puheen viivästyminen,lapsi 3 vuotta

  • Viestiketjun aloittaja "äiti"
  • Ensimmäinen viesti
"äiti"
Eli meidän pojalla puheen viivästymistä,nyt kuitenkin tullut sanoja todella paljon,mutta ongelma on se että ei käytä niitä sanoja muutakuin silloin sanoo kun pyytää sanomaan jonkun tietyn sanan. Miten voisi "opettaa" lasta että lapsi rupeaisi sanomaan niitä sanoja itse? Meillä viittomat käytössä ja kuntoutusohjaaja käy viikon välein ja päiväkoti aloitettu ja kaikista on ollut todella paljon apua! Nyt vielä tutkitaan kaikkea mahdollista magneettikuvauksista lähtien,itse en usko että mitään suurempaa löytyy,ymmärtämisessä,motoriikassa yms ei mitään ongelmia ole. Mutta miten teillä muilla joilla lapsella viivästymää?
 
Meillä on myös samanlainen "ongelma" Poika täyttää syksyllä 3 vuotta ja satunnaisia sanoja tulee. Ei sano jos pyytää.. Ymmärtää hyvin mitä puhutaan ja poika osaa viittomalla kertoa mitä haluaa tai tarkoittaa. Poika on kotona minun ja pikkusiskonsa kanssa, mutta puhun hänelle paljon ja luetaan kirjoja. neuvolatätimme ei ollu huolissaan mutta varasi kuitenkin ajan lääkärille joka tarkistaa kielijänteen. Huomenna olisi vuorossa se aika.
 
"vieras"
Meillä puheterapeutti 'opetti' puhumaan, etenkin leikkiessä. Puheterapia oli ensimmäiset vuodet lähinnä leikkimistä. Lapsi puhua pulpattaa aina leikkiessä, eri asia saako siitä sitten kaikki selvää. Meillä niitä sanoja rupesi tulemaan vasta nelivuotiaana.

Aika yleensä auttaa, viitomien kanssa aina yritettiin myös innostaa puhumaan. Nykyään on nuo viittomat jääneet täysin pois käytöstä. Hitaasti on menty eteenpäin.
 
äiti ap
tulehan kertomaan äiskä89 miten meni! meillä myös auttanut viittomat todella paljon arkea ja lapsi oppii ne nopeasti,jotenkin tuntuu että viittomien kautta on tullut myös sanoja paljon. sanavarasto on tosi laaja, vielä kun lapsi oppisi käyttämään niitä sanoja. toki sanoja sanoo,niitä tuttuja mitkä ollut käytössä kauemmin. joka päivä kuitenkin uusia tulee mutta pyydettäessä niitä sitten kuitenkin vain sanoo. päiväkotia suosittelen niille joilla näitä "ongelmia" on,jos se vain on mahdollista. ja niinhän se yleensä menee että hitaasti eteenpäin mennään ja välillä on niitä kausia et harpataan eteenpäin. aika ihmeellistä että neuvolassa ei vielä 3 vuotiaasta olla huolestuttu kun puhetta ei tule! meillä kiinnitettiin huomiota jo 2v neuvolassa,toki eroja löytyy,niin neuvoloissa kuin lapsissakin. meillä myös viittomat jääneet niistä sanoista jotka jo osaa sanoa.
 
Tuun kyllä sitten kertomaan! :) meillä myös kiinnitettiin huomiota jo 2 v neuvolassa! neukkutäti sanoin viime kerralla ennen kun pisti lääkärille ajan, että "3 vanha pääsee sitten puheterapeutille" toisaaltaan en ole yhtään innostunut siitä ajatuksesta mutta tottakai sellainen aloitetaan jos niin suositellaan ja katsotaan tarpeelliseksi! :) muta katsotaan mitä se lääkäri huomenna tuumailee!
 
Noniin, lääkäri sanoi että kielijänteestä ei ole kiinni, muu kehitys on hyvää ja normaalia, paitsi puheentuotanto. Alkuun seuraillaan kesän yli joskos se puhe alkaisi sieltä tulemaan, puheterapeutille sitten myös saisi varailla aikaa.
 
"äiti"
toivottavasti se puhe teillä alkaisi kesän aikana tulemaan! Meillä myös kehitys muuten on normaalia mutta se puheentuotanto hakuses. Ja meillä tosiaan tutkitaan kaikennäköstä,uni eeg,magneettikuvaus,puheterapeutti,ym verikokeita ja pissakokeita otettu,tulokset tulee varmaan noin kuukauden
kuluttua,mutta en usko niistä mitään löytyvän just siksi kun muuten kehittyy niinku pitääkin ja joissakin asioisssa menee 4 vuotiaan tasolla. Meillä ollaan jonossa puheterapiaan,tietysti toivon että sitä ei tarvitse mutta katsotaan miten siinä kohtaa menee kun sinne pääsisi. Jos teillä se puhe ei ala niin suosittelen kyllä terapiaa,meillä myös esikoinen kävi puheterapiassa kun pari kirjainta oli hakusessa ja siitä oli hyötyä. Viittomat on toinen jota suosittelen ja kuntoutusohjaaja,jos teillä siihen menee että puhe ei ala itekseen,toivotaan että alkaisi,ei tarvitsisi tähän rumbaan lähteä. :) minä ainakin olen luottavaisin mielin oman lapseni kanssa,kyllä se puhe sieltä lähtee:) kirjottele taas jos tulee jotakin uutta ja minäkin voin kirjotella aina kun jotakin tulee:)
 
