salaattiohjeita?

Minä kaipailisin kivoja salaattiohjeita. Jos joku viitsisi laittaa... Sekä ruokasalaatteja että lisäkesalaatteja olisin vailla, kurkku-paprika-tomaatti-jäävuorisalaatti alkaa kyllästyttää.
 
kokkailija
pasta-salaatti

½pss simpukka-makaroneja
kasvisliemikuutio
5-6 tomaattia
ruukku tuoretta basilikaa
5 viipaletta paahtoleipää
1rkl oliiviöljyä
valkoviinetikkaa
mustapippuria

keitä makaroonit kuutiolla maustetussa vedessä kypsiksi ja huuhtele heti kylmällä vedellä, että kypsyminen loppuu ja ne ei mene klimppiin
leikkaa tomaatit reiluiksi paloiksi ja nypi basilikasta lehdet kokonaisina
paahda leivät ja leikkaa ne kuutioiksi
sekoita salaatti ja mausta juuri ennen tarjoilua öljyllä, etikalla ja mustapippurilla

olen laittanut sekaan joskus myös paistettuja kanasuikaleita ja paprikaa, tulee ruokaisempi


lisäkesalaattina ole laittanut
kiinankaalia
maissia (pakaste, jonka olen keittänyt)
ananasmurskaa liemineen
ei kaipaa salaattikastiketta ja ihan ohuiksi juustohöylällä viipaloitu tavallinen kaalikin maistuu tässä

nämä nyt tuli ekaksi mieleen, toivottavasti maistuu :)
 
Kaalisalaatti
8 annosta

600 g valkokaalia
2 kpl porkkanaa
1 kpl omenaa
1 prk ananasmurskaa

Kastike:
2,5 dl Flora Fraichea
1 dl Becel majoneesia
1 rkl valkoviini etikkaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

1. Raasta kaali, porkkanat ja omena karkeaksi raasteeksi.
2. Lisää purkillinen ananasmurskaa liemineen.
3. Sekoita tasaiseksi.
4. Sekoita Flora Fraichen joukkoon majoneesi, viinietikka, suola ja pippuri.
5. Kaada kastike salaatin joukkoon.
6. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Kaalisalaatti 2

1 pieni varhaiskaalin kerä
1-2 happoista omenaa
1 punainen paprika
1 varhaissipuli varsineen

Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
½ rkl sinappia
½ rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
½ tl yrttisuolaa
¼ tl mustapippuria

1. Suikaloi kaali, omenat ja paprika.
2. Silppua sipuli.
3. Sekoita keskenään kastikkeen aineet.
4. Sekoita salaattiainekset ja kastike kulhossa.
5. Anna maustua viileässä jonkin aikaa.

Kaalisalaatti 3

1 pienehkö keräkaali
1 paprika
1 pienehkö sipuli

liemi:
1 3/4 dl sokeria
1 3/4 dl valkoviinietikkaa
runsas 1 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl sellerisuolaa
1 tl vaaleaa siirappia
ripaus mustapippuria

1. Raasta keräkaali.
2. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi ja silppua sipuli hienoksi.
3. Pane kasvikset kulhoon, sekoita ja ripottele sokeri päälle.
4. Pane kaikki liemen ainekset kattilaan, sekoita, kuumenna ja keitä noin 3 minuuttia.
5. Kaada kiehuva liemi kaaliraasteen päälle.
6. Peitä ja anna maustua kylmässä ainakin vuorokausi ennen tölkitystä.
7. Salaatti säilyy hyvin jääkaapissa muutaman viikonkin.

Venäläinen suolakurkku

5 kiloa avomaankurkkuja
5 litraa suolavettä, jossa
2,5 desilitraa suolaa
valkosipulinkynsiä
tavallista sipulia
maustepippuria
tillin varsia ja kukintoja
mustaherukanlehtiä

1. Jos säilöt kurkkuja esim. muoviämpäriin, pane pohjalle ensin jokunen mustaherukanlehti.
2. Lado sitten kerros puhtaaksipestyjä kurkkuja.
3. Pane niiden päälle 2 valkosipulinkynttä, reilusti tavallista viipaloitua sipulia, yksi tillinvarsi paloiksi leikattuna, tillin kukintoa, mustaherukanlehtiä ja 5 maustepippuria.
4. Jatka näin kunnes astia on täynnä.
5. Päällimmäiseksi astiaan tulee maustekerros.
Suolavesi keitetään ja kaadetaan jäähdytettynä kurkkujen päälle.
6. Pane astiaan esim. porsliinilautanen ja sen päälle vielä laakea kivi painoksi, jotta kurkut pysyvät tiukasti suolavedessä.
7. Kansi luonnollisesti vielä astiaan.
8. Säilytä mielellään kellarissa.
9. Kurkkujen valmistuminen vie aikaa runsaan kuukauden.
10. Kurkuista tulee todella maukkaita ja kiinteitä ja ne säilyvät jopa seuraavaan kevääseen.

Värikäs kurkkupikkelsi

1 kg kurkkua tms.
300 g paprikaa
200 g sipulia

Liemi:
1,5 dl säilöntälientä
1,5 dl vettä
3 tl suolaa

1. Kuutioi kurkut ja paprikat ja hienonna sipulit.
2. Kuumenna liemen ainekset kiehumispisteeseen.
3. Lisää kasvikset liemeen.
4. Keitä noin 5 minuuttia.
5. Tölkitä pikkelsi puhtaisiin ja kuumennettuihin tölkkeihin.

