Grillipihvit ja yrttivoi
150 - 300 g naudan sisä- tai ulkofileetä/syöjä eli 1-2 pihviä kullekin
4-8 viipaletta amerikanpekonia
2 tl öljyä
ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta
Yrttivoi:
100 g voita
2 rkl yrttisilppua, esim. timjamia
(2-3 valkosipulinkynttä puserrettuna)
Muuta
Tarjoa pihvit kullekin sopivan kypsinä. Sekoita lisäksi salaatti ja höyrytä kasviksia. Jälkiruokana maistu-vat mansikat ja jäätelö.
1. Lämmitä pihvit huoneenlämpöisiksi.
2. Nuiji ne molemmin puolin varoen.
3. Kiedo pihvien ympärille pitkittäin halkaistu pekonisuikale ja kiinnitä se hammastikulla.
4. Sivele lihapinnat öljyllä.
5. Grillaa pihvejä jälkilämmössä ensin toiselta, sitten toiselta puolen 2-3 minuuttia. Tai paista pan-nulla.
6. Mausta.
7. Irrota tikut.
8. Tarjoa lisänä maustevoita, jonka olet valmistanut etukäteen sekoittamalla mausteet pehmeään voi-hin.
9. Painele voi folioarkin välissä paksuhkoksi levyksi ja pakasta.
10. Ota levystä muotilla paloja tai leikkaa se veitsellä kuutioiksi.
Sinihomejuustolla maustettu lihapata
400 g lampaan- tai naudanpaistikuutioita
2 sipulia lohkoina
2 rkl margariinia tai voita
1 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
muutama kokonainen maustepippuri
2 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl vettä
3 rkl tomaattisosetta
1 rkl hunajaa
150 g vihreitä papuja
100 g sinihomejuustoa
1. Ruskista lihakuutiot ja sipulilohkot.
2. Mausta.
3. Ripottele vehnäjauhot lihapalojen pinnalle.
4. Lisää vesi.
5. Hauduta melkein kypsäksi.
6. Lisää tomaattisose, hunaja, pavut ja sinihomejuusto.
7. Hauduta kypsäksi.
8. Tarjoa lihapata perunoiden tai riisin kanssa.
Porsaan grillileikkeet ja sipulit
8 viipaletta porsaan ulkofileetä tai porsaankyljystä
2 rkl öljyä
2-3 tippaa balsamietikkaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
(rosmariinia)
4-8 kesäsipulia
vettä, suolaa
Lisäksi:
tomaattinen valmiskastike, esim. pastakastike
1. Lämmitä lihat huoneenlämpöisiksi.
2. Nuiji lihat kevyesti nyrkillä.
3. Leikkaa niiden reunaan muutama poikkiviilto, etteivät ne käpristy kypsymisen aikana.
4. Sekoita öljy ja etikka ja valele lihojen pinnat.
5. Kypsennä kyljyksiä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, ensin toiselta ja sitten toiselta puolelta. Mausta ne kypsinä.
6. Viipaloi yksi sipuli raakana ja kiehauta loput suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi.
7. Valuta ja grillaa kypsiksi kyljysten kanssa.
8. Tarjoa lisäksi raakoja sipulirenkaita, keitettyjä perunoita ja kiehautettuja kasviksia, esim. sokeri-herneitä.
Muuta
Porsaanliha on aina mehevää, koska siinä on hiukan rasvaa mukana. Kypsennä liha täysin kypsäksi eli niin, että pistokohdasta valuva neste on kirkasta tai ainakin vaaleanpunertavaa.
Burgundin pata
(neljälle)
250 naudan paistia
50g pekonia
1rkl rasvaa
1 sipuli
1 porkkana
2tl suolaa
1/4tl valkopippuria
1 valkosipulin kynsi
1rkl vehnäjauhoja
400g tomaattimurskaa
1. Leikkaa liha kuutioiksi ja suikaloi pekoni.
2. Ruskista ne padassa
3. Leikkaa sipuli renkaiksi ja porkkana pieniksi paloiksi.
4. Lisää ruskistuneiden lihojen päälle sipulirenkaat ja porkkanapalat.
5. Lisää mausteet ja ripottele vehnäjauhot pataan.
6. Lisää tomaattisurvos ja anna padan hautua hiljalleen.
7. Tarjoa esim perunoiden kera.
Lammasruukku
(5-6 annosta)
n. 1 kg luutonta lampaan- tai naudanpaistia
1-2 rkl öljyä
2 porkkanaa
½ juuriselleriä
10 pikkusipulia
1 tlk (400 g) Diva chilimaustettua tomaattimurskaa
1- 2 dl kuivaa valkoviiniä tai lihalientä
1 tl suolaa
2-3 valkosipulin kynttä
2 laakerinlehteä
1 tl timjamia
1 tl basilikaa
Pinnalle:
hienonnettua tuoretta timjamia tai basilikaa
1. Leikkaa liha annospaloiksi (3 x 3 cm).
2. Ruskista lihapaloja kahdessa kolmessa erässä padassa öljyssä.
3. Kuori porkkanat, selleri ja sipulit.
4. Pane porkkanaviipaleet, sellerikuutiot ja sipulit kokonaisina pataan lihapalojen kanssa.
5. Lisää tomaattimurska sekä valkoviini.
6. Kuumenna pata liedellä kiehuvaksi ja lisää mausteet.
7. Hauduta kypsäksi kannen alla 175 asteen uuninlämmössä noin 1 ½ tuntia.
8. Hienonna padan pinnalle tuoretta yrttiä.
9. Tarjoa riisin, pastan tai couscousin kanssa.
Pippuripihvit
2 mureaa ulko- tai sisäfilepihviä
rasvaa paistamiseen
suolaa
musta-, viher- ja rosépippuria
2 dl kermaa
1 tl sinappia
½ lihaliemikuutio
1. Muotoile pihvit käsin.
2. Hiero suola ja pippurit lihan pintaan.
3. Paista molemmilta puolilta pari minuuttia.
4. Kääri pihvit molemmilta puolilta folioon, jotta ne pysyvät lämpiminä kun teet kas-tikkeen.
5. Kaada kerma pannulle
6. Mausta puolikkaalla lihaliemikuutiolla ja sinapilla.
7. Keitä hetki kunnes kerma sakenee.
8. Kaada pihvien päälle.