saako päivystys ajaa itsetuhoisen potilaan ulos?

  • Viestiketjun aloittaja "mirna"
  • Ensimmäinen viesti
"ert"
Tässä on mennyt vähän puurot ja vellit sekaisin itse kultakin (avohoito/suljettu jne)... ja käytännöt varmasti vaihtelee, mutta tosiaan, mitenkään yksiselitteisesti itsemurhaa yrittäneitä potilaita ei toimiteta *suljetuille* osastoille vaan hoidoksi voidaan katsoa myös avohoito.

Käytännössä, moniko itsaria yrittänyt ja siitä selvinnyt ei ole psykoosissa siinä vaiheessa kun tuodaan vaikkapa ensiapuun? Ne, jotka taas eivät ole psykoosissa, voivat haluta itse tarkkailtavaksi. Pitäis varmaan konsultoida Achtea :)

Ap:n aloituksen "mies erittäin masentunut, paha olla ja itsemurha-ajatuksia hautonut jo ties monta viikkoa" suhteen olisi pitänyt tehdä Käypähoitoa mukaillen (Suositus - Käypä hoito) sopivat testit ja sopia jatkotoimista. Vai onko niin, että Ap:n arvio miehensä tilasta on niin pahasti ristiriidassa siitä, mitä on todellisuus? En oikein usko, että "hänet ajettiin sieltä ulos, kun kuulemma ei ole sairas" ... statusta saa tuolla "anamneesilla"?
Kovin moni ensiapuun tuoduista itsemurhakanditaateista ei ole psykoosissa. Ovat masentuneita ja/tai persoonallisuushäiriön vaivaamia.
 
"hille"
[QUOTE="ert";30447938]Kovin moni ensiapuun tuoduista itsemurhakanditaateista ei ole psykoosissa. Ovat masentuneita ja/tai persoonallisuushäiriön vaivaamia.[/QUOTE]

Ei niin, max. 20%. Niihin sisältyy psykoottistasoisesti masentuneet.

Suurin osa on (seka)intoksikaatioita (naiset) ja alkoholin vaikutuksen alaisena tehtyjä uhkailuja ampuma-/teräaseen tms. kanssa (miehet). Päihteen eliminoiduttua nämä henkilöt kävelevät sairaalasta kotiin tai suoraan työpaikalleen (torstai-aamu).
 
--.---
Itsarin saa tehä kuka vaan, mut jos joku kuulee, että toinen kärsii itsariajatuksista, ni se voi soitella häkeen ja paikalle menee ambulanssi. Ja jos se itsariajatuksista kärsivä ei lähe niiden mukaan, ni ne soittaa poliisit ja sit ne taas pyytää lääkäriä puhelimitse tekemään virka-apupyynnön, jotta saa sen itsariajatuksista kärsivän päivystykseen.

Eli jos soittaa ite vaikka häkeen ja sanoo itsetuhoisista ajatuksista, ni sillon paikalle kiitää joko poliisit tai ambulanssi(riippuu tilanteesta, kumpi tulee eka) ja ne eivät voi jättää sitä ks.ajatuksista kärsivää yksin kotiin, vaan on pakko lähteä mukaan.

Mä oon päättäny että jos tulee uudestaan NIITÄ ajatuksia, ni päivystykseen en mene. Jos meneekii vaikka vapaaehtoisesti itsetuhoisten ajatusten takia, ni ei sieltä pääse pois ennenku lääkäri antaa luvan lähtee...
 
"ihmetys"
Miksi halkoa hiuksia? Ei asiat ikinä ole mustavalkoisia, mutta ap:n kysymykseen "on itsetuhoisia ajatuksia" ei useinkaan ole syy tehdä välittömästi tarkkailulähetettä. Itsetuhon yritys sen sijaan on lähes aina.

Lääkärilehden kirjoituksia ei näköjään saa tänne linkittää, mutta lainaanpa LT Antti Koivukangas Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä Tampereen lääkäripäivillä kirjoitelman loppua "Jos kyseessä on itsemurhayritys, potilas on *aina kriisitilanteessa* ja välittömän hoidon sekä avun tarpeessa. Itsetuhokäyttäytyminen liittyy usein päihdeongelmaan, ja siksi itsetuhoajatuksista puhuminen tai itsemurhayritys tuo mahdollisuuden päihdeinterventioon, Koivukangas huomauttaa."

Selvensikö tämä yhtään?
Miksi lääkärilehden kirjoituksia ei saa linkittää tänne?
 

Yhteistyössä