Kaalikääryleet
n. 2 kg:n keräkaali

Täyte:
1,5 dl ohrasuurimoita
2 - 3 sipulia
1 - 5 valkosipulinkynttä (maun mukaan)
3 dl soijarouhetta
70 g tomaattipuretta
meiramia
soijakastiketta
(oreganoa), timjamia
valkopippuria
1 - 2 rkl siirappia
2 onnellisen kanan munaa
öljyä

Valmistus:
1. Liota ohrasuurimoita pari tuntia vedessä.
2. Keitä tai höyrytä kaalia, että lehdet pehmenevät ja saat ne irrotettua.
3. Leikkaa paksut ruotiosat pois ja silppua ne täytettä varten.

Tayte:
1. Kuullota silputut sipulit ja valkosipulinkynnet öljyssä pannulla, lisää 2 - 3 tl paprikajauhetta.
2. Lisää soijarouhe ja vettä sen verran kuin rouhe imee.
3. Sekoita tomaattipyre ja silputut kaalin kantaosat joukkoon.
4. Yhdistä valutettuihin ohrasuurimoihin.
5. Mausta meiramilla, soijakastikkeella, oreganolla, timjamilla ja pippurilla.
6. Lisää vielä seokseen kaksi raakaa kananmunaa ja sekoita hyvin.
7. Täytä kaalinlehdet täytteellä normaalien kaalikääryleiden tapaan.
8. Kääryleet ladotaan öljyttyyn uunipannuun, vedellä laimennettua siirappia valellaan pinnalle ja annetaan hiljalleen paistua uunissa (175 C).
9. Kääryleitä käännellään silloin tällöin ja valellaan vedellä, jota silloin tällöin lisätään pannuun.
10. Kääryleet voi myös ruskistaa paistinpannussa ja panna sitten pataan liedelle kannen alle kypsymään.

Rosolli
10 annosta

5 keitettyä punajuurta tai etikkapunajuurta
2 keitettyä porkkanaa
2 keitettyä perunaa
1 maustekurkku
1 sipuli
1 omena
persiljaa

Kastike:
2 dl kuohukermaa tai kermaviiliä
1 tl valkoviinietikkaa
suolaa
valkopippuria
etikkapunajuurien lientä

1. Kuutioi kasvikset ja asettele ainekset ryhmiin tarjoiluastiaan.
2. Koristele persiljalla.
3. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi.
4. Mausta ja värjää etikkapunajuuren liemellä haalean vaaleanpunaiseksi.
5. Laita kastike omaan tarjoiluastiaan.
6. Tarjoa sillifileiden kera.

Hedelmä-kinkkusalaatti
(4 annosta)

1 hunajameloni
2 omenaa
3 appelsiinia
500 g viinirypäleitä (punaisia ja vihreitä)
100 g salaattia
100 g Arla HØNG Creme Blå -sinivalkohomejuustoa
150 g saunapalvikinkkua ohuina siivuina/ kinkkusuikaleita
Tuoretta basilikaa

1. Kuori melonit ja omenat, poista niistä siemenet ja viipaloi ne.
2. Kuori ja lohko appelsiinit.
3. Puolita viinirypäleet ja poista siemenet.
4. Paloittele homejuusto ja sekoita palat hedelmien kanssa.
5. Lisää vihreä salaatti.
6. Koristele basilikalla.
7. Rullaa kinkkusiivut ja asettele rullat salaatin joukkoon.

Kevyt perunasalaatti
4 annosta

4 keskikokoista keitettyä perunaa, esim. Bintjeä
1 maustekurkku
1 punainen paprika
1 tlk ananaspaloja
1 prk (200 g) Valio raejuustoa

Kastike
1 prk (200 g) Valio ruokajogurttia
1 rkl sinappia
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippurirouhetta

1. Kuutioi perunat, maustekurkku ja paprika.
2. Valuta ananaspalat.
3. Kerrostele ainekset salaattikulhoon.
4. Sekoita kastike ja tarjoa salaatin kanssa.
5. Voit myös sekoittaa kastikkeen salaatin joukkoon.
6. Tarjoa esim. ruisleivän ja kevytnakkien tai uunissa kypsennetyn kevytlenkkimakkaran kanssa.

Italiansalaatti

1 kuorineen keitetty peruna
1 kuorineen keitetty porkkana
1 pieni omena
8 cm:n pala tuoretta kurkkua
100 g kinkkua/ kinkkusuikaleita
1 maustekurkku
1dl pieniä pakasteherneitä

kastike :
1 dl kuohukermaa
1½ dl majoneesia
½ tl suolaa
2-3 tl viinietikkaa
1 maustemitta valkopippuria

1. Kuori peruna, porkkana ja omena.
2. Leikkaa porkkana, omena, tuorekurkku ja kinkku ohuiksi suikaleiksi.
3. Leikkaa peruna ja maustekurkku pieniksi kuutioiksi.
4. Sulata herneet.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi suuressa kulhossa.
6. Sekoita joukkoon majoneesi ja mausteet.
7. Lisää kastikkeeseen kaikki salaatin aineet varovasti sekoittaen.
8. Anna salaatin maustua kylmässä pari tuntia.
9. Tarjoa kylmänä.

katkarapusalaatti

250 g pussi pakastekatkarapuja
kaksi keitettyä kananmunaa
kerä jäävuorisalaattia
200 g purkki raejuustoa
kaksi tomaattia
puolikas kurkkua
pala purjoa
nippu tuoretta tilliä
sitruunapippuria
koristeeksi basilikaa ja limettiä

1. Sekoita paloitellut ainekset.
2. Mausta limetinmehulla ja sitruunapippurilla.
3. Laita vähintään tunniksi jääkaappiin ennen tarjoilua.
4. Maistuu lämpimän valkosipulipatongin kera.

