Pieru vai kakka tulossa, suolisto on nerokas

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Kumpi se on: pieru vai kakka?
Jos aivomme lukee tilannetta niin, että ei olisi aivan sopivaa kakata tai pieraista, ulompi sulkijalihas tottelee aivoja ja sulkee sulkee peräsuolen uloskäynnin parhaansa mukaan.

Määräänsä enempää pidättelyä ei voi tehdä.

Sisäisen ja ulkoisen sulkijalihaksen välissä on lyhyt muutaman sentin pituinen välitila, johon sisempi sulkijalihas päästää tuolle portille tulleesta ruuansulatusjätteestä pienen näytteen.

Tässä välitilassa on paljon aistinsoluja. Ne pystyvät määrittelemään, millaista kyseinen näyte on eli onko kyseessä kiinteä vai kaasumainen tuotos.

Peräsuolen aistinsolujen ansioista me siis voimme useimmiten tietää, onko meillä tarve kakata vai riittäisikö pieru helpottamaan oloa.

Endersin mukaan toistuva ja pitkään jatkuva pierun tai kakan pidättely voi saada aikaan sen, että sisäisen sulkijalihaksen mekanismi lannistuu, koska joutuu aina tottelemaan ulomman sulkijalihaksen käskyjä. Seurauksena voi olla ummetus.

Enders kirjoittaa kirjassaan, että kakalla käynti on kaiken kaikkiaan mestarisuoritus, joka on lopputulosta monimutkaisesta ja tunnontarkasta kahden hermojärjestelmän toiminnasta.
 

Yhteistyössä