salmiakki

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja nami nami
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
N

nami nami

Vieras
Heippa!koko raskauteni ajan(nyt viikkoja on 32)olen ollut hirveästi makean perään
,ja antaumuksella syönyt mitä mieli teki.Nyt hiljattain neuvolan täti kertoi että salmiakki ja laksitsi ovat vaarallisia vauvalle?häh,apua onko totta?
 
juu, verenpainetta nostavat ja niisähän on aika paljon suolaa. Ja sitten liiaksi nautittuna vielä niitä laksatiivisia vaikutuksia. Mutta itse sain ihan luvalla syödä salmiakkia niin paljon edellisen raskauden aikana kuin mieli teki...minulla kun tuppaa tuo verenpaine olemaan aika alhainen luonnostaankin (105/55) joten teki vain hyvää päivän mittaan napostella jottei ihan joka paikkaan pyörtyisi. Kuulemma sellaisesta pienestä namirasiasta päivässä ei ole kenellekään haittaa, varsinkin jos sen tosiaan napostelee päivän aikana eikä ahmi kerralla.
 
Lakritsia suositellaan syötäväksi raskausaikana max.50g/kerta eli se sisältää jotain glykyrritsiiniä(en muista nimeä tarkkaan),joka ei oo raskaana olevalle hyväksi.Ainaki Espoosta sain ravintosuosituksissa sellasta tietoa...
Salmiakkia pitää välttää tuon verenpaineen vuoksi,mut jos paineet ok,ni voihan sitä sit syyä.
 
Lakritsi ja salmiakki

Odottaville äideille ei suositella säännöllistä lakritsin tai salmiakin käyttöä ja kerta-annokset kannattaa pitää kohtuullisina (alle 50 g päivässä). Lakritsin ja salmiakin sisältämä glykyrritsiini voi aiheuttaa mm. turvotusta ja verenpaineen nousua. Lisäksi on mahdollista, että äidin runsas lakritsin syönti voisi olla yhteydessä lapsen ennenaikaiseen syntymään.


 
Kuulemma sellaisesta pienestä namirasiasta päivässä ei ole kenellekään haittaa, varsinkin jos sen tosiaan napostelee päivän aikana eikä ahmi kerralla. Tämä ei missään nimessä pidä paikkaansa. Salmiakin ja lakrtisin sisältämän glykyritsiinin imeytyminen ja poistuminen on hyvin erilaista eri henkilöillä. Toiset ja varsinkin naiset ovat hyvin herkkiä glykyritsiinin vaikutuksille. Sekä salmiakki että lakritsi sisältävät lakritsiuutetta, jossa on glykyrtisiinia. Lakritsiuute on verraten kallista, mikä rajoittaa sen käyttöä makeisissa.

Ehkä juuri tämän takia monet isot salmiakki- tai lakupussit sisältävät glykyritsiinin suhteen mietoja karkkeja. Sen sijaan pienissä rasioissa on karkkeja, joiden glykyritsiinipitoisuus voi olla suurta. Keskimäärin lakun glykyritsiinipitoisuus on 2 mg/g. Kuitenkin eräissä salmiakeissa pitoisuus voi olla jopa 7.5 mg/g. Erityisen vahvoja glykyritsiinin suhteen ovat Fazerin tuotteet. Jos glykyritsiinpitoisuus on yli 4mg/g on pakkauksessa oltava teksti: sisältää lakritsia kohonneesta verenpaineesta kärsivien on vältettävä tuotteen liiallista nauttimista. Jos fazer salmiakkiaski 40 g sisältää glykyritsiinia 300 mg niin sellaista ei missään nimessä saa syödä joka päivä. Siitähän tulisi jo 2100 mg viikossa ja kohtuukäytön yläraja on 500 mg viikossa.

Suomessa on tehty 3 eri tutkimusta lakritsin ja salmiakin syömisestä raskauden aikana. Kaikkien tutkimusten tulokset ovat olleet hälyyttäviä ja viittaavat siihen, että glykyritsiini aiheuttaa haittaa sikiölle. Istukassa on suojamekanismi, joka suojaa sikiötä liialliselta stressihormoneilta ja kortisolilta. Glykyritsiini tuhoaa tämän suojamekanismin, kun salmiakin käyttö on säännöllistä ja pitkäaikaista. Tällöin sikiö altistuu liialliselle kortisolille. Lopputuloksena saattaa olla aivoijen kehityksen häiriintyminen ja sikiön lisämunuaiset saattaavat ohjelmoitua väärin tuottamaan liikaa kortisolia koko lapsen loppuelämän ajan. Sikiön lisämunuaisten aktivoituminen lisää oksitosiinin ja prostaglandiinien määrää elimistössä. Tällöin supistukset lisääntyvät ja ennenaikaisen synnytyksen riski saattaa kasvaa.
 

Yhteistyössä