Joo, niin miäkin väitinAlkuperäinen kirjoittaja Se on:se luku, joka korotetaan johonkin potenssiin eli tässä tapauksessa 2/3
Miä yritin laventaa ja supistaa niitä osoittajaa ja nimittäjääAlkuperäinen kirjoittaja tyttöjen äiti:Tuossa laskussa sekä osoittaja että nimittäjä korotetaan siis viiden potenssiin. Sen jälkeen supistaa luvunjärkeväksi.
Juurikin näin (terveisin matematiikan ylioppilas)Alkuperäinen kirjoittaja No jos:se luku 2/3 ei ole suluissa, niin vastaus on 2. Silloin eksponentti 5 koskee vain lukua 2, ei sitä nimittäjän kolmosta.
Eli siis jätetäänkö se /3 ihan vaan huomiomatta?Alkuperäinen kirjoittaja DsariaL:Juurikin näin (terveisin matematiikan ylioppilas)Alkuperäinen kirjoittaja No jos:se luku 2/3 ei ole suluissa, niin vastaus on 2. Silloin eksponentti 5 koskee vain lukua 2, ei sitä nimittäjän kolmosta.
Ai se on suluton lasku.?? No ei sitä lasketakaan näin. Sori vaan!!!Alkuperäinen kirjoittaja tyttöjen äiti:No mulle tulee vast. 32/243 (en löydä sopivaa supistajaa), mut desimaalilukuna 0,13168. En kelläkään vetäs itteäni hirteen tän asian puolesta.
Juu, kyllä se tässä tapauksessa jätetään "käsittelemättä". Eli vastaus tuohon laskuun olisi 32/3.Alkuperäinen kirjoittaja samperi:Eli siis jätetäänkö se /3 ihan vaan huomiomatta?Alkuperäinen kirjoittaja DsariaL:Juurikin näin (terveisin matematiikan ylioppilas)Alkuperäinen kirjoittaja No jos:se luku 2/3 ei ole suluissa, niin vastaus on 2. Silloin eksponentti 5 koskee vain lukua 2, ei sitä nimittäjän kolmosta.
Sitäpaitsi siinä kysyttiin vaan kantalukua, ja mä en nyt taas edes ajatellut asiaa vaan ruperin laskemaan sitä varsinaista laskua!!! Pitää varmaan kuunnella tai siis lukea mitä ihmiset sanoo.Alkuperäinen kirjoittaja tyttöjen äiti:Ai se on suluton lasku.?? No ei sitä lasketakaan näin. Sori vaan!!!Alkuperäinen kirjoittaja tyttöjen äiti:No mulle tulee vast. 32/243 (en löydä sopivaa supistajaa), mut desimaalilukuna 0,13168. En kelläkään vetäs itteäni hirteen tän asian puolesta.
Näin juuri. Voidaan vaikka ajatella, että (laskussa 4/6 potenssiin 5) luku 4 potenssiin 5 on sen jakoviivan yläpuolella ja luku 6 sen alapuolella. Eli sama kuin olisi vaikka (3+2)/(6+6), jolloin siis jakoviivan yläpuolella olevat erikseen ja taas jakoviivan alapuolella erikseen ja sen jälkeen vasta jaetaan.Alkuperäinen kirjoittaja samperi:Eli jos olisi vaikka lasku 3/4 potenssiin 7, niin kantaluku olisi 3?
Tai vaikka 4/6 potenssiin 5, kantaluku 4 jne jne
Oikein paljon kiitoksia :flower: :flower:Alkuperäinen kirjoittaja DsariaL:Näin juuri. Voidaan vaikka ajatella, että (laskussa 4/6 potenssiin 5) luku 4 potenssiin 5 on sen jakoviivan yläpuolella ja luku 6 sen alapuolella. Eli sama kuin olisi vaikka (3+2)/(6+6), jolloin siis jakoviivan yläpuolella olevat erikseen ja taas jakoviivan alapuolella erikseen ja sen jälkeen vasta jaetaan.Alkuperäinen kirjoittaja samperi:Eli jos olisi vaikka lasku 3/4 potenssiin 7, niin kantaluku olisi 3?
Tai vaikka 4/6 potenssiin 5, kantaluku 4 jne jne
Vähän hankalasti selitetty...
:flower:Alkuperäinen kirjoittaja ope:Hyvä nyrkkisääntö on, että eksponentti vaikuttaa vain lähimpään lukuun, ellei ole sulkeita...
Potenssi tarkoittaa, että se kantaluku kerrotaan niin monta kertaa kun potenssi on eli 3 potenssiin 4, merk. 3^4=3*3*3*3= 81 ja sitten tuo -(3)^1=-3, jos tuo miinus olisi sulkeissa, niin merkitys muuttuisi, esim.Alkuperäinen kirjoittaja Tyttö:miten potenssit yleensäkään edes lasketaan? en ymmärrä.
no kyllä siis ymmärrän tuon 3 potenssiin 4, mutta sitten niitä -(3) potenssiin 1 esim.
Kaupallinen yhteistyö: Storytel