Meillä myös poika ymmärtää tosi hyvin mitä hänelle puhutaan :) Toivotaan ja jaksan uskoa että puhetta tulisi ennen 3 v synttäreitä :) Ainakin enemmän kun nytten! Ai teillä tutkitaan noin tarkasti, täällä ei,tai ei ainakaan meidän "tapauksessa" :) Kyllähän toi puheterapia otetaan käyttöön jos ei muu auta! Toivon tietysti että mitään rumbaa ei tarvitsisi aloittaa.
Kirjoittelen mielelläni kuulumisia ja kiva tietenkin kuulla miten teillä asiat luonailee :)
 
Niin ja lääkäri (myös neuvolatäti) sanoi että satujen lukeminen on hyvä ja myös puhua paljon lapselle :) näitähän meillä kyllä jo harrastetaankin, puhua pälpätän pojalle mitä millonkin :D ja satuja luetaan kun pikkusisko nukkuu päikkäreitä :)
 
"äiti"
mä kysyisin teiltä muilta, onko teillä kulkenu toi puheenviivästymä ja potalleoppiminen käsi kädessä?

mun lapsi on tutkimuksissa (ja käyny vuoden jo puheterapiassa), noiden kahden asian vuoksi. Kaikki tulee housuun ja ei puhu paljoakaan. Muuten ihan välkky nelivuotias, ja motorisesti hyvin taitava. Samoin piirtää osaa niin ettei suttaa yhtään reunojen yli, ja osaa joitakin sanoja kirjoittaakin, sekä vähän lukea. Laskee kahteenkymmeneen jne. Ton takia onkin hämmentävää että noin viisas poika ei käy potalla, ei puhu, ei osaa "käyttäytyä" (siis sillä tasolla mitä nyt yleensä ihmiset odottaa nelivuotiaan olevan, käytöstavoiltaan toi on kakarempi kuin 2-vuotias pikkuveljensä). On hurjan ihana kun on hyvällä päällä, saa mahdottomia raivareita kun ei ole

Aspergeria epäilevät, ja asperger-piirteistä onkin papereissa merkintää, jotta saimme päivähoidosta pienryhmän. Itse asiassa päivähoitoa suositeltiin jo sillon kun olin vielä kotona. Mutta tuota erityispäivähoitoa ja puheterapiaa lukuunottamatta me yritetään arkea vetää suht normaalisti, vaikka onhan tää aika sirkusta välillä
 
"Vieras"
Meillä ei tyttö puhunut 2v:nä kuin alle 10 sanaa. Soitin itse puheteraputille ja pyysin päästä näytille. Tyttö aloitti puheterapian 2,5v:nä. Reilu 3v:nä kävimme etelässä ja kun tulimme sieltä puheterapeutti sanoi että mitä olemme tehneet tytöllemme kun puhe parani huomattavasti.
Puheterapiassa kävimme 4v:ksi asti.
 
"vilivilpertti"
Meidän molemmat lapset rupesivat puhumaan vasta lähempänä 3 vuotta. vanhemman kans mentiin puheterapeutille jo hänen ollessaan 2,5v. koska neuvolatäti sanoi että sinne pitää mennä. Testien jälkeen pt oli sitä mieltä että muuten on täysin normaalisti kehittynyt lapsi että pt:lla ei tarvitse käydä kuin tark.käynneillä puolen vuoden välein. Kyllä sitä puhetta rupesi tulemaan, hitaasti mutta varmasti. Nyt hän on jo koululainen ja osaa puhua ihan normaalisti.
Nuorempi lapsemme täyttää tänä vuonna 5v. ja puhuu paljon mutta puhe on vielä hieman epäselvää. Ja hänkin on muuten täysin normaalisti kehittynyt lapsi. Häntä emme ole vieneet pt:lle vaikka neuvolasta niin suosittelivatkin. Koska meidän mielestämme hänen puheenkehityksensä on mennyt ihan samalla lailla kuin isommalla sisarruksella. Ja tämä meidän 4 vuotias osaa jo laskea esim. ekaluokkalaisten matikan tehtäviä ja hän on myös hyvin kiinnostunut lukemisesta (hän siis haluaa että opetan hänelle mm. tavujen lukemista jne.), hän tykkää tehdä palapelejä, oppi ajamaan polkupyörällä ilman appareita jo 3 vuotiaana jne. Nämä nyt ei oikein liity tuohon puhumiseen, mutta kerroinpahan vaan että lapsi voi olla ihan täysin normaalisti kehittynyt muilta osin vaikka se puheentuotto olisikin hieman jäljessä. :D
 
Jaahas, kesä alkaa olemaan ohitse, alkaa ihana syksy! Meillä poitsu on oppinut paljon uusia sanoja mutta myös omaa kieltä tulee edelleen.. Äitinä tietysti ymmärrän melkein kaiken mitä hän puhuu ja tarkoittaa.;) Parin viikon päästä on 3v neuvola, siellä sitten katsotaan joskos sitä aikaa tarvitsee varata sille puheterapeutille =)

Toivottavasti tätä ryhmään ei ole unohdettu ja että keskustelu voisi jatkua kyseisestä aiheesta! :D
Ihanaa syksyä kaikille!!
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä