Osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajan ero

  • Viestiketjun aloittaja mitenkähän
  • Ensimmäinen viesti
mitenkähän
Mitähän tapahtuu tämmöisessä tilanteessa, kun puheenjohtaja on eronnut monta kuukautta sitten, eikä yritys ole ilmoittanut siitä prh:hon kehoituksista huolimatta, jolloin ex-puheenjohtaja ilmoittaa itse erostaan sinne. Uutta puheenjohtajaa ei ole ex-puheenjohtajan tiedossa. Meneekö yritys selvitystilaan, vai tuleeko prh:sta yritykselle kehoitus ilmoittaa uusi puheenjohtaja vai miten?
 
Voiko osakeyhtiön hallituksen jäsen erota tehtävästään?
Hallituksen jäsenyys on luottamustoimi, josta henkilö voi erota milloin tahansa. Hänet voidaan myös erottaa ilman yksilöityä syytä. Jäsenyys on ehdottomasti vapaaehtoista, joten kenelläkään ei ole velvollisuutta alkaa osakeyhtiön hallituksen jäseneksi.

Jos henkilö haluaa erota hallituksen jäsenyydestään, hänen on ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle. Jos jäsen on jonkun muun kuin yhtiökokouksen asettama, on ilmoitus tehtävä myös tälle taholle. Eroilmoitus on päivättävä ja allekirjoitettava.

Jos hallituksen jäsen haluaa erota eikä hän tavoita ketään, jolle voisi toimittaa eroilmoituksen, hän voi tehdä rekisteriviranomaiselle hakemuksen yhtiön määräämiseksi selvitystilaan. Hän voi tehdä myös hakemuksen yhtiön poistamiseksi rekisteristä, koska toimikelpoista hallitusta ei ole. Jokaisessa osakeyhtiössä on oltava hallitus.


Tässä linkki aika hyville sivuille http://www.laki24.fi/yrit-osakeyhtio-hallituksenjaseneneroaminen.html
 
mitenkähän
Kiitos, tässä on hieman erilainen tilanne tosin, kun eroilmoitus on toimitettu kyllä yritykselle, ja sieltä on tullut vastaus että ero on hyväksytty, mutta jostain syystä eivät ole saaneet aikaiseksi ilmoittaa tuonne prh:lle asiasta, joten tämä puheenjohtaja teki itse ilmoituksen sinne, eikä tuota selvitystilahakemusta.
 
Ei vaan tilanne on saman kaltainen. Ero ei ole virallinen ennen kun hallituksen puheenjohtaja tai yhtiö on sen toimittanut prh:lle, eli käytännössä puheenjohtaja on virassaan vielä. Eroilmoitus maksaa n. 60? ja jos hallitusta ei saada kasaan niin jossain vaiheessa yhtiöö aletaan ahdistaa asian tiimoilta. Tuleva ex-puheenjohtajakin voi yhtiön hakea selvitystilaan jos tuntuu ettei yhtiö kannata enää ja haluaa varmistaa tulevan hallituksen kokoon panon. Puheenjohataja on siis viralliseen erorekisteröintiin asti vastuussa yhtiön taloudellisesta tilanteesta muun hallituksen kanssa. Suosittelen saman tien menemistä maistraattiin hoitamaan homma pois tieltä.