Raskausdiabetes, en ymmärrä

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Sain raskausdiabetes-diagnoosin. Ainoastaan keksimmäinen luku oli raja-arvo, eli tilanne ei ole kovin paha ja ruokavaliohoidolla aloitetaan.

Mutta yhtä asiaa en ymmärrä, eikä neuvolan henkilö osannut vastata selkeästi.

Mistä johtuu, että iltapala vaikuttaa niin voimakkaasti aamupaastolukuun? Ja nimenomaan niin, että jos syö myöhemmin, on aamun luku matalampi.

Tätä logiikkaa en ymmärrä. Olen tosi huono syömään iltapalaa. Yleensä syön klo 17-18 päivällisen ja seuraavan kerran aamulla. Aamupalan lisäksi syön lounaan ja iltapäivällä välipalan, eli neljä kertaa päivässä. Miksi minun pitää nyt syödä myös illalla klo 21? Eikö se iltasyöminen juuri nosta niitä aamun verensokereita??
 
vierailija
Eikös paastoamisen nimenomaan pitäisi laskea verensokeria? Monethan paastoavat 16/8-menetelmällä, juuri pitääkseen verensokerin tasaisena?
Paasto laskee verensokeria, mutta paaston jälkeen syöty ensimmäinen ateria nostaa sitä jyrkästi. Siksi on hyvä syödä tasaisesti. Itse söin aamulla herätessä yhden riisikakun margariinin, juuston ja kurkkuviipaleiden kera ja mustaa kahvia. Tässä oli niin minimaalisesti hiilareita, että aamusokeri pysyi sallituissa rajoissa. Tunnin kuluttua tästä aamupalasta pystyin syömään kunnon aamiaisen sokerin nousematta liikaa. Päivän hiilarit painottuivat päivälliseen ja illalliseen, mikä itse asiassa on juuri se tapa millä haluan muutenkin syödä. Neuvolan terkkari neuvoi ihan päin seiniä syömään "kunnon aamiaisen", jonka neuvon diabeteshoitaja kumosi. Sain myös neuvolasta ohjekirjan, jossa käskettiin rajoittaa kaloreita, vaikka olin valmiiksi normaalipainoinen ja laihduin raskauden aikana. Eli huono on ohjeistus ja neuvolan tädit ei kai radista tiedä hölkäsen pöläystä. :I

Kokeilemalla löydät, miten juuri sinulla pysyy sokerit sopivina. Ei se raskaus niin kauan kestä, sitten saa taas syödä entisellä tyylillä. Jos ei ruokavalio riitä, niin piikität insuliinia ja saat vastaavastu syödä vapaammin. Tsemppiä.
 
vierailija
Paasto laskee verensokeria, mutta paaston jälkeen syöty ensimmäinen ateria nostaa sitä jyrkästi. Siksi on hyvä syödä tasaisesti. Itse söin aamulla herätessä yhden riisikakun margariinin, juuston ja kurkkuviipaleiden kera ja mustaa kahvia. Tässä oli niin minimaalisesti hiilareita, että aamusokeri pysyi sallituissa rajoissa. Tunnin kuluttua tästä aamupalasta pystyin syömään kunnon aamiaisen sokerin nousematta liikaa. Päivän hiilarit painottuivat päivälliseen ja illalliseen, mikä itse asiassa on juuri se tapa millä haluan muutenkin syödä. Neuvolan terkkari neuvoi ihan päin seiniä syömään "kunnon aamiaisen", jonka neuvon diabeteshoitaja kumosi. Sain myös neuvolasta ohjekirjan, jossa käskettiin rajoittaa kaloreita, vaikka olin valmiiksi normaalipainoinen ja laihduin raskauden aikana. Eli huono on ohjeistus ja neuvolan tädit ei kai radista tiedä hölkäsen pöläystä. :I

Kokeilemalla löydät, miten juuri sinulla pysyy sokerit sopivina. Ei se raskaus niin kauan kestä, sitten saa taas syödä entisellä tyylillä. Jos ei ruokavalio riitä, niin piikität insuliinia ja saat vastaavastu syödä vapaammin. Tsemppiä.
Kiitos kun selvensit asiaa. Neuvolassa annettiin yleisiä ohjeita, mutta niitä ei osattu perustella ollenkaan, että miksi näin.
 

Yhteistyössä