päiväunet päiväkodissa

  • Viestiketjun aloittaja itsekkin joskus pk:ssa työskennellyt
  • Ensimmäinen viesti
Meillä kaksi lasta, eri päiväkotiryhmissä/päiväkodissa. Toinen on syksyllä eskariin menevä ja heidän ryhmässään kaikki menevät unimaahan ja jos tyttö nukahtaa päiväunille, seuraa myös meillä se että uni ei tule ennen puoltayötä. Ja aamulla herätys kuitenkin aikaisin.

Toinen tyttömme 1v3kk on toisessa ryhmässä ja siellä taas on niin että vain alle 3veet menevät unihuoneeseen, isommat rauhoittuvat lukemalla, kuuntelemalla musiikkia jne. Tämä kuulostaa mielestäni hyvältä mutta jostain syystä se ei ole mahdollista tuolla toisessa ryhmässä.
 
tinni
minä olen töissä päiväkodissa ja tilamme ovat varsin rajalliset eli leikki/ruokatila on sama tila. toinen huone jossa lepohetkelle kaappisängyt, patjat (vähän rhmästä riippuen). meillä lepo hetki on pakollinen että laitoshuoltajamme ehtii siivoamaan lattialta ruoan jämät pois ettei sitten taas lapset sottaannu... tällä yhellä ihmisellä siis tunnin aikana varsin kiire kun viilettää pisin taloa lattia mopin kanssa.
ja meillä tehdään yleensä niin että satua luetaan 15-30 min. ja sitten musaa... joskus vielä senkin jälkeen hetki hiljaisuutta. ihan siitä syystä että viimeisenäkin nukkariin tulleet saavat tarpeeksi lepoa. aina kun se syöminenkään ei suju alle puolen tunnin.

nukkujat sitten herätellään aikavälillä 13.30-14.00, pienten ryhmässä herättely aloitetaan hieman myöhemmin eli noin 13.50-14 ... välipalalle kaikki kuitenkin herätetään joka 14.15
 
"Kifa"
Harvemmin kai ne hoitajat ehtivät kahvilla istua, itse olen ainakin siinä käsityksessä että yleensä päiväkodeissa se henkilömäärä on laskettu juuri sen mukaan että päiväunien aikana ehditään siivota ja suunnitella ja valmistella ja kirjata ja kaikkea muuta mitä ei voi tehdä silloin kun ne lapset ovat hereillä ja heitä pitää valvoa. Ja kun kaikki eivät yhtä pitkää aikaa nuku ja toisia pitää nukuttaa pidempään niin tarvitaanhan siihenkin se yksi hoitaja käytännössä koko ajan valvomaan.
 
töissä pk:ssa
Meillä kaikki "nukkuu" = pakkomakaa 2 tuntia. En itsekään pidä tuosta. Mutta minkäs teet kun maanantaina on oman ryhmän palaveri lepoaikaan, tiistaina talon palaveri, keskiviikkona toisen ryhmän palaveri, torstaina ope/pedapalaveri ja perjantaina otetaan lyhennykset. Perjantaina joskus ehtii päästämään lapset jo aikaisemmin, mutta usein siinä kärsii se oma tauko (joka muuten kärsii muinakin päivinä palaverien merkeissä). Päälle vielä vanhempainvartit, erit.last.opetapaamiset ja ylimääräiset tapaamiset vanhempien ym. kanssa (esim. diabeetikot, erityistätukea tarvitsevat ym. lapset joiden hoito vaatii enemmän tietoa ja taitoa ja yhteistyötä eri tahojen kanssa). + tietty päälle kaikki suunnittelu ja valmistelutyöt. Luulis että jos on päikkärissä ollut töissä niin tietäisi tämän kuvion, ellei sitä työtä sitten tehdä ihan lonkalta. :)
 
  • Tykkää
Reactions: kampanisu
MInä ilmoitin jo vanhemman neidin ollessa 4vee, että hän ei SAA nukkua päiväunia, koska meillä mentiin tunnin päiväkodin unien jälkeen kotona, 24-02 nukkumaan.. ja aamulla kello soitti 05.00.. neiti meni puoli kuudeksi hoitoon ja nukkui siellä kaheksaan astia. ja meillä kyllä päiväkodilla tämä onnistui, lapsi kuunteli sadun ja hoitaja piti ihan jopa huolen että tyttö ei nukahtanut, ja heti sadun jölkeen tyttö nousi hiljasiin hommiin..
 
pktäti2
Tämä on haastava ja kaksipiippuinen asia...