Mango-katkarapusalaatti

1-2 kypsää mangoa (noin 750 g)
2 dl katkarapuja
2 valkosipulinkynttä
4 rkl limemehua
4 rkl kalakastiketta
2 rkl ruokosokeria
2 rkl makeaa chilikastiketta
kevätsipuleita koristeeksi

1. Kuori kypsät mangot ja leikkaa ne kuutioiksi.
2. Kaada katkarapujen päälle murskatut valkosipulinkynnet, puolet limemehusta ja puolet kalakastikkeesta.
3. Sekoita kastike hedelmäpalojen joukkoon.
4. Sekoita loput limemehusta ja kalakastikkeesta.
5. Lisää joukkoon ruokosokeri ja chilikastike.
6. Nostele salaatti salaatinlehdillä vuorattuun tarjoiluastiaan.
7. Valele kastikkeelle ja koristele suikaleiksi leikatulla kevätsipuleilla.

Ruokaisa katkarapusalaatti
(8 annosta)

250 g katkarapuja
1 kpl jäävuorisalaattia
1 kpl kurkkua
2 kpl omenaa
0,5 kpl cantaloupe-melonia
200 g pakasteherneitä
4 rkl tillisilppua

Kastike:
100 g Crème Bonjour Mustapippuri-tilliä
0,5 dl maitoa
1 rkl ketsuppia
1 rkl sitruunanmehua

1. Sulata ja valuta katkaravut.
2. Huuhtele salaatti, kurkku sekä omenat.
3. Paloittele vihannekset, meloni ja kuoritut omenat reilun kokoisiksi paloiksi.
4. Lisää herneet, hienonnettu tilli ja katkaravut.
5. Sekoita salaatti.
6. Notkista tuorejuusto kulhossa.
7. Lisää maito ja mausteet.
8. Sekoita tasaiseksi.

Katkarapusalaatti itämaiseen tapaan
(4 annosta)

Keitetty riisi:
2 dl puuroriisiä
4 1/2 dl vettä
500 g kuorittuja katkarapuja (joista osa jättikatkaravun pyrstöjä)
1/2 tl suolaa
1-2 rkl riisiviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
1-2 valkosipulinkynttä
kevätsipulia, kiinansipulia, purjoa tai ruohosipulia
1 tuore kurkku
sitruunapippuria
salaatinlehtiä

Koristeluun:
sitruunaa

1. Keitä riisi kiinalaiseen tapaan höyrystäen eli mittaa riisit ja vesi laakeaan kattilaan.
2. Sekoita ja keitä täydellä teholla 15 minuuttia.
3. Katkaise virta ja peitä kattila kannella.
4. Hauduta vielä samalla levyllä 15 minuuttia, jolloin koko neste on haihtunut ja riisi kypsää.
5. Jäähdytä riisi ja sekoita se nostellen kuohkeaksi.
6. Mausta suolalla, viinietikalla ja puserretulla valkosipulilla.
7. Silppua sekaan hiukan sipulia.
8. Lisää katkaravut, mutta säästä kauneimmat koristeeksi.
9. Kaada riisikeko vadille salaatinlehtien päälle.
10. Koristele ravunpyrstöillä.
11. Viipaloi kurkku samalle vadille ja mausta sitruunapippurilla.

Katkarapusalaatti salaatinkastikkeella

kerä jäävuorisalaattia
3 tomaattia
½ kurkkua
4 säilykepersikan puolikasta
500 g katkarapuja
10 viinirypälettä
salaatinkastiketta
patonkia tai paahtoleipää

1. Pese ja paloittele kasvikset.
2. Kuutioi persikanpuolikkaat, puolita viinirypäleet, poista niistä kivet.
3. Valuta sulaneet katkaravut hyvin.
4. Sekoita salaatinainekset keskenään tai ryhmittele isolle tarjoiluvadille.
5. Tarjoa mieleisesi salaatinkastikkeen sekä patongin/paahtoleivän kanssa.

Katkarapu- spagettisalaatti

Keitetty spagetti jäähdytetään kylmällä vedellä.

Majoneesikastike:
n 1 dl majoneesia
vähän kermaa ja sitruunan mehua
sitruunapippuria

1. Aineet sekoitetaan ja yhdistetään spagettiin.
2. Päälle tillilla koristeltuja katkarapuja.
3. Tarjoillaan voisulan kanssa johon voi sekoittaa pieneksi pilkotun keitetyn munan.

