Parlamentarismi ja keskiakselin puolueiden ongelma

Nyt varoitan: jos et pysty monimutkaiseen ja tasapuoliseen ajatteluun (sellaisia yksioikoisia on tällä palstalla oikeistopersuissa ja vassareissa), niin tää keskustelu tuo sulle päänsärkyä.

Keskiakselin puolueilla käsitän Keskustan, Persut ja KD:n, ja viittaan sillä vaalikoneen perusteella tehtyyn oikeisto/vasemmisto -jaotteluun.
(Ääripäissä toki Kokoomus vs.SDP/Vasemmistoliitto)

Keskiakselin puolueilla ei ole helppoa. Parlamentarismissa mennään pääministeripuolueen pillin tahdissa ja apupuolueella takki kääntyy viuh vauh, samoin oppositiossa.

Koska väkisin hallitukset vuorottelevat oikeistohallituksessa seuraavaan vasurihallitukseen, joten kelkassa mukana olevat keskiakselin puolueet leimautuvat kulloisenkin hallituksen pääministeripuolueen mukaan.

Mitä jos oppositiossa on ensi kaudella persut ja SDP? Persujen tulisi mukautua vasurien mukaan puolustamaan AY-liikettä.

Samoin Kepukin muuntautuu kuin kameleontti joko vasemmalle tai oikealle sen mukaan, mikä puolue on veturina.

Näiden puolueiden oikea karva näkyisi vasta sitten, kun olisivat pääministeripuolueita. Persut pitäisivät kiinni mam-utuksen karsimisesta mutta olisivat lempeämpiä sosiaaliturvan suhteen kuin nyt, Kokoomuksen hallitessa.
 
En ole puhtaasti kepulainen enkä ole Saarikosta aikaisemmin välittänyt, on liikaa EU:hun ja wokeen päin rähmällään, mutta eilen Keskustan puoluekokouksessa tiivisti hyvin Kepun linjan: räksyttävät toki oppositiosta käsin hallitusta vastaan, mutta ei paljoa.
Toki tämä kaikki on Kepulta oman identiteetin kiillottamista, puolue kun on jäämässä unholaan.

"Hyvät kuulijat,

Me keskustalaiset olemme tulleet yhteen, koska uskomme Suomeen ja suomalaisuuteen, joka ei rakenna muureja.

Emme halua äärimmäisyyksiä tai menestystä uhkakuvia maalaamalla, vihollisia tölvimällä.

Uskomme ihmisyyteen. Oikeistolla on pääomansa, vasemmistolla yli äyräiden läikkyvä valtio. Meillä kaiken keskellä on ihminen.

Uskomme sivistykseen ja kehittyvään ihmiseen – siihen että uuden oppimisen oikeus kuuluu kaikille ja siihen, että eteenpäin katsovalla edistyksellä saavuttaa paremman maailman.

Lähimmäisenrakkaus on politiikankin paras käyttövoima.

Olemme Keskusta, vastavoima molemmille ääripäille. Tärkein tehtävämme tästä eteenpäin: taistella Suomen kahtiajakoa vastaan. Keskusta on yhteishyvän puolella. Maltti ja sovinto – harvoin ne ovat haitaksi olleet.
 
Mä näkisin täytepuolueet tai keskilinjan puolueet hallituksissa sellaisina pääministeripuolueiden linjan pehmentäjinä.

Suomen monipuoluejärjestelmä on todella tärkeä, koska Usa on hyvin polarisoitunut. Valitettavasti tälläkin palstalla on kahtiajako vassareihin ja oikeistoon, ja kumpikaan ei _vahingossakaan_ kehu vastapuolta.
Mutta keskilinjan puolueiden tehtävä on saada oma sanomansa kuuluviin, koska muutoin jäävät unholaan.
 
Yhdistelmä persut+kepu+KD ovat mun mielestä isänmaallisin akseli.
Se on se wanha, hyvä Suomi.

Ei tunteilla liikaa vaan passitetaan porukka töihin, mutta syrjäytyneelle tulee ymmärrystä.
Ei asuteta vain kasvukeskuksia vaan ihmiset voivat elää ympäriämpäri tätä kaunista Suomenmaata.
 

Yhteistyössä