Paljonko lapsi voi syödä kanelia?

Muistelen, että kanelissa oli joku juttu, minkä takia sitä ei suositella lapsille paljoa. Muistaako joku, mikö juttu se oli? Meillä kun nyt joulun jälkeen puurot tahtoisi maistua vain kanelin (ja sokerin) kanssa. Onneksi piparit jo loppui :p
 
Kippuravarvas
kanelissa on kumariinia. katso eviran sivulta. Normikäytössä ei tartte panikoida.

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/kaneli_ja_kumariini/
 
Kippuravarvas
Alkuperäinen kirjoittaja Kippuravarvas:
kanelissa on kumariinia. katso eviran sivulta. Normikäytössä ei tartte panikoida.

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/kaneli_ja_kumariini/
Heeeiii :snotty: mun nikki..
 
Wide
Kumariini
Kanelia sisältävät elintarvikkeet
Euroopassa tehdyissä kanelia sisältäviä elintarvikkeita koskeneissa tutkimuksissa on todettu, että kanelin sisältämän kumariinin pitoisuudet ovat huomattavasti korkeammat kuin mitä on oletettu. Tämän vuoksi kumariinin saanti voi ylittää hyväksyttävän tason niillä henkilöillä, jotka käyttävät runsaasti kanelia sisältäviä elintarvikkeita.

Tämän vuoksi Elintarviketurvallisuusvirasto katsoo, että erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelilla maustettuja tuotteita säännöllisesti päivittäin. Myöskään aikuisten kohdalla useiden kanelia sisältävien tuotteiden nauttiminen päivittäin säännöllisesti ei ole suositeltavaa.

Kumariini
Kumariini on aromaattinen yhdiste, jota esiintyy luonnossa monissa kasveissa. Elintarvikkeissa sen pääasiallinen lähde on kaneli, huomattavasti pienempiä määriä on muun muassa mustikassa, vihreässä teessä ja sikurissa. Kumariinia ei saa käyttää sellaisenaan elintarvikkeiden aromiaineena, sen sijaan sitä käytetään hajusteissa ja kosmeettisissa valmisteissa.

Kumariini on maksatoksinen
Kumariini on maksatoksinen aine ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vuonna 2004 antanut sille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa. Tämä arvo on saatu jakamalla sadalla se määrä, jolla ei ole todettu haitallisia vaikutuksia. Vuonna 2008 EFSA päivitti arviotaan ja totesi, että turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi yhden tai kahden viikon ajan 0,3 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa.

Kumariinin saanti elintarvikkeista
Elintarviketurvallisuusvirasto on arvioinut suomalaisten elintarvikkeista saaman kumariinin määrää. Kumariinin pääasiallinen lähde elintarvikkeissa on kaneli ja tämän vuoksi kumariinin saantia koskevat laskelmat perustuvat kanelista tulevaan saantiin. Saannin arvioinnissa käytetyt tiedot perustuvat elintarviketeollisuuden antamiin tietoihin Suomessa käytetyn kanelin kumariinitasoista. Kumariinia on yleensä 2-3 grammaa kilossa, mutta pitoisuus voi olla myös korkeampi eli 5-7 grammaa kilossa.

Saantia arvioitaessa todettiin, että pienillä lapsilla kumariinin siedettävä päiväsaanti voi ylittyä erittäin helposti. 15 kiloa painavalla eli noin 4-vuotiaalla lapsella hyväksyttävä saantiraja - 1,5 mg päivässä - voi ylittyä kanelin kumariinipitoisuudesta riippuen joko 0,5 - 2 korvapuustilla tai 2-10 joulupiparilla tai 0,5 - 1 lautasellisella riisipuuroa, johon on lisätty kanelia.

Aikuisella 60 kiloa painavalla henkilöllä kumariinin siedettävä päiväsaanti on 6 mg ja tämä määrä voi ylittyä 2-7 korvapuustilla tai 1-5 annoksella riisipuuroa, johon on lisätty kanelia.

Aikuisten kohdalla kumariinin saantia arvioitaessa on otettava huomioon myös kosmetiikasta tuleva altistus, jonka on arvioitu olevan 0,040 milligrammaa painokiloa kohden päivässä eli 2,4 milligrammaa päivässä 60 kiloa painavalla henkilöllä. Tämän vuoksi 60 kiloa painava henkilöllä kumariinin saanti elintarvikkeista saisi olla enintään 3,6, jotta siedettävä päiväsaanti ei ylittyisi.

Kaneli
Kaneli on kanelipuusta saatava mauste. Aito kaneli eli ceyloninkaneli saadaan Cinnamomum zeylanicum -puun nuorten versojen kuivatusta kuoresta. Kuori sisältää haihtuvaa öljyä, jonka pääkomponentit ovat kanelialdehydi ja eugenoli.

Suomessa ja muualla Euroopassa myytävä kaneli ei kuitenkaan ole ceyloninkanelia vaan kassiakanelia, jota saadaan Cinnamomum cassia -puusta. Kassiakanelissa ei ole eugenolia, sen sijaan siinä on paljon kumariinia, jota ceylonin kanelissa ei juuri ole. Kumariini voimistaa kanelin aromia ja sen vuoksi kassiakanelilla saadaan tuotteeseen voimakkaampi aromi kuin ceyloninkanelilla. Mitä korkeampi kanelin kumariinipitoisuus on, sitä voimakkaampi on sen aromi.
Kassiakaneli on halvempaa kuin aitokaneli ja sitä on helpommin saatavilla.

© 2006 Elintarviketurvallisuusvirasto


 
Kiitos tiedoista! Täytyykin ostaa tuota aitokanelia, jos vain löydän jostain. Monena päivänä tuo meidän 2,5-vuotias pisteli kamalat määrät kaneli-sokeri-riisipuuroa ja piparit päälle. Toivottavasti maksa ei ottanut nokkiinsa.
 

Yhteistyössä