Mansikka-katkarapusalaatti

1 salaatinkerä
1 l mansikoita
n. 300 g kuorittuja katkarapuja
kourallinen basilikanlehtiä tai hiukan vähemmän sitruunamelissaa

Kastike:
1-2 sipulia varsineen
2 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
2 tl sokeria
0,5 tl suolaa
2 dl (200 g) kevyt kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
(n. 2 rkl kevytmajoneesia)

1. Irrota salaatinkerästä lehdet.
2. Levitä muutama lehti tarjoilukulhon pohjalle niin, että ne jäävät näkyviin, kun kokoat salaatin ja revi loput salaatinlehdet käsin silpuksi.
3. Ripottele osa silpusta tarjoiluvadille.
4. Poista mansikoista kanta ja leikkaa mansikat puoliksi tai neljään osaan.
5. Jätä muutama kaunis marja kokonaisena salaatin koristeeksi.
6. Levitä puolet mansikoista salaatin päälle vadille.
7. Sulata ja valuta katkaravut hyvin ja levitä ne mansikoille.
8. Jätä muutama iso katkaravunpyrstö koristeeksi.
9. Laita katkaravuille loppu salaatti ja mansikat.
10. Silppua basilikanlehdet ja ripottele salaatille.

Sekoita kastike.
11. Silppua sipuli varsineen ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään.
12. Voit pyöristää kastikkeenmakua majoneesilla.
13. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa viinietikkaa.
14. Valuta kastike salaatille, koristele salaatti ja tarjoile maukkaan leivän kanssa.

Riisi-hedelmäsalaatti
(2 annosta)

4 ananasrengasta (1 pieni purkki)
½ dl ananasmehua
½ banaani
½ greippi tai appelsiini
1 dl kypsää puuroriisiä

Kastike
½ dl rasvatonta maustamatonta jogurttia
2 rkl ananasmehua
2 rkl sokeria
½ tl vanilliinisokeria

Koristeeksi
appelsiinin kuorellinen viipale ja mintunlehti

1. Paloittele kaikki hedelmät.
2. Säästä vähän ananasmehua kastikkeeseen.
3. Sekoita hedelmäpalat, ananasmehu ja kypsä riisi keskenään.
4. Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään.
5. Jaa salaatti annoskulhoihin, lisää päälle kastiketta ja koristele annos.
6. Tarjoa salaatti jälkiruokana.

Appelsiini- omenasalaatti

3 kpl appelsiinia
3 kpl omenaa
1 dl sokeria
kanelia
mantelirouhetta

1. Kuori appelsiinit ja omenat ja viipaloi ne.
2. Asettele viipaleet jälkiruokakulhoon tai annosmaljoihin.
3. Ripota pinnalle kanelisokeriseosta ja mahdollisesti myös manteliruohetta.
4. Keitä sokerista ja vedestä (n.3 dl) uusi liemi, johon laitat omenanlohkot, kun vesi kiehuu.
5. Keitä, kunnes omenat ovat pehmeitä.
6. Laita tarjolle ja ripottele pinnalle kanelia ja mantelirouhetta.

Keltainen salaatti

3 appelsiiniä
3 salaattisipulia
200 g fetajuustoa
yrttisuolaa
sokeria
balsamiviinietikkaa
mustapippuria
suolaheinää

1. Viipaloi appelsiinit ja sipulit kulhoon.
2. Lisää kuutioitu fetajuusto.
3. Mausta ja anna makujen syventyä hetken aikaa vaikkapa jääkaapissa.

Kinkku-pastasalaatti

6 dl keitettyä pastaa
1 tlk ananasrenkaita
4 rkl kuutioituja suolakurkkua
4 tomaattia
tölkki kinkkusäilykettä

1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Pilko, pätki, suikaloi tai silppua loput aineet ja yhdistä makaronien kanssa.
3. Kaada salaatinkastike joukkoon ja sekoita.

Meetwursti-perunasalaatti

6-7 keitettyä perunaa
1 pieni punasipuli
100-150 g meetvurstia
1 lehtisellerin varsi
3-4 tomaattia
1/2 tl yrttisuolaa

Kastike:
1 keltuainen
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunamehua
2 maustemitallista suolaa
1 dl öljyä
1 dl kermaviiliä
2tl tomaattisosetta tai ketsuppia
1/2 dl tuoretta basilikaa (ei välttämätön)

1. Kuori kylmät perunat ja leikkaa kuutioiksi, samoin sipuli.
2. Leikkaa meetvursti, sellerinvarsi viipaleiksi ja tomaatti kuutioiksi.
3. Laita aineet kulhoon.
4. Sekoita pyöreäpohjaisessa kulhossa keltuaiseen puristetut valkosipulinkynnet, sitruunamehu (ja suola).
5. Lisää öljy pienissä erissä voimakkaasti sekoittaen.
6. Kevennä kastike lisäämällä siihen kermaviiliä.
7. Lisää tomaattisose/ketsuppi, hienonnettu basilika ja tarvittaessa suolaa ja pippuria.
8. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita.

Porkkanaa ja purjoa liemikermassa
2 annosta

10 pientä tai 5 isoa porkkanaa
liemi, jossa on 1,5 dl vettä ja ½ vihannesliemikuutiota
1 dl ruoanvalmistuskermaa tai 2 rkl kuohukermaa ja ½ dl vettä
½ nippua tai ½ ruukullista silputtua persiljaa
2 purjoa
(pieni purkillinen, 165 g kalapullia liemessä, mikäli haluat)

1. Kuori porkkanat, halkaise ne pituussuunnassa ja leikkaa 5 cm:n paloiksi.
2. Keitä ne pehmeiksi liemessä, noin 10 minuuttia.
3. Nosta pois ja valuta.
4. Kaada kerma liemeen ja kiehauta nestettä keskilämmössä, niin että siitä jää puolet jäljelle.
5. Huuhtele ja puhdista purjot ja leikkaa ne noin 5 cm:n paloiksi.
6. Pane purjot liemeen ja anna kiehua noin 5 minuuttia, kunnes palat ovat pehmeitä (lisää kalapullat ja lämmitä ne samanaikaisesti.
7. Lisää porkkanat ja persilja.
8. Lämmitä keitto.
9. Tarjoa pääruokana leivän kanssa, jolla voit imeä maukkaan liemen.
10. Lisäkkeenä sopii myös hyvin liha tai broileri.

