Ruotsi haastettiin oikeuteen suomenkielisten lasten syrjimisestä

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
ILTALEHTI:

UutisetUlkomaat
Ruotsi haastettiin oikeuteen suomenkielisten lasten syrjimisestä

Tänään klo 11:03
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tutkii Ruotsin mahdollista syyllistymistä suomenkielisten koululaisten syrjimiseen.

Suomea puhuvien lasten ei ole annettu leikkiä äidinkielellään västeråsilaisessa koulussa. Kuvituskuva. MOSTPHOTOS
Suomen kieli on yksi Ruotsin virallisista vähemmistökielistä. Siitä huolimatta mikään oikeus ei ole linjannut, mitä se käytännössä tarkoittaa.
Nyt linjausta haetaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta, joka tutkii västeråsilaisen koulun toimintaa. Virallisesti haasteen kohteena on Ruotsin valtio. Asia pantiin vireille maaliskuussa ja otettiin käsittelyyn kesäkuussa.
Kyseessä on yksityishenkilöiden tekemä haaste, koska viranomaiset eivät halunneet puuttua koulun työntekijöiden syrjivään käytökseen.
– Kyse on siitä, että parin vuoden ajan lapsia on kielletty puhumasta suomea, vaikka he kävivät suomiluokkaa, perheiden oikeusedustaja Johanna Parikka Altenstedt kertoo Iltalehdelle.
– Opettajien mukaan suomen kieli syrjii ruotsalaisia, jotka eivät sitä ymmärrä. Sen takia esimerkiksi seitsenvuotiaita kaveruksia on pidetty erillään, lapsia on itketetty ja kielisyrjitty välitunnilla sekä koulun retkillä, Parikka Altenstedt jatkaa.
Vanhemmat ovat yrittäneet saada tilanteeseen korjausta kantelemalla ensin koulun johdolle ja sen jälkeen kunnan viranhaltijoille, mutta heidät on vain leimattu hankaliksi.

– Perheet ovat ottaneet lapsensa pois koulusta, eikä kaikilla ole nyt suomenopetusta. Eli tapahtunut syrjintä on johtanut lasten oikeuksien menettämiseen ja kielitaidon heikkenemiseen.
Parikka Altenstedtin mukaan koulutoimenvirasto, syrjintävirasto, eikä oikeusasiamieskään ole suostuneet tutkimaan vanhempien valituksia. Ne ovat luottaneet vain sokeasti Västeråsin kunnan viralliseen versioon.
– Häkellyttävää on, että Västerås on niin sanottu hallintoaluekunta suomen kielelle, ja se saa vuosittain valtiolta erikseen noin kaksi miljoonaa kruunua suomen opetuksen tukemiseen. Siitä ei tunnu kuitenkaan olevan hyötyä.
– Mistä nämä lapset saisivat oikeutta, jos ei Strasbourgista?
Tiettävästi syrjintää on esiintynyt myös Malmössä ja Göteborgissa, mutta vasta Västeråsin tapauksessa kaikki Ruotsin sisäiset oikeudelliset reitit on käyty loppuun.
Siksi vuorossa on Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Ruotsia ei ole aiemmin syytetty kielisyrjinnästä.
– Ruotsi osoittaa helposti sormellaan romanivähemmistöä sortavia Unkaria tai Romaniaa. Nyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tutkii, miten se itse on kohdellut kansallisia vähemmistöjään, Parikka Altenstedt päättää tiedotteessa.
JANNE PALOMÄKI
 
  • Tykkää
Reactions: Elena777
vierailija
Ohhoh! Jos tämä pitää paikkansa, niin törkeää henkistä pahoinpitelyä! Tulee mieleen torniojokilaakson suomenkielisten "ruotsalaistaminen" 1900-luvun alkupuoliskolla. Siitä on monilla vanhuksilla traumat. Olen sanaton...
 

Yhteistyössä