Aubrieta: Mun täytyy kyllä muistuttaa, että
alkoholi on nautintoaine vain Suomen kaltaisissa maissa, jossa alkoholilla on tarkoitus hankkia humalatila.
Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa viini todellakin on
peruselintarvike, italialainen mieheni ei voi edelleenkään käsittää suomalaista juomiskulttuuria, jossa juodaan
aina liikaa. Siis näissä "viinikulttuurimaissa" ei juoda sitä yhtä lasillista enempää edes silloin, kun
ei olla raskaana. Silloinkin kun minun suomalaiset tuttavani kuvittelevat juoneensa vähän, ovat italialaiset ihmetelleet, että miksi he juovat niin paljon! Tämä on tietenkin vain italialaisnäkemys suomalaisesta juomisesta, aikuinen ihminen päättää tietty aina itse juomisestaan, kauhistelivat ulkomaanelävät sitä kuinka tahansa.
Italiassa ei tuosta viinin (kaikki väkevät ovat asia erikseen) haitallisuudesta edes keskutella, kun täällä on
vuosituhansien (Suomessa on viiniä juotu hädin tuskin 20 vuotta hiukan kärjistetysti sanoen
) ajan juotu viiniä aterialla, ja raskaana olevat naiset ovat
vuosituhansien ajan juoneet viiniä lasin aina silloin tällöin.
Eikä täällä ole kyllä väestössä mitään merkkejä alkoholin aiheuttamaista vammoista, päinvastoin, OECD-maissa tehdyn tutkimuksen mukaan italialaiset lapset ovat maailman onnellisimpia ja terveyden kannalta parhaiten hoidettuja (paitsi hampaat, huom!)! Mikä nyt tuskin liittyy tuohon viinin juontiin raskausaikana, mutta eipä sillä viinin juonnilla näytä kyllä kauheita haitallisia vaikutuksia olevan italialaislapsiin.
Tämä oli vain pieni kommentti tuohon viinjuontiin Suomen ulkopuolella, sen sijaan olen kyllä sitä mieltä, että Suomessa on syytäkin suositella nollalinjaa, ei siksi, että se satunnainen lasillinen tekisi minkään toistaiseksi julkaistun tutkimuksen (jos joku osaa linkittää luotettavan tutkimuksen yhden satunnaisen lasillisen haitallisuudesta raskausaikana, olisin oikeasti kiinnostunut lukemaan sen) mukaan todistettua haittaa sikiölle, vaan nimenomaan siksi, että Suomessa sellaiset, jotka juovat vain sen 12cl olivat raskaana tai eivät, ovat jotain promillen luokkaa väestöstä.
Siksi Suomen kaltaisissa maissa saattaa olla vaarallista "suositella" tai "sallia" viininjuontia raskausaikana, fiksusti juovat osaavat juoda sen lasillisen ilman suosittelujakin, ja ne jotka eivät osaa, niin on parempikin pitää se nollalinja. Kun tosiaan ei varmaan mitään puutostilaa tule, vaikka ei joisi edes sitä lasillista.
Muuten tämä koko debatti on mielestäni osa suurempaa raskaudenaikaista ravitsemus-kemikaalidebattia: jotkut ovat tosi tarkkoja syömisestään, jotkut taas syövät sinihomejuustoa, jotkut eivät käytä edes dödöä, toiset värjäävät tukkaansa, joku synnyttää ilman pienintäkään kivunlievitystä, toinen käyttää (toivon mukaan lääkärin luvalla) jopa raskausaikana yleensä kiellettyjä reseptilääkkeitä.