Fetajuusto-tomaattisalaatti
2 annosta

½ ruukkusalaattia tai ½ salaatinkerää
2 keitettyä, viipaloitua perunaa, mielellään lämpimänä
2 lohkottua tomaattia
½ ohuiksi siivuiksi leikattua puna- tai keltasipulia
½ kuutioitua punaista paprikaa
50-100 g fetajuustoa

1. Huuhtele salaatti ja jaa lehdet pienimmiksi.
2. Pane salaatti, perunat, tomaatit, sipuli ja paprika salaattikulhoon.
3. Murusta fetajuusto.
4. Kaada päälle hieman öljyä.
5. Tarjoa leivän kanssa.

Tomaatti-mozzarellasalaatti

tomaattia
mozzarellajuustoa
sipulia
oliiviöljyä
basilikaa
suolaa
mustapippuria

1. pilko tomaatit ja sipulit pieniksi
2. lisää mozzarellajuusto
3. sekoita oliiviöljyn joukkoon mausteet
4. kaada muiden päälle
5. laita viileään paikkaan hetkeksi
6. nauti

Kalasalaatti

Hiillostettua kalaa
jäävuorisalaattia
tomaattia
kurkkua
punasipulia
sitruunabasilikaa
mustapippuria
sitruunamajoneesia

1. Pilko ainekset.
2. Tarjoa majoneesilla koristettuna.

Kurkkusalaatti

tuorekurkkua
smetanaa
minttua
sitruunamelissaa
ruohosipulia
pippuria suolaa

1. Raasta kurkku karkealla terällä.
2. Sekoita kastikeainekset ja kurkku.
3. Anna maustua puolisen tuntia.

Pastasalaatti

Keitettyä pastaa
kinkkua
maustekurkkua
tomaattia
punasipulia
yrttejä
punaviinietikkaa
oliiviöljyä
keitettyjä kananmunalohkoja
paahdettuja leipäkuutioita
pippuria
suolaa

1. sekoita keskenään kuivan aineet, tai kokoa kerroksittain
2. sekoita keskenään punaviinietikka ja oliiviöljy sekä mausteet
3. kaada päälle maun mukaan

Kasvis-sienisalaatti

3 dl valkokaalia suikaleina
2 varsisellerin vartta ryöpättyinä suikaleina
2 porkkanaa karkeana raasteena
1 rasia tuoreita herkkusieniä lohkoina
1 ruukku rucola-salaattia
1 ruukku jääsalaattia
3-4 tomaattia viipaleina

yrttiöljy:
2 ruukkua basilikaa
suolaa
kylmäpuristettua rypsiöljyä tai oliiviöljyä

1. Hienonna yrttiöljyn ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
2. Sekoita salaatin aineet keskenään ja mausta kastikkeella.
3. Tarjoa salaattilautasilta tai vadilta.

Sienisalaatti
7-8 dl sienisalaattia

5 dl (n. 350 g) sekasieniä
1 pieni sipuli
2 dl ruokakermaa tai 1 prk ranskankermaa
ripaus mustapippuria

Koristeeksi:
tuoretta persiljaa

1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois.
2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi.
3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi.
4. Yhdistä aineet.
5. Koristele persiljalla.

Sienisalaatti 2

5 dl (noin 350 g) sekasieniä
1 pieni sipuli
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, 15 % TAI
1 prk (2 dl) Valio crème fraîchea, 15 %
ripaus mustapippuria
Koristeeksi
tuoretta persiljaa TAI tilliä

1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois.
2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi.
3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi.
4. Yhdistä aineet. (Tarkista suolan määrä.)
5. Korista persiljalla.
6. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera voileipäpöydässä.
7. Ohjeen annoksesta tulee 7 - 8 dl sienisalaattia.

Sienisalaatti 3

1 l suolattuja rouskuja
1-2 tl maustepippureita rouhittuna
1-2 sipulia

Kastike:
2 tlk (á 1 1/2 dl) ranskankermaa tai vastaavasti kermaviiliä, kermavaahtoa tai smetanaa

1. Liota suolasieniä kylmässä vedessä vettä välillä vaihtaen 7-8 tuntia.
2. Jos kiire yllättää, voit liottaa sienet myös lämpimässä vedessä, jolloin suola haihtuu nopeammin. Jäähdytä sienet kuitenkin lopuksi.
3. Hienonna sienet veitsellä hakaten.
4. Lisää maun mukaan pippuria.
5. Kuori ja hienonna sipulit.
6. Lisää sipulisilppu sieniin ja tarjoa sellaisenaan.
7. Jos haluat sienisalaattiin kastikkeen, riittää sekoitettu ranskankerma tai vastaava kermavalmiste.
8. Myös vaahtoutuva kasvirasva, Creme Vispi sopii.

