Porsaan sisäfile oli ravintolassa hieman punertavaa! Voiko tulla jotain??

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja kypsä
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
K

kypsä

Vieras
Eikö se ole niin että porsaan liha pitää aina olla täysin kypsää? Ja naudan filettä voi syödä vaikka raakana.

Olin duuniporukan kanssa ja kukaan muu ei sanonut siitä mitään niin en mäkään kehdannut alkaa valittamaan...
 
voi saada trikiinimyrkytyksen,

Trikinoosi on Trichinella-loismadon aiheuttama eläinten tauti ja tarttuu ihmiseen harvoin, Suomessa tapauksia on vain yksittäisiä. Trikiiniä esiintyy teuraseläimissä sioissa, villisioissa ja karhussa. Eläimissä tauti tarttuu vain lihansyöjiin. Trikiini tarttuu syötäessä toukkien saastuttamaa, huonosti kypsennettyä lihaa. Ihmisen suolessa toukat vapautuvat kapseleistaan ja hakeutuvat verenkierron kautta maksaan ja lihaksiin, jossa ne kapseloituvat. Suurin osa tartunnoista on oireettomia ja oireet riippuvat toukkien määrästä. Lihaksiin joutuessa toukat voivat aiheuttaa kuumetta ja yliherkkyysreaktion. Veren valkosoluissa lisääntyvät ns. allergiasolut, eosinofiilit. Hyvää lääkehoitoa trikinoosiin ei ole. Trikinoosia ehkäistään hyvällä lihatarkastusjärjestelmällä ja välttämällä villieläinten lihan syöntiä. Lihan kypsentäminen yli 77-asteiseksi tappaa toukat.

mutta harvoin tätä tavattu suomessa :)
 
voi saada trikiinimyrkytyksen,

Trikinoosi on Trichinella-loismadon aiheuttama eläinten tauti ja tarttuu ihmiseen harvoin, Suomessa tapauksia on vain yksittäisiä. Trikiiniä esiintyy teuraseläimissä sioissa, villisioissa ja karhussa. Eläimissä tauti tarttuu vain lihansyöjiin. Trikiini tarttuu syötäessä toukkien saastuttamaa, huonosti kypsennettyä lihaa. Ihmisen suolessa toukat vapautuvat kapseleistaan ja hakeutuvat verenkierron kautta maksaan ja lihaksiin, jossa ne kapseloituvat. Suurin osa tartunnoista on oireettomia ja oireet riippuvat toukkien määrästä. Lihaksiin joutuessa toukat voivat aiheuttaa kuumetta ja yliherkkyysreaktion. Veren valkosoluissa lisääntyvät ns. allergiasolut, eosinofiilit. Hyvää lääkehoitoa trikinoosiin ei ole. Trikinoosia ehkäistään hyvällä lihatarkastusjärjestelmällä ja välttämällä villieläinten lihan syöntiä. Lihan kypsentäminen yli 77-asteiseksi tappaa toukat.

mutta harvoin tätä tavattu suomessa :)

Suomessa ei voi saada trikiiniä teurastamosta tulleesta lihasta, koska Suomessa pitää jokainen ruho tutkia trikiinin varalta. Muita matoja voi kyllä sianlihasta saada jos sitä ei ole kuumennettu tarpeeksi. Mutta punertava sisus ei kyllä vielä kerro sitä onko liha sisältä raakaa vai ei, koska sen läpötila on voinut silti nousta tarpeeksi tappaakseen kaikki haitalliset bakteerit ja madot.
 
Noita ruokaohjelmia kun kattoo, niin nykyään näkyvät jättävän ihan kaiken lihan punaiseksi, kun "suomalainen liha on niin turvallista". Yököttää ajatuskin..
 
Kyllä se sisältä punertava tai pinkki sianliha voi pienellä todennäköisyydellä sisältää eläviä trikiinin toukkia. Liha kyllä tarkastetaan Suomessa, mutta mikään ihmisen tekemä tarkistus ei ole 100-prosenttisen varma.
Pahimmillaan voi johtaa kuolemaan (jos toukkia aivoihin, keuhkoihin tai sydänlihakseen), vaikea parantaa.
Ei se juutalaisten ja muslimien sianlihakielto ole tyhjästä lähtenyt. Jos valittavana on raaka sianliha tai ei mitään, valitsen jälkimmäisen.

2737862.jpg



Trichinella-Life-Cycle.jpg



Tähän vielä herkullinen lainaus:
"Trikinoosin taudinkuva

Ihmisen syödessä lihaa tai lihavalmisteita, joissa on koteloituneita trikiinejä, trikiinit vapautuvat mahassa ja pohjukaissuolessa ympäröivistä koteloistaan, jotka sulavat ravinnon mukana. Eläimillä taudin kulku on aivan samanlainen kuin ihmisillä. Vapauduttuaan trikiinit asettuvat pohjukaissuolen ja jejunumin eli tyhjäsuolen limakalvon poimuihin ja kypsyvät kolmessa tai neljässä päivässä sukukypsiksi. Silloin naarapuoliset madot ovat noin 4 mm:n ja koiraspuoliset noin 1,5 mm:n pituisia. Molempien läpimitta on vain noin 0,05 mm. Hedelmöityneet naarat tunkeutuvat suolen limakalvoon ja jokainen niistä munii 5.—7. päivästä alkaen 1000—2500 munaa, joista kehittyy melkein samantien liikkuvia, vain 0,01 mm:n pituisia toukkia. Joskus trikiinien vapautuminen ja kehittyminen tapahtuvat hitaammin pitemmän ajan kuluessa.

