Paras saunan muoto?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Millainen sauna on muodoltaan paras? Jotenkin intuitiivisesti ajattelisi, että paras löylytuntuma on kun on kiuas keskellä ja lauteet kiertävät kehänä ympärillä. Seinätkin mielellään kaarevat. Tietysti tuollainen design sopii vain isommalle saunalle. Ns. tynnyrisaunoissa on kaarevat seinät, mutta en ole päässyt kokeilemaan onko vaikutusta löylyn tuntuun. Meillä on mökillä kiuas nurkassa. Siitä on se etu, että löyly kimpoaa seinistä tasaisesti ympäri saunan. Pienessä huoneessa lämpö kyllä riittää, mutta tuskin suorakulmainen kuutio on paras vaihtoehto?
 
Deleted member 149094
Mä veikkaisin, et muodolla ei ole niin paljon väliä, kuin kiukaan koolla ja sijoituksella suhteessa tilaan.
Saunat varmaan rakennetaan neliöiksi vain siksi, et kaikki muukin rakennetaan. .. Tai aika monestihan ne on vähän suorakaiteen mallisia aina.

Tynnyrisaunoissa ilma varmaan kiertää kivasti myös saunojan taakse.

Oikeesti paras muoto saattais muuten olla kolmio-laavu, kiuas keskellä pitkää sivua, tai keskellä, yksi (suora) seinä kokonaan lasia, ihmiset istuis kolmion kahdella sivulla. Säöstäis lämmitysaineita, puuta tai sähköä. Ja kolmiokatto painais kuuman ilman suoraan saunojien niskaan!
 
itse en pidä siitä kun löyly tilasssa on samassa yhteydessä myös suihku,ja peseytymistila.
Se ei oikein ole hyvä yhdistelmä kun joutuu kuumassa hiostavassa tilassa peseytymään.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: Echo
vierailija
Kokemusta on viidestä saunasta ja tärkein asia on hyvä ilmanvaihto ja oikeat suhteet, kiukaan teho sekä lauteiden korkeus. Paras saunoistamme on savusauna sitten kaksi hirsisaunaa, joissa puulämmitteiset kiukaat, seuraavana valmiin saunamökin sauna, jossa korkea viisto katto, puukiuas ja viimeisenä sähkösauna. Kaikissa saunoissa paitsi savusaunassa pesutilat erilliset.
 
vierailija
Kokemusta on viidestä saunasta ja tärkein asia on hyvä ilmanvaihto ja oikeat suhteet, kiukaan teho sekä lauteiden korkeus.
Tosiaan oikea teho ja hyvä ilmanvaihto. Jos kiuas on alitehoinen, ilmanvaihtoa pitää rajoittaa liikaa ja sitten löyly on tukala ja tunkkainen. Suomessa on varmaan paljon rakennettu saunoja ihan näppituntumalta ja moni esim. uusii lauteet mökille ihan itse ilman sen kummempaa kokemusta asiasta. Lopputulos voi olla tai olla olematta paras mahdollinen.
 
vierailija
Saunarakentamisesta, oikeista mittasuhteista jne löytyy tietoa, jota todella kannattaa käyttää. Se miltä saunan look näyttää on tavallaan toisarvoinen asia, jos on tarkoitus saada sauna, jossa hyvät löylyt ja se saunomisen ydin. Ei kai saunaa rakenneta/remontoida miksikään esittelyjutuksi vaan käyttöön.
 
vierailija
Kokemusta vain kahdesta eri tynnyrisaunasta, joten en tiedä olisivatko uudemmat erilaisia. Mutta tynnyrisaunan seinään ei siis pysty nojaamaan. Eikä niissä ole "jalkapuuta".
 

Yhteistyössä