Tässä jotain...
SALAATTI KANASTA JA NUORISTA KASVIKSISTA
4 annosta
Kastike:
. 2 dl oliiviöljyä
. suolaa, pippuria
. 0,5 dl basilikaa silputtuna
. 0,5 dl ruohosipulia silputtuna
Salaatti:
. 400 porkkanoita
. 300 g kukkakaali
. 300 g parsakaalia
. 100-150 g sokeriherneitä
. vettä, suolaa
. 1 grillibroileri
. 180 g suuria katkarapuja sulatettuna ja valutettuna
Kastike: Sekoita kastikkeen ainekset. Anna maustua salaatin valmistamisen ajan.
Salaatti: Esikäsittele kasvikset ja pilko ne haarukkapaloiksi. Keitä kasviksia niukassa, suolalla maustetussa vedessä hetken aikaa. Älä keitä kypsäksi. Valuta vesi pois ja jäähdytä kasvikset nopeasti. Puhdista broilerista nahka ja luut pois. Paloittele lihat. Levitä kasvikset, broileri ja katkaravut laakealle tarjoiluvadille tai jaa ne lautasille. Valuta kastike päälle. Nauti salaatti leipävartaiden kanssa.
RAIKAS KATKARAPUSALAATTI
Tämän ruoan kanssa sopii hyvin Thousand Island- kastike.
Neljälle
. 400 g kuorittuja katkarapuja
. 1 avokado
. 1 limetin mehu
. ¼ kurkkua
. 8 kirsikkatomaattia
. kerä lehtisalaattia
Kuori avokado ja leikkaa puolikkaiksi. Poista kivi ja kuutioi hedelmäliha. Valuta päälle limetin mehu. Kuori ja viipaloi kurkku. Leikkaa viipaleet neljäksi lohkoksi. Puolita kirsikkatomaatit. Sekoita kulhossa avokado, katkaravut, kurkku ja tomaatit. Vuoraa annoslasit lehtisalaatilla ja lusikoi salaatti päälle.
PASTASALAATTI
Kolmivärisestä kuviopastasta saa kätevästi ruokaisan salaatin.
. 5 dl kuviopastaa (esim. Farfalle tricolori)
. 2 kypsää kanan rintapalaa
. 1 salaatinkerä (lollo rosso)
. 5-6 mietoa peperonia
. rakuunanoksa
. 1/2 dl oliiviöljyä
. 1 tl oreganoa
. 1/2 tl mustapippuria
Keitä pasta ja huuhtele kylmällä vedellä. Paloittele kanan rintapalat. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.
LÄMMIN VUOHENJUUSTOSALAATTI
4 annosta
Kastike:
. ¾ dl oliiviöljyä
. ¼ dl balsamiviinietikkaa
. suolaa, sokeria, pippuria
Salaatti:
. 100 g rucolasalaattia
. 2 ruukkua muita salaatteja
. 1 rasia miniluumutomaatteja
. pala kesäkurpitsaa
. pieni munakoiso
. oliiviöljyä
. 200 g vuohenjuustoa
. 1 kananmuna
. 1 dl korppujauhoja
. rouhittua mustapippuria
Sekoita kastikkeen aineet ja anna sen maustua salaatin valmistuksen ajan. Revi pestyt ja valutetut salaatit ja jaa ne lautasille. Halkaise pestyt luumutomaatit ja ripottele ne salaatin päälle. Paloittele kesäkurpitsat ja munakoiso ja paista palat nopeasti oliiviöljyssä. Nosta palat lautasille. Kuumenna reilu kerros oliiviöljyä paistinpannussa. Leikkaa jääkaappikylmä vuohenjuusto viipaleiksi ja kastele palat kananmunaan, jonka rakenne on vispattu rikki. Pyöräytä palat mustapippurilla maustetussa korppujauhossa. Friteeraa juustopalat nopeasti oliiviöljyssä. Valuta hetken aikaa reikäkauhassa tai talouspaperin päällä ja jaa juustopalat salaattien päälle. Pirskottele kastike salaateille. Tarjoa heti.