Olen töissä päiväkodissa ja työskennellyt/ollut harjoittelussa yhteensä viidessä päiväkodissa. Valitettavasti minulla on sellainen käsitys, että joissain päiväkodeissa jotkut hoitajat saattavat makuuttaa lapsia kaksikin tuntia oman mukavuudenhalunsa tähden. Tämä on mielestäni ehdottomasti väärin lapsia kohtaan! Uskoisin kuitenkin kyseessä olevan pieni vähemmistö.

Kolikon kääntöpuolena on, että vanhemmillakin tuntuu olevan oman mukavuudenhalunsa takia kovasti toiveita lastensa päiväunen suhteen. Ja usein tuntuu, että niitä ohjaavat vanhempien omat toiveet, ei lapsen etu (toki tämäkin on varmasti pieni vähemmistö). Pahimmillaan yhdessä pienten ryhmässä käytiin viiden minuutin välein herättelemässä vauvoja/alle 2 v. lapsia päiväuniltaan, eikä kenelläkään ollut nukkumarauhaa. Kunnes teimme päätöksen, että lapset nukkuvat sen minkä nukkuvat ja sillä siisti.

Vanhemmat eivät joskus tajua, miten raskas päivä päiväkotipäivä on lapselle. Se on lapsen työpäivä ja melu, ihmisten määrä ja viriketulva on valtava, myös pienissä päiväkodeissa (30 lapsen päiväkodissakin lapsen "ohi" kulkee päivän aikana 50-100 ihmistä vanhemmat mukaanlukien). Lähes jokainen lapsi tarvii päivällä pienen hengähdyshetken. Sopiva lepohetki minusta on n. 45 minuuttia, jossa osa ajasta kuunnellaan satua ja sen jälkeen musiikkia. Jos siinä joku nukahtaa, niin hän tarvitsee unensa. Sen mittaisen, mitä nukkuu (muutamia ääritapauksia lukuunottamatta). 45 minuutin levon jälkeen leikkimään. Monissa päiväkodeissa/kunnissa onkin nyt tehty päätöksiä uusimpiin tutkimuksiin pohjautuen, että lapsia ei herätetä kesken päiväunien, ja hyvä niin. Vanhempia pitäisi kuunnella siinä, ettei kenenkään nukahtamista edistetä vastoin vanhempien toiveita silittelemällä tms. Itse olen niille lapsille antanut joskus kirjoja katseltavaksi patjalle tms., jotka eivät koskaan nukahda eivätkä unta tarvi.

Sinuna ap kyllä keskustelisin asiasta vielä uudemman kerran, ja jos epäilet että käytäntö ja puheet eivät kohtaa, ottaisin yhteyden ylemmälle taholle. Kahden tunnin pakkomakuutus on epäinhimillistä. Lepohetki sen sijaan tärkeä.
 
  • Tykkää
Reactions: effemia harmeil
pktäti2
Alkuperäinen kirjoittaja HölinäKeiju;14984445:
Jos poika nukkuu päiväkodissa edes "vain" nuo pienet päiväunet niin meillä poika kukkuu herillä klo 24 kotona. Laitamme nukkumaan 20 - 20.30 jonka jälkeen ei uni vain tule. Sitten luetaan satu, ja sen jälkeen alkaa seuraava rumba: "Äiti tuu silittään" "Äiti tuu laulaan" "äiti - uni ei tule - saanko lämmintä maitoa" "Äiti onko ulkona pahoja eläimiä..." jne... Tämä äiti-ihminen on jo ihan finaalissa ja kärttyinen ja niin alkaa olla jo loputkin perheestä siinä vanavedessä.
Millaiset teidän iltarutiinit ovat? Jotkut lapset vaativat pilkuntarkkoja rutiineja, jotta esim. nukahtaminen onnistuu. Täsmälleen tiettyyn kellonaikaan iltapala, sitten pesu, satu, hyvän yön toivotukset ja nukkumaan. Joka ikinen ilta, ilman poikkeuksia. Tulee myös mieleen, että onko nukkumaan meno vähän liian aikaisin, jolloin lopputuloksena on unien viivästyminen. Koita ajoittaa nukkumaan meno vaikka puoli tuntia myöhemmäksi, jotta lapsi olisi mahdollisimman väsynyt sänkyyn mennessään.