Jos ravinnossa on vähän trikiinejä, voi taudin alkuvaihe olla lähes oireeton. Jos taas trikiinejä on paljon, on seurauksena nopeasti voimakas suolistotulehdus, johon liittyy kuumetta, oksennuksia, ripulia ja mahdollisesti ihottumaa. Oireet saatetaan helposti sekoittaa ruokamyrkytykseen. Ripulin mukana erittyneet sulamattomat trikiinikotelot ja niistä juuri vapautuneet trikiinit saattavat tartuttaa sikoja, jos sairaiden ihmisten ulosteita joutuu sikojen ulottuville.

Trikiinin toukat kaivautuvat suolen seinämään ja jopa seinämän läpi vatsaonteloon. Pian toukat kulkeutuvat imusuonia pitkin vereen ja sen mukana kaikkialle elimistöön. Lopuksi ne hakeutuvat erityisesti poikkijuovaiseen lihaskudokseen. Niiden mielipaikkoja ovat varsinkin pallean, silmien, niskan, nielun, kurkunpään ja kielen lihakset, mutta myös raajojen lihakset ja usein myös sydänlihas. Toukkien asettuessa lihaksiin esiintyy vaikeissa tapauksissa kuumetta 40—41 astetta ja hourailua. Toukat voivat aiheuttaa myös aivotulehduksen. Kuumeilu saattaa kestää 6—7 viikon ajan. Trikinoosi on usein hengenvaarallinen tauti. Tautiin kuolee keskimäärin 5—15 % sairastuneista, mutta vaikeissa tartunnoissa kuolleisuus on ollut jopa 30 %.

Toukkien valtaamat lihakset ovat särkeviä ja kosketusarkoja sekä liikutettaessa aristavia ja kankeita. Silmäluomissa esiintyy usein turvotusta. Silmien sidekalvoissa voidaan havaita sarveiskalvon lähellä pieniä verenpurkautumia, samoin sormien ja varpaiden kynsien alla. Toukkien koteloituminen kudoksissa alkaa noin 17. päivänä taudin tartunnasta ja kestää 2 viikkoa. Sen aikana toukka kasvaa, kiertyy spiraaliksi ja kehittää ympärilleen kotelon. Vasta tämän vaiheen jälkeen trikiini on taas lisääntymiskykyinen. Kotelo alkaa kalkkiutua noin kuuden kuukauden kuluttua. Lihakseen koteloituneet toukat kuolevat yleensä muutaman vuoden kuluessa, mutta toisinaan niiden on todettu säilyvän elossa jopa yli 20 vuotta.

Joskus trikiinin toukkia on osoitettavissa ulosteista taudin alkuvaiheessa ja veressä 9. päivänä tartunnasta. Valkosolujen ja erityisesti eosinosolujen määrä veressä lisääntyy. Trikiinit muodostavat myrkkyä, joka aiheuttaa elimistössä vasta-aineiden muodostumista. Niiden seurauksena tauti on varmistettavissa ihokokeella (Bachmanin koe) tai verinäytteillä kahden-kolmen viikon kuluttua tartunnan saamisesta. Trikiinien tunkeuduttua lihaksiin tauti voidaan todeta myös niistä otetun näytteen avulla. Tiabendatsoli -niminen lääke tehoaa taudin alkuvaiheessa suolistossa oleviin trikiineihin, mutta myöhemmin tautiin voidaan käyttää vain oireenmukaista hoitoa.
- - -
Suomessa todetaan vuosittain keskimäärin parisenkymmentä trikiinejä sisältävää ruhoa, jotka hylätään ja hävitetään."
 
Viimeksi muokattu:
Täysin kypsäksi (tai ylikypsäksi) paistettu porsaan sisäfilee on kuiva ja mauton. Yleensä se vielä paistetaan varmuuden vuoksi yli-yli tuon vanhan nyrkkisäännön takia. Tuo taktiikka toimii hyvin rasvaisten ruhonosien kanssa, mutta pilaa fileiden kaltaiset rasvattomat lihat.

Liha voi kuitenkin olla punertavaa olematta raakaa. Oleellista on se, onko se tasaisesti hieman vaaleanpunaista eli kypsän lihan väristä vai mediumia, jolloin siinä on selvästi eri värinen raaempi alue kypsän lihan keskellä. Tosin mikäli (suomalaista) suositusta noudatetaan ja kypsennetään liha 70 asteeseen, ei siinä ole oikeastaan minkäänlaista punaa enää näkyvissä.

Jos asia on ongelma, jättäisin suosiolla porsaan sisäfileet ja oikeastaan ulkofileetkin syömättä. Niistä on vaikea saada hyvää, jos ne haluaa paistaa sinne 70 asteeseen tai yli. Turha ottaa riskiä kuivasta lihasta kun saatavilla on kyljyksiä ja kasleria ja kinkkuakin.
 

Yhteistyössä