 
Tässä jotain...:D


SALAATTI KANASTA JA NUORISTA KASVIKSISTA
4 annosta

Kastike:
. 2 dl oliiviöljyä
. suolaa, pippuria
. 0,5 dl basilikaa silputtuna
. 0,5 dl ruohosipulia silputtuna

Salaatti:
. 400 porkkanoita
. 300 g kukkakaali
. 300 g parsakaalia
. 100-150 g sokeriherneitä
. vettä, suolaa
. 1 grillibroileri
. 180 g suuria katkarapuja sulatettuna ja valutettuna

Kastike: Sekoita kastikkeen ainekset. Anna maustua salaatin valmistamisen ajan.

Salaatti: Esikäsittele kasvikset ja pilko ne haarukkapaloiksi. Keitä kasviksia niukassa, suolalla maustetussa vedessä hetken aikaa. Älä keitä kypsäksi. Valuta vesi pois ja jäähdytä kasvikset nopeasti. Puhdista broilerista nahka ja luut pois. Paloittele lihat. Levitä kasvikset, broileri ja katkaravut laakealle tarjoiluvadille tai jaa ne lautasille. Valuta kastike päälle. Nauti salaatti leipävartaiden kanssa.


RAIKAS KATKARAPUSALAATTI

Tämän ruoan kanssa sopii hyvin Thousand Island- kastike.

Neljälle
. 400 g kuorittuja katkarapuja
. 1 avokado
. 1 limetin mehu
. ¼ kurkkua
. 8 kirsikkatomaattia
. kerä lehtisalaattia


Kuori avokado ja leikkaa puolikkaiksi. Poista kivi ja kuutioi hedelmäliha. Valuta päälle limetin mehu. Kuori ja viipaloi kurkku. Leikkaa viipaleet neljäksi lohkoksi. Puolita kirsikkatomaatit. Sekoita kulhossa avokado, katkaravut, kurkku ja tomaatit. Vuoraa annoslasit lehtisalaatilla ja lusikoi salaatti päälle.

PASTASALAATTI

Kolmivärisestä kuviopastasta saa kätevästi ruokaisan salaatin.
. 5 dl kuviopastaa (esim. Farfalle tricolori)
. 2 kypsää kanan rintapalaa
. 1 salaatinkerä (lollo rosso)
. 5-6 mietoa peperonia
. rakuunanoksa
. 1/2 dl oliiviöljyä
. 1 tl oreganoa
. 1/2 tl mustapippuria


Keitä pasta ja huuhtele kylmällä vedellä. Paloittele kanan rintapalat. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.


LÄMMIN VUOHENJUUSTOSALAATTI
4 annosta

Kastike:
. ¾ dl oliiviöljyä
. ¼ dl balsamiviinietikkaa
. suolaa, sokeria, pippuria

Salaatti:
. 100 g rucolasalaattia
. 2 ruukkua muita salaatteja
. 1 rasia miniluumutomaatteja
. pala kesäkurpitsaa
. pieni munakoiso
. oliiviöljyä
. 200 g vuohenjuustoa
. 1 kananmuna
. 1 dl korppujauhoja
. rouhittua mustapippuria


Sekoita kastikkeen aineet ja anna sen maustua salaatin valmistuksen ajan. Revi pestyt ja valutetut salaatit ja jaa ne lautasille. Halkaise pestyt luumutomaatit ja ripottele ne salaatin päälle. Paloittele kesäkurpitsat ja munakoiso ja paista palat nopeasti oliiviöljyssä. Nosta palat lautasille. Kuumenna reilu kerros oliiviöljyä paistinpannussa. Leikkaa jääkaappikylmä vuohenjuusto viipaleiksi ja kastele palat kananmunaan, jonka rakenne on vispattu rikki. Pyöräytä palat mustapippurilla maustetussa korppujauhossa. Friteeraa juustopalat nopeasti oliiviöljyssä. Valuta hetken aikaa reikäkauhassa tai talouspaperin päällä ja jaa juustopalat salaattien päälle. Pirskottele kastike salaateille. Tarjoa heti.


KALKKUNASALAATTI
4-6:lle

2-3 dl Tumma Makaronia
vettä, kanaliemikuutio
n. 250 g kypsää kalkkunanlihaa (uunissa kypsytettyä, savustettua
tai pannulla paistettuja ja maustettuja kalkkunasuikaleita
1 pieni punasipuli
2 päärynää
2 satsumaa (tai 1 appelsiini)
½ kurkku
pari sellerinvartta
12-14 tummaa viinirypälettä
n. ½ dl pähkinöitä rouheena
Kastike
2 rkl viinietikkaa
½ dl päärynä- tai omenamehua
½ dl rypsiöljyä
sitruuna- tai mustapippuria
ripaus suolaa ja sokeria
hienonnettua persiljaa

Keitä makaronit kanaliemessä pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja kaada laakeahkoon kulhoon. Sekoita kastike, kaada se makaronin päälle ja sekoita. Leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi ja lisää myös se makaronien joukkoon. Paloittele kalkkuna, kuutioi kuoritut päärynät sitrushedelmät ja viipaloi varsiselleri ohueksi. Puolita tummat viinirypäleet ja poista halutessasi siemenet. Kun pasta on jäähtynyt, sekoita loput aineet ja tarkista salaatin maku.
VINKKI: Voit käyttää salaattiin myös kinkkua, mausta kastike silloin joulusinapilla ja vaihda sitrushedelmä happoiseksi omenaksi