Kuulostaa myös, että teidän unille menosta on tullut valtataistelu. Jos lapsilla on halipula päiväkotipäivän jälkeen, panostaisin varmaan runsaaseen sylittelyyn illan aikana ja vielä nukkumaan mennessä extrahellittelyihin. Vaikka yhdessä lähekkäin köllöttelyä sängyllä hetki sadun lukemisen jälkeen, halailua ja lasten kehumista ja sitten iltaloru/rukous, joka lopettaa hetken ja merkitsee nukkumaan menoa. Sen jälkeen en enää kommunikoisi lapsen kanssa (muuta kuin hätätilanteessa), mikäli lapsi selvästi sillä vain venyttää nukkumaanmenoa. Sänkyyn palautus ilman keskustelua, silitys ja pusu ja äiti poistuu. Äiti ei enää laula, leiki, lue eikä höpöttele. Ehkä myös palkitsemissysteemi voisi toimia -lapsen kanssa sovitaan illan kulusta (ei yllä mainittuja juttuja iltarutiinien jälkeen) ja kun se onnistuu, lapsi saa tarran yhdessä tehtyyn kalenteriin. Sovitun tarramäärän jälkeen yhdessä sovittu palkinto.

Lisäksi keskustelisin pk:n työntekijöiden kanssa, etteivät aktiivisesti edistä lapsen nukahtamista (ei silitystä tms.). Kysy myös, voiko lapsi saada esim. kirjoja katseltavakseen lepohetken ajaksi. Jos hän silti nukahtaa (ja mielestäni lepohetken sopiva pituus on 45 min. jos lapsi ei nukahda), hän todennäköisesti tarvii päivällä unensa.
 
mametsu
meillä on ollut sama tilanne, eikä siihen oo tullut ratkaisua :/ vaikka opettajille ollaan useaan otteeseen siitä puhuttu. Poika (kohta 5v) itse tykkää nukkua päiväkodissa pitkät unet, vaikka ei sitä päiväunta oikeesti tarviis (tai sit tosi lyhyet unet max. tunti) ja sitten on tarhassa nukkunut 2,5h niin illalla ei tuu uni sitten millään...
Jos lapsi nukahtaa niin kyllä se silloin ne unet tarvitsee...Mistä tiedät päiväunen pituuden? Sanot päiväkotiin että max.tunnin unet ja that it´s. Onneksi meidän päiväkodissa ei ole tuollaista ajattelutapaa. Terveisin ope
 
pktäti2
Alkuperäinen kirjoittaja töissä pk:ssa;24602646:
Meillä kaikki "nukkuu" = pakkomakaa 2 tuntia. En itsekään pidä tuosta. Mutta minkäs teet kun maanantaina on oman ryhmän palaveri lepoaikaan, tiistaina talon palaveri, keskiviikkona toisen ryhmän palaveri, torstaina ope/pedapalaveri ja perjantaina otetaan lyhennykset. Perjantaina joskus ehtii päästämään lapset jo aikaisemmin, mutta usein siinä kärsii se oma tauko (joka muuten kärsii muinakin päivinä palaverien merkeissä). Päälle vielä vanhempainvartit, erit.last.opetapaamiset ja ylimääräiset tapaamiset vanhempien ym. kanssa (esim. diabeetikot, erityistätukea tarvitsevat ym. lapset joiden hoito vaatii enemmän tietoa ja taitoa ja yhteistyötä eri tahojen kanssa). + tietty päälle kaikki suunnittelu ja valmistelutyöt. Luulis että jos on päikkärissä ollut töissä niin tietäisi tämän kuvion, ellei sitä työtä sitten tehdä ihan lonkalta. :)
Jos nyt ajattelet asiaa lasten kannalta, pedagogisesti tai ihan miten vaan, niin aika uskomatonta makuuttaa lapsia se 2 tuntia. Tai mieti asiaa omalle kohdallesi. En ymmärrä. Palaverit pitäisi ehdottomasti järjestää toisin, jotta tuo epäkohta saataisiin korjattua. Jos olisin sinä, ottaisin asian puheeksi töissä.

Meillä ainakin menee niin, että yksi täti nukuttaa lapset eli on unihuoneessa sen 45 min. (jos monta siliteltävää ja aikuisia on, kaksi tätiä). Sitten nukahtaneet lapset jäävät unihuoneeseen ja nukkumattomat nousevat tädin kanssa ja menevät viereiseen huoneeseen leikkimään rauhallisia leikkejä. Yksi täti pystyy siis hoitamaan tämän ihan hyvin, jos toisen tarvii esim. laitella vaatteita/kirjoittaa raportteja/osallistua ryhmän puolesta palaveriin/tavata vanhempia tms.

