Sanokaa nyt oikeesti saanko syödä raskaana pastöroitua vuohenjuustoa

  • Viestiketjun aloittaja "Vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"Vieras"
V tälläkään on mahdotonta saada vastausta. Miksi se on teistä s******nan vaikeaa ymmärtää et joku haluaa oikeasti kysyä jotain kun ei tiedä tai on epävarma. Ei voi ymmärtää miten voi pitää itseään niin muiden yläpuolella että tuntee voivansa kommentoida tällä tavalla näin yksinkertaista kysymystä. Sääliksi käy
 
"Vieras"
Jos haluat neuvolan ohjeita noudattaa niin et saa syödä. Mutta harvoimpa niistä on listeriaa tullut. Minusta tuntuu, että on vaarallisempaa kävellä kadulla ja riski jäädä auton alle kuin saada listeria pastöroidusta juustosta.
 
"Vieras"
[QUOTE="Vieras";28556929]Jos haluat neuvolan ohjeita noudattaa niin et saa syödä. Mutta harvoimpa niistä on listeriaa tullut. Minusta tuntuu, että on vaarallisempaa kävellä kadulla ja riski jäädä auton alle kuin saada listeria pastöroidusta juustosta.[/QUOTE]

Sain vain neuvon että pitää olla pastöroitua. Siksi olen syönyt demoja, mozzarellaa, vuohenjuustoa yms ja nyt kuulin ett pehmeässä juustossa pästorointi ei riitä takaamaan ettei listeriaa ole. Hitto..pelottaa...aika paljon syönyt.
 
Siis pastörointihan juuri tuhoaa listerian (ja monet muutkin bakteerit). Joten miksi pastöroidusta maidosta tehtyä juustoa ei saisi syödä?
Vai voiko se listeria sitten pesiytyä juustoon uudelleen jossain muussa valmistusvaiheessa?

THL:n sivuilta: "Listeriavaaran takia vältettäviä ovat --- pastöroimaton maito (esim. tilamaito) ja siitä valmistetut juustot; pehmeät juustot (home-, kitti- ja tuorejuustot, kuten brie, gorgonzola ja chévre)."
Hmm.. siis noita pehmeitä juustojako kuuluis välttää vaikka ne oliskin tehty pastöroidusta maidosta?

Tarkoititko aloittaja vuohenjuustolla sellaista tuorejuustoa? Kovia juustojahan ainakin saa syödä.
 
minä,
[QUOTE="Vieras";28556986]Sain vain neuvon että pitää olla pastöroitua. Siksi olen syönyt demoja, mozzarellaa, vuohenjuustoa yms ja nyt kuulin ett pehmeässä juustossa pästorointi ei riitä takaamaan ettei listeriaa ole. Hitto..pelottaa...aika paljon syönyt.[/QUOTE]
Listeria on odottajalle riski
Vaikka riski on pieni, kannattaa raskaana ollessa välttää riskielintarvikkeita varmuuden vuoksi. Jos odottava äiti sattuu vahingossa nauttimaan listerialistalla olevaa ruoka-ainetta, on syytä pitää mielessä, että tauti on erittäin harvinainen. Tartuntoja on Suomessa keskimäärin vajaa yksi sataatuhatta asukasta kohden.

Todennäköisempää on siis joutua auto-onnettomuuteen kuin saada listerioosi.
 
"Vieras"
Siis pastörointihan juuri tuhoaa listerian (ja monet muutkin bakteerit). Joten miksi pastöroidusta maidosta tehtyä juustoa ei saisi syödä?
Vai voiko se listeria sitten pesiytyä juustoon uudelleen jossain muussa valmistusvaiheessa?

THL:n sivuilta: "Listeriavaaran takia vältettäviä ovat --- pastöroimaton maito (esim. tilamaito) ja siitä valmistetut juustot; pehmeät juustot (home-, kitti- ja tuorejuustot, kuten brie, gorgonzola ja chévre)."
Hmm.. siis noita pehmeitä juustojako kuuluis välttää vaikka ne oliskin tehty pastöroidusta maidosta?

Tarkoititko aloittaja vuohenjuustolla sellaista tuorejuustoa? Kovia juustojahan ainakin saa syödä.
Kuulin juurikin niin että voi pesistä valmistuksen jälkeen kun pastöronti tehty vain esim maidolla jokayksiraaka- aine juustossa. Tiedä sitten häntä...säikäyttimvain kun todella olen ymmärtänyt että pastörointinriittää ja syönyt huolella
 
"TMV"
Jälkikontaminaatiovaara on olemassa myös pastöroiduilla tuotteilla. Tämän takia esim. Valio suosittelee omilla sivuillaan, etteivät raskaana olevat söisi homejuustoja, koska niissä on pienen pieni listeriariski. Kuitenkin listerioosin vaara on oikeasti Suomessa tosi pieni, sulla tuskin on mitään syytä paniikkiin. :)
 
"Vieras"
[QUOTE="Vieras";28557042]Kuulin juurikin niin että voi pesistä valmistuksen jälkeen kun pastöronti tehty vain esim maidolla jokayksiraaka- aine juustossa. Tiedä sitten häntä...säikäyttimvain kun todella olen ymmärtänyt että pastörointinriittää ja syönyt huolella[/QUOTE]

No siis, listeriaahan voi olla melkein missä vain, eikä kaikkea ruokaa tarvitse sen takia olla syömättä :) Vain ns. suuren riskin tuotteita (kuten pastöroimattomat maitotuotteet ja vakuumikalat) on perusteltua vältellä.
 
Peyote
Miksei sais jos pastöroitu kerta on. Ei se vuohi siitä sen huonompaa maitoa tee. :) Jos kovasti pelottaa, voi rauhottaa itseänsä sillä, että kyllä ne afrikassakin juo sitä vuohenmaitoa, eikä edes tiedä, mikä on pastörointi.
 

Yhteistyössä