VAUHDIKAAS FORMULASALAATTI
noin 4-6 annosta

5 dl Formula Makaronia (n. 200 g)
n.200 g puolikas kurkku tai sokeriherneen palkoja
n.300 g katkarapuja tai marinoituja broilerin fileepaloja
10-15 kpl kirsikkatomaatteja tai retiisejä
1 tlk ananaspaloja (pieni tlk)
1 tlk mustia oliiveja (pieni tlk)
1 rapea keräsalaatti
Kastike
⅓ dl säilykeananaksen lientä
⅓ dl öljyä
⅓ dl sinappia
⅓ dl sokeria
⅓ tl rouhittua punapippuria tai mustapippuria
(⅓ tl chilijauhetta)

Keitä Formula Makaroneja suolalla maustetussa vedessä 6-7 min. Huuhdo kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. Suikaloi kurkku tai kiehauta sokeriherneen palot. Kypsennä broilerin filee-palat tai sulata katkaravut. Valmista salaatinkastike sekoittamalla ainekset keskenään. Tarkista maku. Lado puhdistetut salaatinlehdet tarjoiluvadille. Sekoita ainekset ja kastike. Lusikoi salaatti vadille salaatinlehtien päälle. Koristele mieleiseksi.


ROMANA-PASTASALAATTI
4-6:lle

4 dl Tricolore Makaronia
vettä, suolaa

100-150 g metvurstia
½ purjosipulia (n. 50 g)
½ pss pakasteherneitä (100 g)
1 tomaatti
1 omena
1 dl mustia oliiveja

Kastike
⅓ dl punaviinietikkaa
⅓ dl öljyä
⅓ dl sinappia
⅓ dl sokeria
⅓ tl chilijauhetta
⅓ tl jauhettua punapippuria (tai mustapippuria)
(4 valkosipulinkynttä)

Laita makaronit kypsymään kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja anna niiden kiehua 10 min välillä sekoittaen. Suikaloi sillä aikaa metvursti ja purjosipuli, lohko tomaatti ja kuutioi omena. Sulata pakasteherneet. Kaada makaronit lävikköön valumaan ja huuhdo kylmällä juoksevalla vedellä. Sekoita kaikki salaatin ainekset. Valmista kastike sekoittaen kaikki salaatin ainekset esim. pieneen lasipurkkiin ja ravista voimakkaasti kastike sekaisin. Kaada kastike salaatin sekaan. Voit käyttää myös kaupan valmista salaatinkastiketta (n. 1 dl) ja sekoittaa sen salaattiin.

PINAATTINEN PASTASALAATTI
6:lle lisukkeena tai 4:lle pääruokana

500 g Makaronia (myllyn paras, kukka)
4 sipulia
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
250 g salaattipinaattia tai vastaava määrä mizunaa eli japaninpersiljaa
1 dl paahdettuja pinjansiemeniä (50 g)
2 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
¾ dl oliiviöljyä
½ chilipalko hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Anna pastan jäähtyä. Poista pinaatista lehtiruodit ja suikaloi lehdet. Puhdista sipulit ja viipaloi ne. Lisää sipulit yhdessä tomaattien, pinaatin, pinjansiementen sekä oreganon kanssa pastan joukkoon. Sekoita öljyn joukkoon chili ja valkosipuli. Mausta öljy sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Kaada maustettu öljy salaatin joukkoon ja sekoita hyvin.

RUOKAISA FETASALAATTI

250 g vihreitä papuja
1/2 kg keitettyjä perunoita
1 punainen paprika
1 sipuli
200 g fetajuustoa
3 kovaksi keitettyä munaa
1 dl hienonnettua persiljaa

Kastike
1 dl appelsiinimehua
2 valkosipulin kynttä
1/2 tl timjamia, sokeria ja oreganoa
1/4 tl valkopippuria ja suolaa
1 dl öljyä

1. Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä ne.
2. Kuori perunat ja leikkaa ne kapeiksi lohkoiksi tai ohuiksi viipaleiksi.
3. Viipaloi paprika, sipuli, feta ja munat. Kokoa aineksista salaatti laakealle vadille. Ripottele persilja päälle.
4. Sekoita kastike ja kaada salaatille. Anna salaatin maustua ennen tarjoilua.


MEKSIKOILAINEN PASTASALAATTI

250 g pennepastaa tai muuta kuviopastaa
puolikas grillattua broileria
200 g tuoreita herkkusieniä
1 pieni punainen paprika
1 pieni vihreä paprika
1 pkt (170 g) McCadam Pepper Jack -juustoa
1 dl ruohosipulia
1/2 dl tuoretta korianteria tai persiljaa hienonnettuna
3 rkl auringonkukka- tai muuta öljyä
1 rkl limetti- tai sitruunamehua
1/2 tl suolaa
2 prk kermaviiliä

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta. Huuhtele pasta kylmän veden alla ja anna valua hyvin.
2. Irrota broilerista nahka ja luut, paloittele.
3. Paloittele herkkusienet.
4. Leikkaa peratut paprikat ohuiksi suikaleiksi. Raasta juusto kylmänä karkealla terällä.
5. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Anna maustua ennen tarjoilua.