Mikä tässä teillä on ongelma?
 
mametsu
Alkuperäinen kirjoittaja töissä pk:ssa;24602646:
Meillä kaikki "nukkuu" = pakkomakaa 2 tuntia. En itsekään pidä tuosta. Mutta minkäs teet kun maanantaina on oman ryhmän palaveri lepoaikaan, tiistaina talon palaveri, keskiviikkona toisen ryhmän palaveri, torstaina ope/pedapalaveri ja perjantaina otetaan lyhennykset. Perjantaina joskus ehtii päästämään lapset jo aikaisemmin, mutta usein siinä kärsii se oma tauko (joka muuten kärsii muinakin päivinä palaverien merkeissä). Päälle vielä vanhempainvartit, erit.last.opetapaamiset ja ylimääräiset tapaamiset vanhempien ym. kanssa (esim. diabeetikot, erityistätukea tarvitsevat ym. lapset joiden hoito vaatii enemmän tietoa ja taitoa ja yhteistyötä eri tahojen kanssa). + tietty päälle kaikki suunnittelu ja valmistelutyöt. Luulis että jos on päikkärissä ollut töissä niin tietäisi tämän kuvion, ellei sitä työtä sitten tehdä ihan lonkalta. :)

Mutta se työntekijä joka on lasten kanssa lepohetkellä tulee niiden kanssa pois tunnin päästä ja muut jäävät nukkumaan..? Miksi siellä pitää kaikkien kanssa olla kahta tuntia..? Ei ymmärrä ei...Vai jääkö nekin lapset lepohetkelle ja työntekijä tulee sieltä pois..? Ihme käytäntöjä. -lto-
 
mametsu
Alkuperäinen kirjoittaja pktäti2;24603093:
Jos nyt ajattelet asiaa lasten kannalta, pedagogisesti tai ihan miten vaan, niin aika uskomatonta makuuttaa lapsia se 2 tuntia. Tai mieti asiaa omalle kohdallesi. En ymmärrä. Palaverit pitäisi ehdottomasti järjestää toisin, jotta tuo epäkohta saataisiin korjattua. Jos olisin sinä, ottaisin asian puheeksi töissä.

Meillä ainakin menee niin, että yksi täti nukuttaa lapset eli on unihuoneessa sen 45 min. (jos monta siliteltävää ja aikuisia on, kaksi tätiä). Sitten nukahtaneet lapset jäävät unihuoneeseen ja nukkumattomat nousevat tädin kanssa ja menevät viereiseen huoneeseen leikkimään rauhallisia leikkejä. Yksi täti pystyy siis hoitamaan tämän ihan hyvin, jos toisen tarvii esim. laitella vaatteita/kirjoittaa raportteja/osallistua ryhmän puolesta palaveriin/tavata vanhempia tms.

Mikä tässä teillä on ongelma?
Juuri näin! :)
 
h**vettiä
Aihe on tapetilla täällä taas. Lapsi on aivan ahdistunut siitä, että päiväkodissa pitää nukkua. Ja kotona kukkuu puolille öin. Ja aamulla kamalan tappelun kanssa ylös. Ei kiva ei. Ja päiväkodin kanta on, että heillä kaikki nukkuu päiväunet. Huokaus. :/
 
vierailija
Kuulostaa ideaalilta, että jokaista lasta voitaisiin nukuttaa tai pitää hereillä yksilöllisesti vanhempien toiveiden mukaisesti. Kun yksi nukuttaa, niin muut hoitavat arjen muita tehtäviä, joita ei pystytä tekemään aamupäivisin tai iltapäivisin ilman, että ryhmän aikuisiin tulee vajetilanne. Opettajilla on 3h suunnitteluaikaa viikossa, joka toteutetaan työpaikalla. Joka toinen viikko pyörii talon arjen palaveri ja jokaisen tiimin oma palaveri. Lisäksi keskipäiviin osuu milloin mitäkin koulutustilaisuuksia ja eri yhteistyötiimien palavereita. Siihen vielä jokaisen työntekijän vastuualueiden (talon yhteiset asiat) hoitaminen ja jonkunnäköinen kahvitauko vielä kaupan päälle. Tähän soppaan sitten vielä työvuorot ja poissaolot, sillä aikuisetkin välillä sairastavat. Ja ei, kaikissa taloissa ei ole mitään ekstraajia. Niin kukahan valvoisi lapsia näiden tehtävien ohella? Päiväkoti ei ole mitoitettu yksilölliseen hoitamiseen. Toki taloissa on eroja kuten kommenteissa ilmenee. Yksi tunti lepoa, josta luetaan 30 minuuttia ja kuunnellaan toinen 30 minuuttia unimusiikkia on mielestäni kohtuullista. Ne nukahtavat ketkä nukahtavat ja muut nousevat sen jälkeen.
 

Yhteistyössä