KALKKUNASALAATTI
4-6:lle
2-3 dl Tumma Makaronia
vettä, kanaliemikuutio
n. 250 g kypsää kalkkunanlihaa (uunissa kypsytettyä, savustettua
tai pannulla paistettuja ja maustettuja kalkkunasuikaleita
1 pieni punasipuli
2 päärynää
2 satsumaa (tai 1 appelsiini)
½ kurkku
pari sellerinvartta
12-14 tummaa viinirypälettä
n. ½ dl pähkinöitä rouheena
Kastike
2 rkl viinietikkaa
½ dl päärynä- tai omenamehua
½ dl rypsiöljyä
sitruuna- tai mustapippuria
ripaus suolaa ja sokeria
hienonnettua persiljaa
Keitä makaronit kanaliemessä pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja kaada laakeahkoon kulhoon. Sekoita kastike, kaada se makaronin päälle ja sekoita. Leikkaa punasipuli ohuiksi suikaleiksi ja lisää myös se makaronien joukkoon. Paloittele kalkkuna, kuutioi kuoritut päärynät sitrushedelmät ja viipaloi varsiselleri ohueksi. Puolita tummat viinirypäleet ja poista halutessasi siemenet. Kun pasta on jäähtynyt, sekoita loput aineet ja tarkista salaatin maku.
VINKKI: Voit käyttää salaattiin myös kinkkua, mausta kastike silloin joulusinapilla ja vaihda sitrushedelmä happoiseksi omenaksi
VAUHDIKAAS FORMULASALAATTI
noin 4-6 annosta
5 dl Formula Makaronia (n. 200 g)
n.200 g puolikas kurkku tai sokeriherneen palkoja
n.300 g katkarapuja tai marinoituja broilerin fileepaloja
10-15 kpl kirsikkatomaatteja tai retiisejä
1 tlk ananaspaloja (pieni tlk)
1 tlk mustia oliiveja (pieni tlk)
1 rapea keräsalaatti
Kastike
⅓ dl säilykeananaksen lientä
⅓ dl öljyä
⅓ dl sinappia
⅓ dl sokeria
⅓ tl rouhittua punapippuria tai mustapippuria
(⅓ tl chilijauhetta)
Keitä Formula Makaroneja suolalla maustetussa vedessä 6-7 min. Huuhdo kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. Suikaloi kurkku tai kiehauta sokeriherneen palot. Kypsennä broilerin filee-palat tai sulata katkaravut. Valmista salaatinkastike sekoittamalla ainekset keskenään. Tarkista maku. Lado puhdistetut salaatinlehdet tarjoiluvadille. Sekoita ainekset ja kastike. Lusikoi salaatti vadille salaatinlehtien päälle. Koristele mieleiseksi.
ROMANA-PASTASALAATTI
4-6:lle
4 dl Tricolore Makaronia
vettä, suolaa
100-150 g metvurstia
½ purjosipulia (n. 50 g)
½ pss pakasteherneitä (100 g)
1 tomaatti
1 omena
1 dl mustia oliiveja
Kastike
⅓ dl punaviinietikkaa
⅓ dl öljyä
⅓ dl sinappia
⅓ dl sokeria
⅓ tl chilijauhetta
⅓ tl jauhettua punapippuria (tai mustapippuria)
(4 valkosipulinkynttä)
Laita makaronit kypsymään kiehuvaan suolalla maustettuun veteen ja anna niiden kiehua 10 min välillä sekoittaen. Suikaloi sillä aikaa metvursti ja purjosipuli, lohko tomaatti ja kuutioi omena. Sulata pakasteherneet. Kaada makaronit lävikköön valumaan ja huuhdo kylmällä juoksevalla vedellä. Sekoita kaikki salaatin ainekset. Valmista kastike sekoittaen kaikki salaatin ainekset esim. pieneen lasipurkkiin ja ravista voimakkaasti kastike sekaisin. Kaada kastike salaatin sekaan. Voit käyttää myös kaupan valmista salaatinkastiketta (n. 1 dl) ja sekoittaa sen salaattiin.
