Määräaikainen työsopimus
Tietyksi määräajaksi sovittu työsopimus päättyy sovitun määräajan tai työn päättyessä ilman erillistä irtisanomista ja irtisanomisaikaa.
Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus
Toistaiseksi tehty työsopimus päätetään irtisanomalla, työsopimuslain, työehtosopimuksen tai työsopimuksen irtisanomisaikoja noudattaen.
Työntekijä ei tarvitse erityistä perustetta irtisanoutumiselleen. Hän on kuitenkin velvollinen noudattamaan irtisanomisaikaa uhalla, että hän joutuu suorittamaan työnantajalle noudattamatta jätetyn irtisanomisajan palkkaa vastaavan määrän.
Työnantajalla tulee olla irtisanomiseen asiallinen ja painava syy.
* Tällaisena syynä voidaan pitää työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista
* sellaista työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi tämä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään
* työnantajan tarjottavissa olevan työn olennaista ja pysyvää vähentymistä, jos työntekijää ei voida sijoittaa tai kouluttaa toisiin tehtäviin.
Pätevinä irtisanomisperusteina ei pidetä työntekijän sairautta, osallistumista lakkoon, mielipiteitä, yhteiskunnallista toimintaa tai turvautumista oikeusturvakeinoihin. Työn tilapäinen väheneminen ei oikeuta irtisanomiseen, eivät myöskään tilanteet, joissa otetaan uusia työntekijöitä tai tehdään näennäisjärjestelyjä, jotka eivät tosiasiallisesti vähennä työtä.
Työsopimuslain mukaiset irtisanomisajat
TYÖNANTAJAN IRTISANOESSA
TYÖNTEKIJÄN IRTISANOUTUESSA
Työsuhteen pituus Irtisanomisaika Työsuhteen pituus Irtisanomisaika
0-1 vuotta 14 päivää 0-5 vuotta 14 vrk
1-4 vuotta 1 kk yli 5 vuotta 1 kk
4-8 vuotta 2kk
8-12 vuotta 4 kk
yli 12 vuotta 6 kk
Purkaminen koeajan perusteella
Työsopimuksessa voidaan sopia normaalitapauksessa enintään 4 kuukauden koeajasta. Sen kuluessa sopimus voidaan molemmin puolin purkaa päättymään heti. Työsopimusta ei kuitenkaan saa purkaa koejan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla.
Purkaminen rikkomustapauksessa
Työsopimus voidaan erittäin painavasta syystä purkaa päättymään heti. Sopijakumppanin rikkomuksen on oltava niin vakava, ettei kohtuudella voida edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisaikaa. Purkuperusteita voivat työnantajan puolelta olla tilanteet, joissa työntekijä välinpitämättömyydellään vaarantaa työturvallisuutta työpaikalla, käyttää päihteitä taikka törkeällä tavalla rikkoo kilpailevan toiminnan kieltoa. Työntekijä voi purkaa työsopimuksen esimerkiksi, kun työnantaja tai tämän sijainen törkeästi vaarantaa työturvallisuutta työpaikalla tai muutoin loukkaa työntekijää, kun hänelle ei anneta riittävästi työtä tai kun palkkaa ei makseta sopimuksen mukaisesti.
Purkuperusteeseen on vedottava 14 päivän kuluessa.
Kuuleminen
Ennen työsuhteen päättämistä työntekijälle on varattava tilaisuus kertoa oma näkemyksensä työsuhteen päättämisen syystä. Työntekijällä on oikeus käyttää avustajaa.
Erityistilanteet
Poikkeuksellisia työsuhteen päättämistilanteita ovat liikkeen tai sen toiminnallisen osan luovuttaminen, työantajan kuolema, konkurssi, irtisanominen lomauttamisen yhteydessä ja mahdollisuus käsitellä työsopimusta purkautuneena yli viikon perusteettoman poissaolon jälkeen. Menettelytavat näissä tilanteissa on syytä tarkistaa työehtosopimuksesta ja työsopimuslaista.
Työsuhteen päättämisilmoitus
Työsopimuksen päättämisilmoitus on toimitettava työnantajalle tai tämän edustajalle tai työntekijälle henkilökohtaisesti. Jos tämä ei ole mahdollista, ilmoitus voidaan toimittaa kirjeitse tai sähköisesti. Tällaisen ilmoituksen katsotaan tulleen vastaanottajan tietoon viimeistään seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun ilmoitus on lähetetty.
Työntekijän ollessa lain tai sopimuksen mukaisella vuosilomalla tai työajan tasaamiseksi annetulla vähintään kahden viikon pituisella vapaalla katsotaan kirjeitse tai sähköisesti lähetettyyn ilmoitukseen perustuva työsuhteen päättäminen toimitetuksi kuitenkin aikaisintaan loman tai vapaan päättymistä seuraavana päivänä.
Työsopimuksen päättämisilmoitus voidaan tehdä myös suullisesti. Jotta päättämisilmoituksen tekijä kykynisi jälkeenpäin näyttämään ilmoituksen toteen, on suositeltavaa, että sen tekijä käyttää kirjallista päättämisilmoitusta. Työnantajan on työntekijän pyynnöstä viivytyksettä ilmoitettava tälle kirjallisesti työsopimuksen päättymispäivämäärä sekä ne hänen tiedossaan olevat irtisanomisen tai purkamisen syyt, joiden perusteella työsopimus on päätetty.
Lomake : Ilmoitus työsuhteen päättämisestä (täytettävä ja tulostettava pdf-tiedosto 173 kt). Sisältää myös kuulemismenettelyn.
Lainvastainen työsuhteen päättäminen tulee kalliiksi
Työsuhteen perusteeton päättäminen johtaa korvausvelvollisuuteen. Pääsääntöisesti korvaus on 3 - 24 kuukauden palkka.