LÄMMIN SIENISALAATTI

500 g pannuvalmiita sieniä maun mukaan
100 g sipulia suikaleina
50 g purjoa suikaleina
jäävuorisalaattia
punasalaattia/ lollo rossoa/ kähäräendiiviä
luumutomaatteja suikaleina
tuoreita yrttejä
vaaleaa leipää
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
balsamico-viinietikkaa
(pekonia suikaleina)

1. Revi tai leikkaa salaatit, mausta balsamico-viinietikalla, suolalla ja vasta jauhetulla pippurilla.
2. Kokoa annoksiksi lautasille ja lisää tomaatit.
3. Leikkaa leipä kuutioiksi ja paahda pannulla kauniin ruskeiksi.
4. Paista sienet ja sipulit (sekä halutessasi pekoni) pannulla öljytilkassa, mausta suolalla ja pippurilla.
5. Jaa sieni-sipuliseos salaateille, ripottele päälle leipäkuutiot ja koristele yrteillä.
Tarjoa heti. Salaatti on mehevä sellaisenaankin, mutta hyvä, itse valmistettu kastike kruunaa sen kyllä.


AURA broilerisalaatti
5 annosta

3 dl kuivapastaa, esim. mini penne
1/2 tl kurkumaa
1 rkl Oivariinia tai Valio voita
1 pak (300 g) marinoituja broilerin fileesuikaleita, esim. hunaja
2 rkl limetin mehua
1 pieni punasipuli
1 ruukku jääsalaattia
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
1 pak (150 g) AURA 17 sinihomejuustoa

Kastike
1 prk (200 g) fraîchea 5 % Välimeren maut
1/2 - 1 dl omena- tai ananastäysmehua
3 rkl kevätsipulin renkaita tai persiljaa

Keitä pasta kypsäksi kurkumalla maustetussa suolattomassa vedessä. Kuumenna rasva pannulla. Lisää broilerisuikaleet, kypsennä välillä sekoittaen. Mausta broileri limetin mehulla. Viipaloi punasipuli erittäin ohuiksi viipaleiksi, revi salaatti ja halkaise kirsikkatomaatit. Viipaloi AURA. Sekoita kypsät broilerisuikaleet keitetyn, valutetun pastan joukkoon. Sekoita fraîchen joukkoon mehu sekä kevätsipuli. Kokoa salaatti ja kastike tarjoilukulhoon kerroksittain. Jätä päällimmäiseksi AURA viipaleita ja tomaatin puolikkaita.


BROILERI-COUSCOUSSALAATTI
6-8 annosta

1 1/2 dl couscousia (= kypsänä 4 dl)
1 pak (300 g) marinoituja broilerin fileesuikaleita
1 rkl Oivariinia
1 rkl balsamietikkaa
1 sipuli
n. 1 dl ruokakermaa
1 vihreä paprika
1 tlk (425 / 220 g) säilykepersikkaa tai -mangoa
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku rucolaa

Kastike
1 prk (200 g) kevytkermaviiliä
3 rkl vihreää pestokastiketta
1 tl sokeria
2 tl sitruuna- tai limettimehua

Kypsennä couscous (ks. pakkauksen ohje). Jäähdytä. Sekoita kastikeaineet. Ruskista broileri kevyesti Oivariinissa. Mausta balsamietikalla. Lisää hienonnettu sipuli ja ruokakerma, anna kiehua kypsäksi (n.10 min) kannen alla. Kuutioi paprika ja hedelmät. Revi salaatinlehdet. Levitä puolet jääsalaatista annoslautaselle tai tarjoiluvadin pohjalle ja reunoille. Käytä rucolaa lisänä. Sekoita couscous, paprika- ja hedelmäkuutiot sekä loput salaatinlehdistä keskenään. Sekoita joukkoon kastike. Kaada seos salaattipedille. Nosta juuri ennen tarjoilua lämpimät broilerinfileet päälle. Tarjoa lisänä patonkia.

VINKKEJÄ
* Couscousin voit korvata 1 dl:lla riisiä. Keitä se pakkauksen ohjeen mukaan.

RUOKAISA TALVISALAATTI

5-8 annosta
150 g emmental punaleima 17 -juustoa
250 g valkokaalia
2 makeaa omenaa
1 punainen paprika
3 dl kasvisliemessä keitettyä basmatiriisiä
1 prk (200 g) ruokajogurttia
2 rkl makea, mietoa chilikastiketta

Suikaloi juusto, kaali, omenat ja paprika. Keitä ja jäähdytä riisi. Yhdistä kaikki salaatin ainekset ja mausta halutessasi esim. suolalla (n. 1/2 tl) ja limettimehulla (n. 1/2 rkl). Tarjoa välipalaksi tai aterialla tai ota evääksi töihin.

 
osat kanansuikaleita ja ruskista ne pannussa, laita jääkaappiin jäähtymään. Tee ihan perussalaatti, salaattia, kurkkua, tomaattia ja lisää myös herne-maissi-paprika-sekotus. Sit laita kaikki yhteen ja sekoita hyvin. Lisää majoneesia oman maun mukaan, yleensä 2-3 ruokalusikallista. Maista tuliko hyvää!!? :LOL:

Voit terjota sitä vaikka ihan ruokana, sillä on täyttävää. Joku tykkää myös riisiä ja patonkia sen kera.

Ole hyvä.
 

Yhteistyössä