S:n ja R:n ääntäminen

Meillä on 4 vuotias poika joka ei vielä osaa sanoa S:ää, R:ää ja D:tä.
Tietääkö kukaan miten näitä voisi kotona harjoitella?
Mitä tehdään puheterapiassa?
Koska pitäisi ruveta huolestumaan näiden oppimisesta? ;)
 
HÖH
\
Alkuperäinen kirjoittaja 18.06.2004 klo 15:18 Mirjami kirjoitti:
Meillä on 4 vuotias poika joka ei vielä osaa sanoa S:ää, R:ää ja D:tä.
Tietääkö kukaan miten näitä voisi kotona harjoitella?
Mitä tehdään puheterapiassa?
Koska pitäisi ruveta huolestumaan näiden oppimisesta? ;)
Kaikki ei osaa vielä kouluun mennessäkään lausua oikein. Pyydä neuvolasta puheterapeutin ohjeet, joita voitte harjoitella kotona. Mä en muista mitä niissä oli, sen tarkemmin, kun siitä on jo 6-7 vuotta, kun poika kävi yhden ainoan kerran puheterapeutilla.
 
Meillä on sama juttu.Poika täyttää 4 vuotta parin viikon päästä eikä osaa sanoa r,s,d,n ja l.Puheterapiassa on käyty 3kk.Siellä tehdään "kielijumppaa" ja harjoitellaan noita vaikeita kirjaimia sanomaan.Kotiin saatiin oma harjoitusvihko.Sitten siellä neuvottiin,että pojalle pitää puhua rauhallisesti,lukea paljon kirjoja,näyttää kuvia ja kysellä mitä kuvassa on ja poikaa ei saa auttaa puhumisessa.Kannattaa käyttää poikaa puheterapiassa. :)
 
5v tarkastuksessa on asiasta puhetta. Tällä on sellainen tyyli, että jos puheviasta ei ole sosiaalista haittaa, odotellaan rauhassa sen korjaantumista. Meidän 5v sai D-harjoituksia joita voi leikkimielellä tehdä kotona. R-kirjain saattaa löytyä kun oppii sanomaan deen.
 
ninniliini
:) Ei tarvitse olla huolissaan jos ei vielä tule R ja S kirjain, meidän nuorin tyttö oppi S-kirjaimen n.5 vuotiaana ja R-kirjaimen yli 6 vuotiaana. Kerran käytiin siinä 6vuoden kieppeillä puheterapiassa ja saatiin kotiohjeet. D-kirjain sanottiin kaikkiin sanoihin R-kirjaimen paikalle ja niin se yhtäkkiä itsestään sieltä tuli. :) Se on niin yksilöllistä toi kirjaimien oppiminen, meidän vanhin sanoi R-kirjaimen jo 3 vuotiaana. :)
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 18.06.2004 klo 17:51 äityli kirjoitti:
Puheterapiassa on käyty 3kk.Siellä tehdään "kielijumppaa" ja harjoitellaan noita vaikeita kirjaimia sanomaan.Kotiin saatiin oma harjoitusvihko.
Oisko sulla jotain ihan konkreettisia neuvoja "kielijumpasta"?
Mitä tuo harjoitusvihko pitää sisällään?
 
satunnainen surffari
Minusta ei tarvi väkisin opettaa deen ääntämistä ainakaan täysin suomenkielisessä perheessä, riippuen seudusta kun se lausutaan ihan eri tavalla: Itä-Suomessa se jätetään kokonaan pois tai liudennetaan eli siitä tulee jii tai vee ja Länsi-Suomessa se on helposti ärrä tai jossain Hämeen syvimmillä korpimailla ällä. Rauman seudulla se ääntyy yhä muinaissuomalaisittain ð-äänteenä (vrt. englannin this ja that).

Jos suomalainen ei äännä deetä oikein vaan esim. juuri vääntää sen tyyliin "yh(r)entoista". Älkää siis murehtiko, hyvät leikki-ikäisten vanhemmat, ei reeksi ääntäminen tai 'yhestä' puhuminen ole puhevika vaan murrepiirre. Sanotteko itse että 'lähdetään' vaiko kenties 'lähetään' tai 'lähretään'? Ei sitä tarvi osata ennen kuin opettelee vieraita kieliä. Muut äänteet sen sijaan on syytä opetella.

T: murreasioihin perehtynyt lukiolainen jolla ei ole elämää netin ulkopuolella
 

Yhteistyössä