PITKÄT menkat

  • Viestiketjun aloittaja missX
  • Ensimmäinen viesti
missX
Osaisikohan joku neuvoa..?
Minulla on jo toista kuukautta todella ihmeelliset menkat: ensin viikon verran tavallista niukempaa vuotoa (luulen että menkat ovat siinä koska olo on turvonnut, kipeä) ja sitten menkat alkavatkin uudestaan aivan normaaleina! Onko kyseessä jonkinlailnen hormonihäiriö? Vastaava sattui myös keväällä kerran. Lopetin pillereiden syönnin joulukuussa, voiko asia vaikuttaa vielä..?
Ilmeisesti on otettava lääkäriin yhteyttä, mutta olisi kiva jos joku osaisi kertoa lääkäriaikaa odotellessa että mistä voi olla kyse.. Kiitos! :)
 
surffaaja
Etsiessäni mahdollista syytä omiin kuukautishäiriöihin osui silmiini tälläinen juttu:

Metrorragia
Metrorragialla tarkoitetaan välivuotoja, ylimääräisiä kuukautisten välillä ilmaantuvia asyklisiä vuotoja. Metrorraginen vuoto voi johtua elimellisestä tai hormonaalisesta syystä. Tähän ryhmään kuuluu myös postmenopausaalinen vuoto (metrorrhagia postmenopausalis).

Etiologia ja oireet
Tavallinen metrorragiavuoto on ns. ovulaatiovuoto. Se on yleensä niukka, kestää yksi-kaksi päivää, ja siihen liittyy usein kipua. Vuoto johtuu preovulatorisen estrogeenipitoisuuden nopeasta laskusta. Ns. keltarauhasen vajaatoiminnassa esiintyy niukkaa tiputteluvuotoa ennen varsinaista kuukautisvuodon alkamista. Kuukautiskierron epäsäännöllisyyteen (erilaiset anovulatoriset tilat) voi myös liittyä metrorragiaa.
Metrorragia voi liittyä kaikkien ehkäisymenetelmien käyttöön (varsinkin minipillerit ja kapseli). Myös infektiot voivat aiheuttaa metrorragiaa, jolloin vuoto on niukkaa, verensekaista ja märkäistä.
Elimellisistä syistä tavallisimpia ovat kohdun kaulakanavan polyypit, jotka aiheuttavat tiputtelua ja kosketusvuotoa. Muita mahdollisia syitä ovat myoomat (sijainnin mukaan). Myös maligniteetit on muistettava: niiden osuus metrorragian aiheuttajana lisääntyy iän mukana. Jos menopaussi-iässä oleva nainen on ollut amenorreassa kuusi kuukautta ja sen jälkeen ilmenee vuotoa, pahanlaatuinen kohdun tauti on aina poissuljettava.

Diagnoosi
Jälleen anamneesi voi antaa viitteen taustalla olevasta syystä - erityisesti oireen ajoittuminen kuukautiskiertoon on kartoitettava. Gynekologista sisätutkimusta täydentävät papanäyte ja tarvittaessa infektionäytteet. Kaavinta ei ole aiheellinen, mutta endometriumnäyte kannattaa ottaa herkästi ainakin vaihdevuosia lähestyvältä naiselta. Tähän on nykyisin hyviä tavallisen vastaanottotoiminnan yhteydessä käytettäviä näytteenottovälineitä (esimerkiksi Pipelle). Myös ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää endometriumin tilaa. Joskus on syytä harkita hysteroskopiaa, jos oire on pitkäaikainen eikä reagoi käytetylle hoidolle. Postmenopausaalinen vuotopotilas on aina ohjattava lisätutkimuksiin naistentautien poliklinikalle.

Hoito
Säännölliseen kiertoon liittyvät ovulaatiovuodot tai premenstrumin tiputtelu eivät useinkaan vaadi hoitoa. Mikäli oire on kiusallinen, voidaan käyttää vähähormonista yhdistelmäehkäisypilleriä. Kuukautisia edeltävää tiputteluvuotoa voidaan hoitaa syklisellä progestiinihoidolla: esimerkiksi medroksiprogesteroniasetaatti 10 mg, megestroliasetaatti 10 mg tai noretisteroniasetaatti 10-15 mg päivässä, kierron 16.-25. päivinä. Myös ovulaatiohäiriöihin ja anovulatorisiin kiertoihin liittyviä metrorraagisia vuotoja voidaan hoitaa ehkäisypillereillä tai syklisellä progestiinihoidolla.
Orgaanisiin syihin tai infektioihin liittyvä välivuoto paranee perustaudin hoidon myötä.
 

Yhteistyössä