PINAATTINEN PASTASALAATTI
6:lle lisukkeena tai 4:lle pääruokana
500 g Makaronia (myllyn paras, kukka)
4 sipulia
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
250 g salaattipinaattia tai vastaava määrä mizunaa eli japaninpersiljaa
1 dl paahdettuja pinjansiemeniä (50 g)
2 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
¾ dl oliiviöljyä
½ chilipalko hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Anna pastan jäähtyä. Poista pinaatista lehtiruodit ja suikaloi lehdet. Puhdista sipulit ja viipaloi ne. Lisää sipulit yhdessä tomaattien, pinaatin, pinjansiementen sekä oreganon kanssa pastan joukkoon. Sekoita öljyn joukkoon chili ja valkosipuli. Mausta öljy sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Kaada maustettu öljy salaatin joukkoon ja sekoita hyvin.
RUOKAISA FETASALAATTI
250 g vihreitä papuja
1/2 kg keitettyjä perunoita
1 punainen paprika
1 sipuli
200 g fetajuustoa
3 kovaksi keitettyä munaa
1 dl hienonnettua persiljaa
Kastike
1 dl appelsiinimehua
2 valkosipulin kynttä
1/2 tl timjamia, sokeria ja oreganoa
1/4 tl valkopippuria ja suolaa
1 dl öljyä
1. Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä ne.
2. Kuori perunat ja leikkaa ne kapeiksi lohkoiksi tai ohuiksi viipaleiksi.
3. Viipaloi paprika, sipuli, feta ja munat. Kokoa aineksista salaatti laakealle vadille. Ripottele persilja päälle.
4. Sekoita kastike ja kaada salaatille. Anna salaatin maustua ennen tarjoilua.
MEKSIKOILAINEN PASTASALAATTI
250 g pennepastaa tai muuta kuviopastaa
puolikas grillattua broileria
200 g tuoreita herkkusieniä
1 pieni punainen paprika
1 pieni vihreä paprika
1 pkt (170 g) McCadam Pepper Jack -juustoa
1 dl ruohosipulia
1/2 dl tuoretta korianteria tai persiljaa hienonnettuna
3 rkl auringonkukka- tai muuta öljyä
1 rkl limetti- tai sitruunamehua
1/2 tl suolaa
2 prk kermaviiliä
1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta. Huuhtele pasta kylmän veden alla ja anna valua hyvin.
2. Irrota broilerista nahka ja luut, paloittele.
3. Paloittele herkkusienet.
4. Leikkaa peratut paprikat ohuiksi suikaleiksi. Raasta juusto kylmänä karkealla terällä.
5. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Anna maustua ennen tarjoilua.
LÄMMIN SIENISALAATTI
500 g pannuvalmiita sieniä maun mukaan
100 g sipulia suikaleina
50 g purjoa suikaleina
jäävuorisalaattia
punasalaattia/ lollo rossoa/ kähäräendiiviä
luumutomaatteja suikaleina
tuoreita yrttejä
vaaleaa leipää
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
balsamico-viinietikkaa
(pekonia suikaleina)
1. Revi tai leikkaa salaatit, mausta balsamico-viinietikalla, suolalla ja vasta jauhetulla pippurilla.
2. Kokoa annoksiksi lautasille ja lisää tomaatit.
3. Leikkaa leipä kuutioiksi ja paahda pannulla kauniin ruskeiksi.
4. Paista sienet ja sipulit (sekä halutessasi pekoni) pannulla öljytilkassa, mausta suolalla ja pippurilla.
5. Jaa sieni-sipuliseos salaateille, ripottele päälle leipäkuutiot ja koristele yrteillä.
Tarjoa heti. Salaatti on mehevä sellaisenaankin, mutta hyvä, itse valmistettu kastike kruunaa sen kyllä.
