Saataisiinko uusi julkinen yhteiskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
r0s
makaronilaatikko, karjalanpaisti ja silakkapihvit eivät ole puhdasoppisten jouluruokia

Meilläpäin noista mitään ei ole joulupöydässä. Mummo oli savosta kotoisin, siksi ehkä se karjalanpaisti.



keitetyt potut
sillit
graavikalat
lipeäkala (mut se ei välttis ollut joulupöydässä vaan syötin vaikka iltapapappa)

rosolli
säilykeherneet
sienisalaatti

maksapatee
lihahyytelö
pippurisyltty (rullasyltty siis)

kotijuusto

Kinkku
maksalaatikko
lanttulaatikko
perunalaatikko
porkkanalaatikko
voisula
(ja joissan pöydissä lämmin (savu)kala)

sekahedelmäsoppa
riisipuuro


Noi ovat kai meilläpäin ne perinteiset. Tai ainakin tuollaisen pöydän mummo kasvattisiskoineen ja kaik kulmakunnan vanhat rouvat jouluna tarjoilivat.
 
Aiotteko laittaa mitään uutta joulupöytään tänä vuonna? Joku suolainen suklaa on harkinnassa. Ja tuo Meillä kotona -lehden joulupöytä
Joka vuosi on ollut ajatuksissa josko sais/keksis jonkun uuden jouluperinne ruuan/leivonnaisen mutta vielä ei ole jäädäkseen tullut mitään. Jos olisi enemmän sukua syömässä niin oisi tavallaan helpompi lykätä jotain uutuuksia pöytään mutta kun on tällainen pikkunen (yökensyö)perhe niin mä saan yksin syödä kaikki perinteisistä poikkeavat.
Bataattilaatikko ja punajuurilaatikko on testattu, bataatti oli hyvä, punajuuri menetteli mut muut ei suostuneet edes maistaan.
Tälle vuodelle ajattelin josko koittaisin jotain panettonea tai stollenia tms.
 
Resepti jakoon kiitos!
Luulin, että mies1 siellä reseptiä pyytelee, kun oli nätin tytön kuva :)

Limettisiika
2 (noin 500 g) siikafileetä
1½ rkl karkeaa merisuolaa
2 tl sokeria
rouhaisu mustapippuria
muutama oksa minttua
Marinadi:
2 (luomu)limetin mehu ja kuoriraaste
½ dl hienonnettua tilliä
1 rkl hunajaa
¼ tl suolaa
2 rkl (sitruuna)oliiviöljyä
Lisäksi:
12 viipaletta makeaa saaristolaisleipää
voita
tilliä tai minttua
■ Pyyhi siikafileiden pinta talouspaperiin. Ripottele fileiden pinnalle merisuolaa ja sokeria. Rouhaise päälle mustapippuria. Aseta päälle muutama mintun oksa. Nosta fileet lihapuolet vastakkain ja kääräise tuorekelmuun tiukaksi paketiksi. Nosta jääkaappiin ja anna graavaantua 1 vuorokausi.

■ Pyyhi siikafileiden pinnalta suolat ja mintunoksat pois. Leikkaa graavikalan tapaan nahattomiksi viipaleiksi. Kuutioi viipaleet.

■ Pese limetit kuumalla vedellä ja pyyhi pinta talouspaperiin. Raasta limeteistä kuoret, halkaise ja purista mehut kulhoon.

■ Sekoita mehun joukkoon kuoriraaste, tilli, hunaja ja suola. Lisää joukkoon kuutioitu siika. Sekoita joukkoon sitruunaoliiviöljy. Nosta kylmään ja anna marinoitua vähintään 6 tuntia.
■ Leikkaa saaristolaisleivät halutessasi muotilla pyöreiksi suupaloiksi, voitele voilla ja lado päälle siikaa. Koristele tillillä tai mintulla.
 
  • Tykkää
Reactions: Ellimaar
Luulin, että mies1 siellä reseptiä pyytelee, kun oli nätin tytön kuva

Limettisiika
2 (noin 500 g) siikafileetä
1½ rkl karkeaa merisuolaa
2 tl sokeria
rouhaisu mustapippuria
muutama oksa minttua
Marinadi:
2 (luomu)limetin mehu ja kuoriraaste
½ dl hienonnettua tilliä
1 rkl hunajaa
¼ tl suolaa
2 rkl (sitruuna)oliiviöljyä
Lisäksi:
12 viipaletta makeaa saaristolaisleipää
voita
tilliä tai minttua
■ Pyyhi siikafileiden pinta talouspaperiin. Ripottele fileiden pinnalle merisuolaa ja sokeria. Rouhaise päälle mustapippuria. Aseta päälle muutama mintun oksa. Nosta fileet lihapuolet vastakkain ja kääräise tuorekelmuun tiukaksi paketiksi. Nosta jääkaappiin ja anna graavaantua 1 vuorokausi.

■ Pyyhi siikafileiden pinnalta suolat ja mintunoksat pois. Leikkaa graavikalan tapaan nahattomiksi viipaleiksi. Kuutioi viipaleet.

■ Pese limetit kuumalla vedellä ja pyyhi pinta talouspaperiin. Raasta limeteistä kuoret, halkaise ja purista mehut kulhoon.

■ Sekoita mehun joukkoon kuoriraaste, tilli, hunaja ja suola. Lisää joukkoon kuutioitu siika. Sekoita joukkoon sitruunaoliiviöljy. Nosta kylmään ja anna marinoitua vähintään 6 tuntia.
■ Leikkaa saaristolaisleivät halutessasi muotilla pyöreiksi suupaloiksi, voitele voilla ja lado päälle siikaa. Koristele tillillä tai mintulla.
Mielenkiintoinen ohje, tuo hunaja yllätti. Jos muistan lähempänä joulua niin voisin testata pikkusatsin:)
 
  • Tykkää
Reactions: Palstapesu
Oikea joulu?
Joulu on todennäkösesti loka-marraskuussa.
Jouluevankeliumin esittäminen ja jouluruuat jäis, lahjaperinnekin ehkä niiltä tietäjiltä. Kynttilät ja jouluvalot kans.

Mut kuusi, joulupukki ja tontut heivattais hankeen...eiku loka-marraskuiseen vesilätäkköön.
Eipähän kun todennäköisintä historiallisten tekstien perusteella on se, että joulu pitäis viettää keväällä, koska silloin syntyi/syntyy karitsat ja historian mukaan jeesus oli uhrikaritsa.

Outoa miten paljon sitä asioista voikaan tietää, vaikka ei kirkkoon kuulu eikä siellä käy:eek:
 
Eipähän kun todennäköisintä historiallisten tekstien perusteella on se, että joulu pitäis viettää keväällä, koska silloin syntyi/syntyy karitsat ja historian mukaan jeesus oli uhrikaritsa.

Outoa miten paljon sitä asioista voikaan tietää, vaikka ei kirkkoon kuulu eikä siellä käy
Eli siis jeesus olikin lammas eikä ihmineno_O
 
  • Haha
Reactions: Echo
r0s
Kai sekin, miten monta syöjää joulupöydässä on, hieman vaikuttaa antimien määrään.

Ku mummolla oli viisi lasta puolisoineen ja neljä lastenlasta ja meillä sit poikaystävät/tyttöystävät niin eihän yhdestä kinkusta ois ollut kuin näyttää ellei pöydässä ois ollut myös karjalanpaista ja paahtopaistia ja...
 
  • Tykkää
Reactions: Elena777 ja m.e.k.

Yhteistyössä