Pitääkö olla huolissaan?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Tyttö 2.5v, isokokoinen 98cm ja 18kg, kengänkoko 28!
Oli jo vauvana rauhallista sorttia, tykkäs vaan köllötellä eikä ollut aktiivinen liikkumaan. Jos häntä seisotti niin jalat oli kuin spagettia, ei varannut painoa jaloille, ei ollut sellai jäntevä.
Lähti kävelemään vasta 1.5- vuotiaana. On ollut koko ajan kömpelö liikkumaan eikä vieläkään juokse kunnolla. Juokseminen on semmoista tamppaamista kädet sivulla ylhäällä, jalat sisäänpäin.

Ei puhu kuin muutaman sanan, ei juuri koskaan reagoi nimeensä, ei ota sillai kontaktia, eikä hän oikeen kommunikoi mitenkään. Saattaa kyllä sanoa katso äiti mutta se on ainut lause. Sanat on tyyliin pallo-ooo.
Saa itkupotkuraivareita useita päivässä, pukemisesta, riisumisesta, autoon menosta, kävelemisestä... Jne. Jos joku asia harmittaa niin se on raivari eikä semmonen normi harmitus. Selvästi siis kehitysviivästymää mutta kuulostaako että ois muutakin? Varaisitteko extra-ajan neuvolaan?
 
vierailija
No mahtaa olla hyvä neuvvola jos teillä kärsii moista suositella.

Neuvolassa ei tiedetä vastausta teidän kysymykseenne. Älä pilaa lapsesi arvokkaita ensimmäisiä vuosia siihen, että neuvvola tekee hänestä sairaan ja poikkeavan.

Voin kertoa vastauksen ongelmaanne ihan huolivapaasti ja ilmaiseksi: kyseessä normaali kehityksen variaatio, kaikki ei tapahdu niin kuin neuvvolatytskyjen kirjoissa. 1.5 v. kävelemään oppiminen on normaali kehityksen variaatio. Puheen osalta 2.5 v. harvasanaisuus on normaalia, käyppä leikkipuistoissa, siellä lähes kaikki senikäiset pitää mykkäfilmiä leikkiessään keskenään.

Käytöksessä taas uhma ja omaehtoisuuden lisääntyminen, valikoiva kuulo sekä puhutaan kun halutaan, on tyypillisiä uhmaiän piirteitä. Ole ystävä lapsellesi ja anna periksi hyvällä tavalla: osoita että hän saa vaikuttaa omiin asioihinsa. Uhma vähentyy ja hänen itsetuntonsa kasvaa.

Se, että hän ei vastaa nimeään kutsuttaessa ei tarkoita mitään puheen ymmärryksestä. Ymmärrystä on helppo testata arkisissa tilanteissa ja leikin tiimellyksessä. Jos lapsi on avulias, on sillä tavoin helppo testata ymmärrystä.

Kaiken kaikkiaan mieti kaksi kertaa ennen kun menet esittämään kehitysviivästymää lapsellesi neuvvolassa, se kun pistetään sinun syyksesi ja joudut itse ristikuulusteluun asiasta.
 

Yhteistyössä