perunalaatikko vai imelletty perunalaatikko?

tossuliini
se on imelletty perunalaatikko, älä herran tähden osta valmista jos vaan voit itse tehdä sen, on paljon parempaa, olen jo yhden satsin tehnyt ja toisen vuoro on ens viikolla :p
 
imelletty perunalaatikko
Ohje on helppo:
Keitä perunat (2 kg) KUORINEEN vedessä ilman suolaa.
Kuori perunat kuumina, minkä jälkeen soseuta ne.
Lisää lämpöiseen soseeseen 2 rkl vehnäjauhoja, sekoita hyvin.
Laita kannellisessa astiassa lämpimään paikkaan imeltymään yön yli, esim. lattialämmitettyyn pesuhuoneeseen tai saunaan.
Seuraavana aamuna lisää soseeseen maitoa noin puoli litraa niin että tulee pehmeä muusi. Lisää myös 1-2 rkl suolaa. Sekoita hyvin.
Kaada sose voilla voideltuun uunivuokaan. Seos voi kuohua uunissa, joten astiaa ei saa laittaa liian täyteen. Kannattaa jättää 2-3 cm kuohumisvaraa astiaan.
Lisää seoksen pinnalle muutamia nokareita voita.
Paista 3-4 tuntia noin 125 asteessa.
:p
 
vierailija
Mikäs ero noilla on? Ei ole kuulunut meidän joulupöytään, mut nyt ajattelin ostaa... :xmas:
Imelletty perunalaatikko imelletään jauhon amylaasientsyymin avulla 65-75 asteessa.

Perunalaatikko voidaan myös tehdä ilman imeltämistä ja makeuttamista.

Makeutettu perunalaatikko makeutetaan sokerilla ja/tai siirapilla.

Sokeria ja siirappia käytetään usein silloin kun oikea imellyttäminen epäonnistuu.
 
vierailija
Mikäs ero noilla on? Ei ole kuulunut meidän joulupöytään, mut nyt ajattelin ostaa... :xmas:
Imelletty on ruoanlaiton kemiaa. Imeltämisessä perunalaatikon makeus saadaan kun perunan tärkkelys pilkkoutuu viljan amylaasientsyymin avulla. Imellyttämisreeaktioita on kaksi - alfa-amylaasi reaktio ja beetta-amylaasireaktio. Alfa-amylaasi reaktion optimilämpötila on noin 72-75 astetta jaa beetta-amylaasireaktion optimilämpötila on noin 65 astetta. Kun soseen lämpötila on noin 65-70 astetta, niin silloin molemmat reaktiot toimii kohtuullisen hyvin ja sose imeltyy 2-6 tunnissa.

Makeutettu perunalaatikko saadaan lisäämällä siirappia ja/tai sokeria.

"Tavallista perunalaatikkoa" ei imelletä eikä makeuteta.
 
vierailija
Kiitos ohjeesta. Aikasta iisi kyllä, mut meillä sitä ei syö varmaan muut niin sillä kaupan hyllyyn turvaudun. Kai mä tuohon imellettyyn sit kallistun... :xmas:
Tuoteselosteiden perusteella kaupan "imellytetty perunalaatikko" on monessa tapauksessa vain "siirapilla makeutettua perunalaatikkoa".

Siirapilla makeutettua perunalaatikkoa tehdäänkin arkiruuaksi, koska sen valmistamisaika on varsin lyhyt - vain alle 3 tuntia. Jos peruna kuutioidaan ja keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan veteen, niin silloin valmistusajaksi riittää noin 2 tuntia.
 
vierailija
Imelletty on makempaa...ja parempaa =)
Kyllä siirapilla saa makeamman kuin imeltämällä - eli siirapilla saa helposti ylimakean.

Useissa eri tapauksissa perunalaatikko makeutetaan siirapilla, mutta vakuutetaan sen olevan imellettyä. Yleensä kukaan ei huomaa että imelletyksi väitetty perunalaatikko on makeutettu siirapilla - varsinkin kun makeuttamiseen käyttää tummaa siirappia, niin silloin perunalaatikosta tulee aidosti imelletyn näköistä.
 

Yhteistyössä