on nyt vähintään sata vuotta historiaa (jos verrataan vain 1900-lukua) tästä koston kierteestä. Eri sodat, eri ryhmät, hyvät ja pahat, liittoutuneet ja natsit. Mutta vähintään suurin osa näistä sodista yllyttyy tai yllytetään käyntiin tribalismin (heimoajattelu) keinoin. On me ja he ja me ollaan hieno ja mahtava kansa, ja he on pelkureita ja roistoja. Tästä löytyy esimerkkejä vaikka P-Irlannista, Jygoslaviasta, Ruandasta tai Vietnamista.
Usko Suur-Serbian, Suur-Suomen, Suur-minkään kaltaisiin heimoyhteisöihin perustuu myytteihin oman heimon paremmuudesta ja puhtaasti sankarillisesta historiasta. Ja olisi jokatapauksessa äärimmäisen hankala toteuttaa, koska kansat on jo levinneet ja yksikin on jo ilman maata.

Se mitä me voidaan sanoa historian valossa on, että todennäköisesti vastustajan mollaaminen ja arvonalennus ei toimi. Jos haemme rauhaa. Tämän että haemme rauhaa uskon, sillä vaikka täällä kaikki kaikkia mollaavatkin, on kaikilla se mollauksen motiivi sama. Rauha, turvallisuus ja leppoisa elämä.

Toki meidän täytyy vaihtaa mollaamisen taktiikkaamme, mikäli viimeiset sata vuotta ja koston kierrettä pitävät paikkaansa. Jonathan Glover tarjoaa (tässä vaiheessa, en ole vielä puolessa välissä kirjaa) ensimmäisiksi rauhan säilyttämisen keinoiksi vastapuolen arvokkuuden kunnioittamista: Sinä voit olla rikkaampi ja vaikutusvaltaisempi tai vaikka älykkäämpi, kuin minä. Mutta jos kohtelet minua kohteliaasti ja kunnioittavasti, kerrot tunnustavasti asemani: sen, että olen yhtä paljon ihminen kuin sinäkin. Jos kohdatessamme sekä puhut että kuuntelet, myönnät, että minullakin on kokemuksia, ajatuksia ja maailmankatsomus, että minullakin voisi olla jotain kuulemisen arvoista sanottavaa.
Arvokkuuden kunnioittaminen ehkäisee tehokkaasti raakuuksia ja julmuuksia. (Sinä olet ihminen, kuten minäkin.. sotilas ei pystynyt ampumaan vietnamilaista, joka juoksi karkuun yllätettynä wc-käynniltään. Se oli liian inhimillinen tapahtuma.)
Kun taas, tribalismi (heimoajattelu) jännitettynä kertoo, että sinä et ole tasa-arvoinen, sinä olet nöyryytetty ja se lisää kaunaisuutta ja näin ollen kostonhalua.

Ehkä se, että jotkut täällä vaikka sanovat toisia sjuvaceiksi, ei auta tilannetta, vaan pahentaa sitä. Nämä sjuvacit eivät käänny rajaceiksi mollaamalla, vaan retoriikka lisää kaunaa. Eikä auta loppupeleissä yhtään mitään. Jos auttaisi, kaikki olisivat jo kääntyneet tässä viimeisen kuuden vuoden aikana.
 
vierailija
Halla-aho jokatapauksessa oli poliittisessa loukussa. Hän itse ei enää ohjannut politiikkaa, vaan politiikka ohjasi häntä. Ei hän olisi voinut lähteä tekemään kompromisseja kenenkään kanssa. Kompromissit nyt kuitenkin on elintärkeitä, jos tahtoo asia demokraattisessa monipuoluemaassa. Soinihan tätä teki ja Halla-aho sitten savusti ulos. Nyt Halla-aho sitten poistui "tyylikkäämmin" selittelemällä kaikenlaista, että hän ei ole mikään henkilökultti. Vähän myöhäistä mielestäni.
Yksittäiselle politikolle homma on helppo. Voi keksiä selityksen ja lähteä. Eiköhän osa persujen kannattajista lähtenyt vähin äänin Mestarin myötä. Osa tajuaa öyhöttämisen mielettömyyden, varsinkin kun haukkuminen tapahtuu omia kansalaisia vastaan. "Suojellaan naisia ulkoisilta uhilta", naiset on typeriä heppatyttöjä.
Suomalaisilla olis kuitenkin toivoa, jos he hetkeksi pysähtyisi miettimään. Suomessa ollaan kuitenkin jollain tapaa viisaita. Ei olla mitään amerikkalaisia (tribalismi, hehhe) joista 40prossaako se oli, vielä kuvittelee, että Trump voitti oikeasti vaalit.
 

Yhteistyössä