AURA broilerisalaatti
5 annosta
3 dl kuivapastaa, esim. mini penne
1/2 tl kurkumaa
1 rkl Oivariinia tai Valio voita
1 pak (300 g) marinoituja broilerin fileesuikaleita, esim. hunaja
2 rkl limetin mehua
1 pieni punasipuli
1 ruukku jääsalaattia
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
1 pak (150 g) AURA 17 sinihomejuustoa
Kastike
1 prk (200 g) fraîchea 5 % Välimeren maut
1/2 - 1 dl omena- tai ananastäysmehua
3 rkl kevätsipulin renkaita tai persiljaa
Keitä pasta kypsäksi kurkumalla maustetussa suolattomassa vedessä. Kuumenna rasva pannulla. Lisää broilerisuikaleet, kypsennä välillä sekoittaen. Mausta broileri limetin mehulla. Viipaloi punasipuli erittäin ohuiksi viipaleiksi, revi salaatti ja halkaise kirsikkatomaatit. Viipaloi AURA. Sekoita kypsät broilerisuikaleet keitetyn, valutetun pastan joukkoon. Sekoita fraîchen joukkoon mehu sekä kevätsipuli. Kokoa salaatti ja kastike tarjoilukulhoon kerroksittain. Jätä päällimmäiseksi AURA viipaleita ja tomaatin puolikkaita.
BROILERI-COUSCOUSSALAATTI
6-8 annosta
1 1/2 dl couscousia (= kypsänä 4 dl)
1 pak (300 g) marinoituja broilerin fileesuikaleita
1 rkl Oivariinia
1 rkl balsamietikkaa
1 sipuli
n. 1 dl ruokakermaa
1 vihreä paprika
1 tlk (425 / 220 g) säilykepersikkaa tai -mangoa
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku rucolaa
Kastike
1 prk (200 g) kevytkermaviiliä
3 rkl vihreää pestokastiketta
1 tl sokeria
2 tl sitruuna- tai limettimehua
Kypsennä couscous (ks. pakkauksen ohje). Jäähdytä. Sekoita kastikeaineet. Ruskista broileri kevyesti Oivariinissa. Mausta balsamietikalla. Lisää hienonnettu sipuli ja ruokakerma, anna kiehua kypsäksi (n.10 min) kannen alla. Kuutioi paprika ja hedelmät. Revi salaatinlehdet. Levitä puolet jääsalaatista annoslautaselle tai tarjoiluvadin pohjalle ja reunoille. Käytä rucolaa lisänä. Sekoita couscous, paprika- ja hedelmäkuutiot sekä loput salaatinlehdistä keskenään. Sekoita joukkoon kastike. Kaada seos salaattipedille. Nosta juuri ennen tarjoilua lämpimät broilerinfileet päälle. Tarjoa lisänä patonkia.
VINKKEJÄ
* Couscousin voit korvata 1 dl:lla riisiä. Keitä se pakkauksen ohjeen mukaan.
RUOKAISA TALVISALAATTI
5-8 annosta
150 g emmental punaleima 17 -juustoa
250 g valkokaalia
2 makeaa omenaa
1 punainen paprika
3 dl kasvisliemessä keitettyä basmatiriisiä
1 prk (200 g) ruokajogurttia
2 rkl makea, mietoa chilikastiketta
Suikaloi juusto, kaali, omenat ja paprika. Keitä ja jäähdytä riisi. Yhdistä kaikki salaatin ainekset ja mausta halutessasi esim. suolalla (n. 1/2 tl) ja limettimehulla (n. 1/2 rkl). Tarjoa välipalaksi tai aterialla tai ota evääksi töihin.