Pirkanmaan käräjäoikeus ei anna oikeusapua Turkille

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija

"Turkkilaisen tuomioistuimen oikeusapupyynnön mukaan rikokset ovat tapahtuneet helmikuussa 2016. Turkkilainen syyttäjä nosti maan oikeusministeriön luvalla syytteen asiassa saman vuoden joulukuussa.

Vastaaja on sekä Turkin että Suomen kansalainen. Hän on asunut Suomessa kymmeniä vuosia.

Oikeusapupyynnön mukaan miestä syytetään siitä, että hän on julkaissut Facebookissa presidentistä kuvia, jotka on muokattu halventaviksi ja varustettu alatyylisillä kuvateksteillä."


[...]

"Syyllisyyskysymys oli joka tapauksessa käräjäoikeuden ratkaisun perusteella epäolennainen.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi, että asiassa tuli sovellettavaksi kansainvälisestä oikeusavusta rikosasioissa annetun lain 12. pykälän mukainen ehdoton kieltäytymisperuste. Oikeusavun myöntäminen olisi ollut ristiriidassa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien periaatteiden kanssa."


[...]

"Pirkanmaan käräjäoikeus antoi ratkaisun toiseen virka-apupyyntöön tammikuun lopussa 2021.

Käräjäoikeuden mukaan tamperelaismiehen julkaisemiksi väitetyt Facebook-päivitykset ovat alatyylisiä mutta selvästi suunnattu Turkin hallintoa ja voimassaolevaa poliittista järjestelmää vastaan. Oikeuden mukaan kirjoituksia voi arvioida poliittisiin erimielisyyksiin liittyvänä provokatiivisina tuotoksina ja siten pitää ymmärrettävinä. "


Ensinnäkin on todettava, että käräjäoikeuden päätös on ihan oikea. Mutta heti perään muistuu mieleen tapaus Ilja Janitskin. Espanjassa asuvaa Espanjaan rekisteröityä nettisivustoa ylläpitänyttä Janitskinia metsästettiin useampi vuosi yleiseurooppalaisen etsintäkuulutuksen avulla kun hän uskalsi kritisoida alatyylisesti Suomen maahanmuuttopolitiikkaa ja siihen osallisia. Varsinkin silloisen sisäministerin Petteri Orpon vaimon vetäminen julkisen kritiikin piiriin tuntui olevan todellinen punainen vaate ja sen jälkeen iso pyörä pyörähti. Sellaista valikoivaa oikeusvaltioperiaatetta taas...
 
vierailija
Syyskuussa 2016 alkoi Janitskinin vaino ja se päättyi vasta helmikuussa 2020 kun mies kuoli. Siinä välissä hän oli tutkintavankeudessa ja kotiarestissa vuoden täysin mitättömistä rikoksista. Se on kyllä häpeätahra Suomelle.
 

Yhteistyössä